ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
«Συνεχίζουμε με όλο το λαό, δυναμώνουμε τον αγώνα μας!»
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007

«Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα μας!». Αυτό έκαναν ξεκάθαρο χτες το μεσημέρι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και γονείς, που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, σημαίνοντας την έναρξη μιας νέας αγωνιστικής χρονιάς. Με τα συνθήματά τους, τα πανό τους, αλλά και ευφάνταστα δρώμενα δήλωσαν πως θα είναι παρόντες, όσο η αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ συνεχίζεται, μέχρι την κατάργηση του νόμου - πλαισίου και της κοινοτικής οδηγίας 36/05.

Παλμός, ένταση και ζωντάνια. Πολύχρωμα πανό που καλούσαν σε αγώνα όλους τους νέους και όλο το λαό. Τα τύμπανα στην κεφαλή της πορείας έδιναν το ρυθμό. Χιλιάδες νέες και νέοι, «απείθαρχοι» στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη γνώση και την κάνουν εμπόρευμα, στις πολιτικές που τους θέλουν αμόρφωτους, άνεργους ή φθηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, βρέθηκαν χτες στο κέντρο της Αθήνας για να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ. Από τις 12 το μεσημέρι οι φοιτητές και οι σπουδαστές άρχισαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, διαβάζοντας από τα μεγάφωνα τα αιτήματά τους, τα ψηφίσματα 18 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές απαιτούν: Να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο και η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ. Δωρεάν σπουδές για όλους, δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα. Αμεση ανέγερση εστιών και μέχρι τότε επινοικίαση ξενοδοχείων. Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Πτυχία με αξία και όχι πιστοποιητικά. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλιά στο αντικείμενο σπουδών. Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Καθολική, δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση.


Στο χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Οικονομικού Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών και ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Νηπιαγωγών, Γεωπονικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Βιολογικού, Μαθηματικού, Παντείου, καθώς και οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΕΥΠ Αθήνας. Μαζί τους και η ΕΦΕ Κυπρίων Αθήνας.

Η πορεία ξεκινά. Τα συνθήματα «πέφτουν βροχή» και δίνουν το στίγμα του αγώνα: «Ο νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί, με πάλη μαζική θα ανατραπεί», «Οσο κι αν το θέλουν οι πολυεθνικές, τα ΑΕΙ δε γίνονται ισότιμα με ΚΕΣ». Καθώς η πορεία προχωρά στη Σταδίου, το κάλεσμα για πάλη προς όλο το λαό εντείνεται: «Οταν τα βρίσκουν πράσινοι και μπλε, η μόνη αντιπολίτευση είσαι εσύ λαέ!». Στην πορεία συμμετείχε και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με πανό όπου αναγραφόταν «Οι αντιδραστικοί νόμοι να μείνουν στα χαρτιά. Παλεύουμε για ενιαία λαϊκή Παιδεία», αλλά και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Εξω από τη Βουλή οι φοιτητές κι οι σπουδαστές συνάντησαν για ακόμα μια φορά τα ΜΑΤ, που τους εμπόδισαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα γραφεία της ΕΕ για λόγους ...«κυκλοφορίας και ασφάλειας»! Οι φοιτητές κατήγγειλαν την κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κι έστειλαν μήνυμα απειθαρχίας στην πολιτική που μόνο με τη βία και τις απαγορεύσεις μπορεί να εφαρμοστεί. Αντιπροσωπεία των φοιτητών τοιχοκόλλησε στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ το ψήφισμα των συλλόγων.


Πριν την έναρξη της πορείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ και πανεπιστημιακός Κώστας Αλυσανδράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες των φοιτητών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «με τους αγώνες αυτά τα νομοθετήματα μπορούν να μείνουν απλά νομοθετήματα χωρίς να εφαρμοστούν στην πράξη».

Εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Θανάσης Πάνος, γραμματέας της Σπουδάζουσας και μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης, είπε: «Θέλουμε να δηλώσουμε στο σημερινό συλλαλητήριο ότι η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια του φοιτητικού κινήματος, της νεολαίας και του λαού, προκειμένου να μπλοκαριστούν οι αντιδραστικοί, αντιεκπαιδευτικοί νόμοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους για τα προβλήματα που τους πνίγουν (2008-10-17 00:00:00.0)
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία! (2008-10-15 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα (2008-10-10 00:00:00.0)
Αύριο οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις (2008-10-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους την Παρασκευή (2007-11-07 00:00:00.0)
Την Πέμπτη στους δρόμους (2007-10-30 00:00:00.0)