ΓΚΑΒΙΝ ΧΟΥΝΤ
Εκδοση κρατουμένου
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007

Ολος ο κόσμος το έχει τούμπανο και η Αμερική, μαζί και τα τσιράκια της, ανάμεσά τους και η χώρα μας, δήθεν, κρυφό καμάρι! Πράγματι, χωρίς καμία αμφιβολία και καμία αμφισβήτηση, γίνονται αυθαίρετες απαγωγές! Περπατάς αμέριμνος στο δρόμο και «τσαφ» σε αρπάζουν, σε φορτώνουν σε «μυστικό» αεροπλάνο, που σταθμεύει σε «μυστικό» αεροδρόμιο και σε κλείνουν σε «μυστικό» στρατόπεδο-μπουντρούμι, που βρίσκεται σε «μυστικό» έδαφος! Τους πήραν, πια, χαμπάρι και οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές! Το «μυστικό» δεν κρύβεται πλέον!

Η σύλληψη και η διακίνηση κάθε λογής «τρομοκρατών» γίνεται ντάλα μεσημέρι και βοηθάνε όλες οι κυβερνήσεις σε αυτό! Αλλες βάζουν τους πράκτορες, άλλες τα αεροπλάνα, άλλες τους βασανιστές και άλλες τα στρατόπεδα!

Η ταινία του Γκάβιν Χουντ, «Εκδοση κρατουμένου», είναι η καλύτερη απόδειξη των καταγγελιών του προοδευτικού κινήματος, απόδειξη που προέρχεται κατ' ευθείαν από την πηγή, από το εξαρτημένο Χόλιγουντ, ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της, οι υποτελείς της (και οι δικές μας κυβερνήσεις, βεβαίως), συμπεριφέρονται όπως οι γκάγκστερς. Με πρόσχημα, τάχα μου, το κυνήγι της τρομοκρατίας, εδώ και χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εξαπέλυσαν ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρο τον πλανήτη μας! Οποιον τον θεωρούν ύποπτο τον συλλαμβάνουν, τον κλείνουν στα διάφορα Γκουαντάναμο, τον βασανίζουν, τον εκτελούν! Αλλά συλλαμβάνουν και όταν, απλώς, θέλουν να τρομοκρατήσουν. Οταν θέλουν να σπείρουν τον φόβο και την ανασφάλεια!

Βέβαια η ταινία, πώς θα γινόταν αλλιώς, μιλάμε για τον αμερικανικό «ρεαλισμό», με το ένα χέρι καταγγέλλει και με το άλλο αναιρεί την καταγγελία της! Αφορμή για να αποκαλυφθεί η συγκεκριμένη απαγωγή, η απαγωγή που απασχολεί την ταινία, είναι ένας καλός άνθρωπος, ένας τίμιος πράκτορας! Σαν να λέμε δηλητηριώδες φίδι που, όμως, έχει καλά αισθήματα και γι' αυτό δε δαγκώνει! Αυτός ο πράκτορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο άνθρωπος που έχουν συλλάβει και βασανίζουν απάνθρωπα, είναι αθώος, φορτώνεται το σταυρό της δικαιοσύνης και τα βάζει με λιτούς και δεμένους! Αποσπά τον αθώο και άτυχο Ασιάτη και τον επιστρέφει στη γυναίκα του και στο νεογέννητο μωρό τους! Η αυθαιρεσία αυτοθεραπεύτηκε! Η αστική δημοκρατία ενίκησε, όπως θα έλεγε και ο γέρος Παπανδρέου!

Δεύτερο ατόπημα της ταινίας, καθόλου αθώο και αυτό, είναι οι «ίσες αποστάσεις» που κρατάει. Ναι μεν ο «δικός» μας Ασιάτης είναι αθώος (και αυτό με αμφιβολίες), αλλά «άλλοι» είναι, οπωσδήποτε, τρομοκράτες! Τους βλέπουμε να βάζουν βόμβες και να σκοτώνουν αθώους πολίτες! Ακόμα και ερωτευμένα ζευγάρια! Με άλλα λόγια είναι το ίδιο καθάρματα και αυτοί όπως και η CIA! Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά!

Τρίτο ατόπημα της ταινίας, και αυτό σοβαρότερο από τα άλλα δυο, είναι που δείχνει την CIA παντοδύναμη! Τη δείχνει μια υπηρεσία ανίκητη! Και αυτό λειτουργεί, μπορεί να λειτουργήσει... τρομοκρατικά! Ο καθένας, τέλος πάντων ο καθένας φοβισμένος, μπορεί να σηκώσει τα χέρια. Να πει, εγώ να τα βάλω με το θηρίο; Και να παραδοθεί ή και να γίνει συνεργάτης!

Παρόλες τις ενστάσεις δε θα σας αποτρέψω να πάτε να δείτε την ταινία! Οταν λέει την αλήθεια είναι πειστική! Επιπλέον είναι καλογυρισμένη και εντυπωσιακή. Ο θεατής παρακολουθεί μια σφιχτή και δυναμική περιπέτεια! Η οποία υποστηρίζεται από πολύ καλούς ηθοποιούς!

Παίζουν: Τζέικ Γκίλενχααλ, Ρις Γουίδερσπουν, Μέριλ Στριπ, Aλαν Aρκιν, Πίτερ Σαρσγκάαρντ, Ομάρ Μετβαλί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Skyfall (2012-11-02 00:00:00.0)
Εχε το νου σου! (2006-06-01 00:00:00.0)
Απαγωγές από τη CIA (2006-02-10 00:00:00.0)
Επιμένει στις διαψεύσεις; (2006-01-05 00:00:00.0)
Επείγουσα η ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων (2005-12-28 00:00:00.0)
Ασύδοτη κι εγκληματική δράση (2005-11-24 00:00:00.0)