ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
Η παλικαριά του θα μας εμπνέει...

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον τόπο μαρτυρίας του κομμουνιστή δημοσιογράφου

Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007

Η μνήμη του Κώστα Βιδάλη τιμήθηκε, προχτές Κυριακή, στη Μελία της Λάρισας. Στον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή, σφαγιασμένος από τις κοφτερές λεπίδες των δολοφόνων της συμμορίας του Σούρλα, ο ατρόμητος αγωνιστής και αξέχαστος μάρτυρας της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται εκεί τα τελευταία 21 χρόνια, από την ΕΣΗΕΑ, τον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης» και την Τοπική Αυτοδιοικητική Αρχή, αποτελεί ένα ευλαβικό προσκύνημα του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, στον τόπο που μαρτύρησε ο «βράχος» της μαχόμενης δημοσιογραφίας. Είναι απόδοση τιμής στον «Κύριο Συνάδελφο», που έγινε σύμβολο ανεξίτηλο, φάρος φωτεινός και παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για τους συναδέλφους που έχουν τις ίδιες ιδεολογικο-πολιτικές αναφορές με Εκείνον, αλλά και για πολλούς άλλους, που στο πρόσωπο του κομμουνιστή δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» και του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, αναγνωρίζουν έναν ακούραστο εργάτη στο «βαθύ σκάψιμο» για την ανεύρεση της πραγματικής αλήθειας κι έναν ανυποχώρητο μαχητή για το δίκιο και τα ιδανικά του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα, η εκδήλωση στη Μελία αποτελεί μια καταγγελία, όχι μόνο εναντίον των θρασύδειλων, ακροδεξιών δολοφόνων, που «τράβηξαν τα μαχαίρια» και «λιάνισαν» τον κομμουνιστή δημοσιογράφο, πετώντας τα κόκαλά του στα χωράφια, βορά στα σκυλιά, αλλά κι εναντίον αυτών που, σήμερα, επιχειρούν ν' αποκόψουν το λαό μας από τα ιδανικά και τα οράματα για τα οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο Κ. Βιδάλης. Κι αυτό είναι μια απάντηση και προς όσους υποστηρίζουν πως για το μαρτυρικό θάνατό του ευθύνονται, γενικώς και αορίστως, «οι ανώμαλες καταστάσεις εκείνης της εποχής» και μας καλούν να τον θυμόμαστε μεν, αλλά να ξεχάσουμε ποιοι και γιατί όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων του και να μη βλέπουμε πως και σήμερα, σε «άλλες συνθήκες» και με «διαφορετικές μεθόδους» συνεχίζεται ο διωγμός των ιδεών και των οραμάτων του.

Η εκδήλωση

Το μνημείοτου Κ. Βιδάλη στην πλατεία της Μελίας
Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο βράχο - μνημείο που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού κι ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, από εκπροσώπους του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, του «Ρ», της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ από τον βουλευτή Τ. Τσιόγκα, του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, του Δήμου Πλατυκάμπου, του Συλλόγου Γυναικών του χωριού κ.ά.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μελίας - όπου έντονα αισθητή ήταν η απουσία του Νίκου Καραντηνού, εμπνευστή αυτής της εκδήλωσης και άοκνου μαχητή για τη διατήρηση της μνήμης του Κ. Βιδάλη, ο οποίος, παρά τη θέλησή του, δεν μπόρεσε, φέτος, να παρευρεθεί - για τη ζωή και το θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου μίλησαν ο Χρ. Τσιντζιλώνης, από τον Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο Π. Σόμπολος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο Δ. Τσαλαπάτης, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και ο δάσκαλος του χωριού, Β. Τσιάρας.

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης, αφού αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική πορεία του Κ. Βιδάλη, που ξεκίνησε από τα κατάβαθα του επαγγέλματος και προχώρησε σιγά - σιγά προς την κορυφή κι έκανε αναφορά στο «τελευταίο ταξίδι» του, σημείωσε πως «η ομορφιά της ψυχής του, η παλικαριά και η ανθρωπιά του, το πλατύ χαμόγελό του, θα μας εμπνέει για πάντα».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η παράδοση χρηματικού βραβείου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελίας, Μαρία Αγγελοπούλου, Κωνσταντία Μουτελά, Μαρία Γαρυφαλλοπούλου και Αλέξανδρο Πέτρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχόμενη ψήφο στην κάλπη! (2008-04-16 00:00:00.0)
Τίμησαν τη ζωή και τη θυσία του κομμουνιστή Κ. Βιδάλη (2003-10-21 00:00:00.0)
Τιμή και μνήμη στον Κ. Βιδάλη (2002-11-09 00:00:00.0)
Τιμή και μνήμη στον Κ. Βιδάλη (2002-11-07 00:00:00.0)
Στο σχολείο της Μελίας (1998-07-12 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Κ. Βιδάλη (1996-06-25 00:00:00.0)