Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Στους δρόμους για τα προβλήματα που τους πνίγουν

Από τη χτεσινή φοιτητική κινητοποίηση στο Βόλο
Από τη χτεσινή φοιτητική κινητοποίηση στο Βόλο
Με όλες της τις δυνάμεις, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ρίχνεται στα αμφιθέατρα, στις συνελεύσεις και στους συλλόγους, απευθύνεται σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή για να φτάσει πλατιά το κάλεσμα: Να δώσουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές μαζικό και δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις στις 21 Οκτώβρη, να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που δημιουργεί και εντείνει τα προβλήματά τους.

Η ίδια η ζωή των φοιτητών και των σπουδαστών, καθώς και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, αποδεικνύουν τους λόγους που τους σπρώχνουν στο δρόμο: Περικοπή της δωρεάν παιδείας, αύξηση των ταξικών φραγμών, υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, πτυχία χωρίς αντίκρισμα, κυνήγι δεξιοτήτων, ανασφάλεια και εργασιακή περιπλάνηση.

Τα προβλήματα έχουν ένοχο, την πολιτική των μονοπωλίων, των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ακριβώς κόντρα σε αυτήν την πολιτική, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ, να δοθούν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα δωρεάν σε όλους τους φοιτητές. Να αγωνιστούν για την κατάργηση συνολικά του νόμου - πλαισίου και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για να ανασυγκροτηθεί μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δωρεάν σπουδές για όλους. Φοιτητές και σπουδαστές, με μια μαχητική παρουσία στις 21 Οκτώβρη, να διεκδικήσουν μισθούς που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό και υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και τους εργαζόμενους, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, μαζί με το ΠΑΜΕ.

Σχετικές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση με το ΠΑΜΕ έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι εξής φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φιλοσοφική, Φυσικό Αθήνας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής, Φαρμακευτικού, Παιδαγωγικού και Χημικών Μηχανικών Πάτρας, Ειδικής Αγωγής Βόλου, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Χανίων.

Δε θέλουν να στραφεί η πάλη ενάντια στον ένοχο

Από τη στάση των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΝ, ΕΑΑΚ, γίνεται φανερός ο ρόλος τους: Σε πλήρη συγχορδία αποκρύπτουν τον πραγματικό ένοχο είτε για να «σβήσουν» την αγανάκτηση των φοιτητών ή για να τη στρέψουν σε ανέξοδα κανάλια και σε σενάρια αλλαγής διαχειριστή των ίδιων αντιλαϊκών κατευθύνσεων.

Η κυβερνητική παράταξη, η ΔΑΠ, παίζει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ρόλο του «πυροσβεστήρα» της φοιτητικής αντίδρασης, επιστρατεύοντας ακόμα και ψέματα για να βγάλει λάδι την κυβέρνηση. Η ΠΑΣΠ κάνει ό,τι μπορεί για να αθωώσει την πολιτική του κόμματός της, καθώς και τις δικές της θέσεις, οι οποίες, ακολουθώντας την πολιτική της Λισαβόνας και της Μπολόνια, είναι ταυτόσημες με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια στείρα αντικυβερνητική ρότα, που αποκρύπτει ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα από τη ΝΔ - και χτες από το ΠΑΣΟΚ - είναι η πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, κινείται σε γενικές γραμμές και η ΕΑΑΚ, όπως και η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Δίκτυο ή ΑΡΕΝ).

  • Μαζική κινητοποίηση έκαναν χτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Βόλου, ανταποκρινόμενοι στις αποφάσεις των συλλόγων: Ειδικής Αγωγής, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Χωροταξίας. Στις αιχμές των αιτημάτων των φοιτητών ήταν η μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια, καθώς και η περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων με βάση το νόμο - πλαίσιο, και αιτήματα για το κτιριακό και την υλικοτεχνική υποδομή του πανεπιστημίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ