Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ
Δεν ήθελαν να δώσουν στους εργάτες ούτε το λόγο!

Εμπόδισαν τους εργαζόμενους να μιλήσουν στη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση

Τους εργαζόμενους στη γωνία, παροπλισμένους, για να μην αμφισβητηθούν οι αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, θέλει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Το απέδειξε για άλλη μια φορά χτες, στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, όταν ξαφνικά το προεδρείο του Σωματείου ανακοίνωσε ότι η συνέλευση θα έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και θα μιλήσουν μόνο τα μέλη του ΔΣ!

Το πραξικόπημα αυτό κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) της παράταξης του ΠΑΜΕ, Κ. Ηλιού, καθώς όπως είπε, το ΔΣ μόλις την προηγούμενη μέρα είχε αποφασίσει ότι η ΓΣ θα έχει χαρακτήρα συζήτησης με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι θα καθόριζαν και τις αγωνιστικές δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ.

Τελικά, η πλειοψηφία του ΔΣ επέβαλε τον ενημερωτικό χαρακτήρα της συνέλευσης, στέρησε το λόγο από τους εργαζόμενους και τους ζήτησε απλά να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ να καθορίσει αυτό τις επόμενες κινήσεις.

Η ίδια αυτή πλειοψηφία καθησύχαζε όλο το προηγούμενο διάστημα τους εργαζόμενους, κυκλοφορώντας στα πηγαδάκια ότι δε θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, γιατί δεν υπάρχει αγοραστής.

Το κάλεσμα της ΔΑΣ

Η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους, να σταθούν κόντρα στην τρομοκρατία που ασκεί το ίδιο το σωματείο, να προχωρήσουν στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και με μαζικές και διαρκείς γενικές συνελεύσεις να αποφασίζουν για τις μορφές του αγώνα και την κλιμάκωσή του. Αυτή η Επιτροπή Αγώνα να παίρνει πρωτοβουλίες για συντονισμό της δράσης με τις ταξικές δυνάμεις στις αμυντικές βιομηχανίες, στις άλλες υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις. Να βγάλει ανακοίνωση στον κλάδο με αιχμή τις διασυνδεμένες με την ΕΛΒΟ επιχειρήσεις και δεύτερη αιχμή τις άλλες βιομηχανίες του κλάδου (HELLENIC STEEL, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΠΥΡΑΜΙΔΑ, κ.ά.) αλλά και τα Ναυπηγεία που χτυπιούνται οι εργαζόμενοι από την αντεργατική πολιτική, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και από τα ίδια τους τα σωματεία που είναι διαβρωμένα από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να ενημερώσει μαζικά το λαό της Θεσσαλονίκης, για ποιο λόγο δεν πρέπει να δεχτεί καμιά ιδιωτικοποίηση και κανένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, γιατί αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να πληρώνει ο ίδιος ο λαός ακριβότερες υπηρεσίες και προϊόντα και ταυτόχρονα σημαντικά υποβαθμισμένα.

Οι εργαζόμενοι να βάλουν προ των ευθυνών τους το κλαδικό σωματείο του μετάλλου, το ΕΚΘ και την Ομοσπονδία μετάλλου που δεν έβγαλαν άχνα για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ, αποκαλύπτοντας τον προδοτικό τους ρόλο.

Με ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους, η ΔΑΣ σημειώνει: «Κριτήριο συμμετοχής στην επιτροπή αγώνα θα είναι το ίδιο το πλαίσιό της. Ενα πλαίσιο που θα είναι ανυποχώρητα κατά της ιδιωτικοποίησης, του μισθολογίου - φτωχολογίου και των άλλων αντεργατικών μέτρων, που δε θα τη δέχεται με κανέναν τρόπο, σε καμιά εποχή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δε θα μπει σε κανέναν "κοινωνικό διάλογο" για την ιδιωτικοποίηση, ούτε θα συζητήσει τους όρους της ιδιωτικοποίησης στη λογική του μικρότερου κακού που βάζουν από κοινού κράτος, εργοδοσία και ξεπουλημένοι συνδικαλιστές. Θα έχει προμετωπίδα του αγώνα το αίτημα για ΕΛΒΟ 100% δημόσια, ενταγμένη σε ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα αμυντικών βιομηχανιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάληψη του εργοστασίου της ΕΛΒΟ (2017-06-10 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ (2017-04-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου (2016-12-17 00:00:00.0)
Κατάληψη για τις θέσεις εργασίας (2007-07-18 00:00:00.0)
Πάλη για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας (2007-07-12 00:00:00.0)
Πείτε «Oχι» στην αυταπάτη των αναθέσεων (2006-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ