26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Νεανική γιορτή σ' όλη τη χώρα
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000

Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το κεντρικό διήμερο εκδηλώσεων του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» για το Νομό Κορινθίας, που είναι και το πρώτο κεντρικό διήμερο, ενώ η πορεία κορύφωσης του θεσμού θα περάσει απ' όλες τις γωνιές της χώρας που υποδέχτηκαν το καλοκαίρι τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και θα καταλήξει στην Αθήνα, το τετραήμερο από 20 έως 23 του Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

Στην Κόρινθο, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή Περιβολάκια και θα ξεκινούν κάθε μέρα στις 8.30 μ.μ.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση για τις αντιλαϊκές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας και την ανάγκη αντίστασης σ' αυτές. Ενα θέμα που αφορά όλους τους νέους και τις νέες και μάλιστα στην Κόρινθο, όπου οι κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος τη χρονιά που μας πέρασε ήταν δυναμικές και μαζικές, ενώ συνέδεαν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση με την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και υποκατάστατα, την πάλη για μια ζωή με δικαιώματα.

Αύριο, Σάββατο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κόρινθο θα είναι αφιερωμένες στις νέες εργασιακές σχέσεις και θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Και τις δυο μέρες των εκδηλώσεων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα, ενώ στο χώρο της γιορτής θα υπάρχουν περίπτερα και ταμπλό για διάφορα θέματα που αφορούν άμεσα τη νέα γενιά.

Διήμερα Φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο


Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο διήμερο Φεστιβάλ της Αρτας, που ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στην πλατεία Σκουφά και θα ξεκινούν κάθε μέρα στις 8 το βράδυ.

Με αφορμή αυτές τις εκδηλώσεις, οι μαθητικές Οργανώσεις Αρτας της ΚΝΕ εξέδωσαν την εφημερίδα «Νεολαία», που στον πρωτοσέλιδο τίτλο της γράφει «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανταμώνει με το λαό και τη νεολαία της Αρτας» και στις μέσα σελίδες της περιλαμβάνει κείμενα για τον καταναλωτισμό, τις εξελίξεις στην παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις, την καταγωγή της θρησκείας καθώς και διεθνή θέματα.

Το αυριανό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αρτα περιλαμβάνει συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, ερασιτεχνική παρέμβαση από μουσικά συγκροτήματα και θα κλείσει με μεγάλη λαϊκή συναυλία από τον Μπάμπη Τσέρτο. Μεθαύριο Κυριακή θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, και θα ακολουθήσουν συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και, για πρώτη φορά στην πόλη, συναυλία του γνωστού κι αγαπημένου καλλιτέχνη Παντελή Θαλασσινού.

Για τις καταστροφικές φωτιές, το μαθητικό κίνημα και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων στο χώρο της παιδείας και τις νέες εργασιακές σχέσεις, που προωθούνται με εντεινόμενους ρυθμούς, καθώς και για πολλά άλλα θέματα που προβληματίζουν ιδιαίτερα τη νεολαία, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι νέοι κι οι νέες που θα επισκεφτούν τις εκδηλώσεις του διήμερου Φεστιβάλ στην Κέρκυρα.

Οι εκδηλώσεις της Κέρκυρας θα πραγματοποιηθούν επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο. Αύριο, Σάββατο, θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και μεθαύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Νέες εργασιακές σχέσεις». Ζωντανές, νεανικές συναυλίες από ερασιτεχνικά μουσικά σύνολα του νησιού θα πλουτίζουν και τις δυο μέρες το πρόγραμμα.

Στην Πιερία με το σύνθημα «Με το ΚΚΕ στο μέτωπο της νίκης για τα δικαιώματα μας, το σοσιαλισμό», τα μέλη της ΚΝΕ ετοιμάζονται να υποδεχτούν μεθαύριο Κυριακή 3 του Σεπτέμβρη εκατοντάδες νέους του νομού, στο μεγάλο ραντεβού που έδωσαν μαζί τους, αυτό του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», που φέτος θα γίνει στο χώρο του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης με κεντρικό ομιλητή το Δ. Μαϊκίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι νέοι και οι νέες, που όλη την προηγούμενη χρονιά βρέθηκαν μαζί με τους κομμουνιστές στους αγώνες για το δικαίωμα στην εργασία, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στους αγώνες ενάντια στη μετατροπή των ακτών τους σε ναύσταθμο των Αμερικανών δολοφόνων, θ' ανταμώσουν και πάλι. Θα τραγουδήσουν συντροφιά με τους Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελο, στη μεγάλη συναυλία που θα δοθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, καθώς και παρέα με το νεανικό σχήμα «Μπίμπλιους» και τον Σ. Μπαλλά. Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ θα συμμετάσχει και το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Παναγία Σουμελά».

«Η Κατερίνη εδώ και μέρες ζει στο ρυθμό του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αναμένεται να αποτελέσει το πολιτικό και καλλιτεχνικό γεγονός της πόλης», αναφέρει ο γραμματέας της Οργάνωσης Πιερίας της ΚΝΕ, Π. Σαββίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία που «εισπράττουν», ως αποτέλεσμα της δουλιάς τους και της διαρκούς επαφής τους με τη νεολαία, τα μέλη της ΚΝΕ. Μια αισιοδοξία που στηρίζεται στις ιδιαίτερα επιτυχημένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Λιτόχωρο και τον Παντελεήμονα, αλλά και στους σταθερούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν με τη νεολαία του νομού μέσα από τους αγώνες.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Σε μια σειρά ακόμα πόλεις και χωριά συνεχίζονται και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή». Συγκεκριμένα:

- Στην Πρέβεζα, στην πλατεία Ανδρούτσου, στις 8 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στο νομό θα περιλαμβάνει συζήτηση και ομιλία για τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέοι, εκθέσεις φωτογραφίας, γελοιογραφίας, βιβλίου και μουσικό πρόγραμμα.

- Στην Αντίκυρα Βοιωτίας στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη.

- Στη Σκόπελο, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ναρκωτικά».

- Στην Παλλήνη Αττικής, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη και στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στη Λευκάδα, που φιλοξένησε φέτος και το 9ο Διήμερο της ΚΝΕ, πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτισμό, που θα περιλαμβάνει συζήτηση με πάνελ πλαισιωμένο από εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού και συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

- Στην παραλία του Ναυπλίου, στις 8.30 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση στο νομό θα έχει θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις» και θα μιλήσει ο Μίλτος Βακαλόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην κεντρική πλατεία στο Καρπενήσι, όπου για πρώτη φορά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στις 8.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του νομού που θα είναι αφιερωμένη στην παιδεία.

- Στην κεντρική πλατεία του Πύργου, στις 8.30 μ.μ., η εκδήλωση θα περιλαμβάνει θέματα για τις νέες εργασιακές σχέσεις, τα ναρκωτικά και την παιδεία.

- Στη Σπάρτη, στο πάρκο του ΟΤΕ, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Λακωνία με θέμα: «Παιδεία».

- Στη Βέροια, στο πάρκο Αγίων Αναργύρων, πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ για το Νομό Ημαθίας, στις 8.30 μ.μ., όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Γιάννη Μητσιάκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, στις8.30 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση του Νομού Αρκαδίας, που αναβλήθηκε την προηγούμενη βδομάδα λόγω της καταστροφικής φωτιάς, θα είναι αφιερωμένη ακριβώς σ' αυτό, τη φωτιά και τις συνέπειές της. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

- Στην παραλία του Κάραβου στο Αλιβέρι, στις 8.30 μ.μ. με θέμα: «Ανεργία-νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην Ελασσόνα, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Νέοι αγρότες».

- Στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην κεντρική πλατεία της Λυκόβρυσης Αττικής, στις 8.30 μ.μ., αφιερωμένη στην ειρήνη.

- Ακόμα, στο Αίγιο, στην πλατεία Δεξαμενής, στις 8.30 μ.μ, με θέμα «Η δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας» και μουσικό πρόγραμμα με πολιτικό τραγούδι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιες εκδηλώσεις κορύφωσης (2000-08-31 00:00:00.0)
Νεανική πολιτική παρέμβαση (2000-08-29 00:00:00.0)
Το κόκκινο «απλώνεται» σε όλη την Ελλάδα (2000-08-18 00:00:00.0)
Η ανυπότακτη στάση ζωής στις πλατείες (2000-07-28 00:00:00.0)
«Αρμενίζει» σε κάθε γωνιά της χώρας (2000-07-27 00:00:00.0)
Οι σύγχρονες ανάγκες μας σε ρήξη με τον ιμπεριαλισμό (2000-06-30 00:00:00.0)