Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Θανάσιμοι ανταγωνισμοί σε βάρος της δημόσιας υγείας

Ο θανάσιμος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών προμήθειας αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του Ιού του Δυτικού Νείλου σε μονάδες αίματος προς μετάγγιση αναδύθηκε μέσα απ' τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αλλά και την αντίδραση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη. Αποκαλύπτεται η ανάγκη μια τέτοια ευαίσθητη δραστηριότητα να προσφέρεται μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα έχει και τη δυνατότητα παραγωγής αντιδραστηρίων και όχι να προσφέρεται ως αντικείμενο κερδοσκοπίας στα πλαίσια της αγοράς.

Την Κυριακή το «Πρώτο θέμα» είχε δημοσίευμα ότι η υφυπουργός Υγείας έκανε απευθείας ανάθεση για την προμήθεια των αντιδραστηρίων. Ακολούθησε χτεσινό άρθρο της «Αυγής» στο οποίο αναφέρεται ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) «μεροληπτεί» υπέρ ιδιωτικής εταιρείας, αγνοώντας «αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου». Επίσης, έγραψε «για τον περίεργο ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά» ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις «ότι η εταιρία Chiron η ακριβότερη δηλαδή, δίνει στο υπουργείο Υγείας έκπτωση της τάξης 10% και ... 20.000 δωρεάν αντιδραστήρια». Επίσης, δημοσιεύει την πληροφορία ότι η εταιρεία «Roche», που πήρε το διαγωνισμό, έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο στο οποίο ανέφερε ότι είχαν κάνει προσφορά έκπτωσης 30%, αλλά στην πρόταση αυτή δεν απάντησε ο Μ. Σαλμάς.

Η υφυπουργός Υγείας έδωσε εντολή «με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ που δεν είχε υλοποιήσει τη χρηματοδότηση προς το ΕΚΕΑ». Η εντολή για επίσπευση, κατά την υφυπουργό, βασίσθηκε σε έγγραφο από το γραφείο Προέδρου του ΕΚΕΑ στις 17-8-2012, όπου επισημαίνονταν η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ιού του Δ. Νείλου και η εξ αυτής ανάγκη για άμεση προμήθεια αντιδραστηρίων ώστε να μην απειληθεί η επάρκεια ασφαλούς αίματος στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ