Πάλη για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων φέρνει άμεσα πλήγματα στις εργασιακές σχέσεις και συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη πολιτική δύναμη των επιχειρηματιών και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Αυτό προκύπτει από την ως τώρα πείρα. Που πρέπει να αξιοποιήσουν και οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ που από την ιδιωτικοποίησή της χάθηκαν 300 θέσεις εργασίας στην τελευταία τριετία.

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας που θα αναπτύσσεται και θα σχεδιάζει την παραγωγή με βάση τις ανάγκες άμυνας της χώρας και τα συμφέροντα του λαού και όχι τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την κερδοφορία των πολυεθνικών, των μεταπρατών και των μεσιτών.

Στη διάρκεια της περιοδείας της στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, τον πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο το οποίο κατέχει το 51% των μετοχών και τον διευθυντή της εταιρείας που εκπροσωπεί τον Ομιλο Μυτιληναίου (46% των μετοχών) ο οποίος έχει και το μάνατζμεντ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για την παραγωγική συρρίκνωση της επιχείρησης και τον κίνδυνο το 2008 να μείνει χωρίς παραγωγικό έργο αν δεν ανατεθούν σύντομα παραγγελίες από το υπουργείο Αμυνας και άλλους φορείς του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται «λύσεις» που πιθανά θα σκάσουν στις πλάτες των 730 εργαζομένων.

«Αποδεικνύεται μέσα από την ίδια την πραγματικότητα ότι η ΠΑΣΟΚική και ΝεοΔημοκρατική ιδιωτικοποίηση σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, ελεύθερης οικονομίας όπως λένε, θέτει σε απειλή επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πολύχρονη διαμορφωμένη πείρα, έχουν παραγωγικότητα, έχουν έργο. Αυτές τις επιχειρήσεις τις βάζει μπροστά σε έναν κίνδυνο: Είτε να συρρικνωθεί η παραγωγική δραστηριότητα οπότε θα απολυθούν αρκετοί εργαζόμενοι, είτε ακόμη και να κλείσουν», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Και επανέλαβε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αν και όπως διευκρίνισε, αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως οι κρατικές επιχειρήσεις που υπήρχαν λειτουργούσαν καλά ή λειτουργούσαν προς όφελος του λαού.

Απαντώντας στην αγωνία των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε - κάτι που αναγνωρίστηκε άλλωστε και από τους ίδιους - ότι το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους και στηρίζει τα αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει παραγωγή προϊόντων σ' αυτό το εργοστάσιο και ταυτόχρονα δουλιά στους εργαζόμενους. Υπάρχει η αντικειμενική βάση γι' αυτό, γιατί και ο στρατός χρειάζεται οχήματα και οι συγκοινωνίες λεωφορεία κλπ. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Εμείς, έχουμε ασκήσει πίεση πολλές φορές σ' αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε. Οι απαντήσεις πάντως που έχουμε πάρει από την κυβέρνηση είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους σε κατά μέτωπο και εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν αυτή την πολιτική. «Ο αγώνας σας, είπε, πρέπει να έχει το χαρακτήρα πίεσης για άμεσα μέτρα ώστε να μην κλείσει η επιχείρηση, να επανέλθει 100% στο δημόσιο και να δοθούν παραγγελίες για να έχει δουλιά. Για να έχει όμως αποτελεσματικότητα, πρέπει να συνδεθεί με εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Στην πορεία πρέπει ο λαός να διεκδικήσει ό,τι παράγεται σ' αυτό τον τόπο να μετατραπεί σε λαϊκή ιδιοκτησία», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πείρα από την απαξίωση της ΕΛΒΟ να αξιοποιηθεί μπροστά στις κάλπες (2019-01-22 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (2013-07-17 00:00:00.0)
Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν έχει όφελος για το λαό (2012-09-07 00:00:00.0)
Δεν ήθελαν να δώσουν στους εργάτες ούτε το λόγο! (2012-08-29 00:00:00.0)
Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης (2009-09-29 00:00:00.0)
Σε πορεία ιδιωτικοποίησης η ΕΛΒΟ (1999-03-03 00:00:00.0)