ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Συνεχίζουμε αντιιμπεριαλιστικά!»

Συζήτηση με τον γραμματέα της ΚΝΕ, Γ. Πρωτούλη

Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007

Από τη χτεσινή συζήτηση στο Πάντειο
Κάτω από το σύνθημα «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2007: Παλλαϊκός ξεσηκωμός για Μόρφωση - Δουλιά - Ανεξαρτησία. Συνεχίζουμε αντιιμπεριαλιστικά!», πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η εκδήλωση της ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, «πυροδοτώντας» στη συνέχεια συζήτηση για την πάλη στο σήμερα.

Εχουν περάσει 34 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κάθε χρόνο εντείνεται η προσπάθεια να γίνει μια «μουσειακή» επέτειος, να τη γιορτάζει ο λαός μαζί με τους βασανιστές του και να μη συνδέεται με τα σημερινά λαϊκά αιτήματα, με τις σημερινές διεκδικήσεις, τόνισε ο Γ. Πρωτούλης.

Οπως υπογράμμισε στη συνέχεια, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ θέλουν να εξαλειφθούν τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά, τα αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα του Πολυτεχνείου. «Πώς να ταιριάξει το "έξω το ΝΑΤΟ", "έξω οι ΗΠΑ", με τη σημερινή πολιτική των κυβερνήσεων; Πώς να ταιριάξει με το "ναι" στον ευρωστρατό και την ΕΕ; Πώς να ταιριάξουν τη "λαϊκή αντίσταση" με τη λογική του "εφικτού", της "συναίνεσης" και του "κοινωνικού διαλόγου";», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε ακόμα δηλώσεις του πρωθυπουργού για «αντιδημοκρατικό κλείσιμο των σχολείων», όπως και άρθρο στην «ΑΥΓΗ», όπου αναφερόταν ότι «οι μαθητικές καταλήψεις είναι τα αρνητικά υπολείμματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» και τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου, που χαρακτήριζε αντισυνταγματικό το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Μπορούν όλοι αυτοί (σ.σ. ως πολιτικές δυνάμεις) να τιμήσουν τον ξεσηκωμό, να διαπαιδαγωγήσουν τη νέα γενιά με τα οράματα του ξεσηκωμού του Νοέμβρη;», ρώτησε τους φοιτητές ο γραμματέας της ΚΝΕ.


Ο Γ. Πρωτούλης, αναφερόμενος στα αιτήματα του «Νοέμβρη» για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», είπε πως για να γίνουν αυτά πανανθρώπινα αγαθά, πρέπει να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, ο ιμπεριαλισμός. Δε γίνεται να δικαιωθεί το αίτημα για δουλιά για όλους στον καπιταλισμό, σε καμιά χώρα δεν το έχει λύσει. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Παιδεία στην υπηρεσία του λαού, της κοινωνίας, για μόρφωση για όλους, όταν η Παιδεία γίνεται πεδίο επενδυτικής δραστηριότητας. Ελευθερία, είπε τέλος, δεν είναι γενικά να λες ό,τι θέλεις. Η ελευθερία κρίνεται κύρια στους τόπους δουλιάς, κι εκεί μόνο ελευθερία δεν υπάρχει.

Κάλεσε τους φοιτητές του Παντείου να διαβάσουν τα ντοκουμέντα του Κόμματος για την Οχτωβριανή Επανάσταση και για τα 90χρονα του ΚΚΕ, να γίνει συζήτηση γύρω από αυτά. Τέλος, είπε πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι κατακτήσεις της εντάσσονται στα δικαιώματα που έχουμε σήμερα και παίρνονται πίσω. «Η νεολαία, επισήμανε, πρέπει να πάρει τη θέση που της αναλογεί στη σημερινή πάλη του λαού και να διεκδικήσει με βάση τον πλούτο που παράγεται, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, από την οποία αναδείχτηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν αρκεί ο αμυντικός αγώνας στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά απαιτείται επιθετικά να προβάλλει ο λαός «πώς αξίζει να ζει σήμερα». Στην εκδήλωση διαβάστηκαν ποιήματα του Γ. Ρίτσου, του Β. Ρώτα κ.ά., ενώ ακούστηκαν και τραγούδια από την αντιδικτατορική πάλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα 42 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο (2015-11-15 00:00:00.0)
Τα συνθήματα μένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα (2009-11-17 00:00:00.0)
Βαρόμετρο πάντα το επίπεδο της δύναμης και επιρροής του ΚΚΕ (2007-11-16 00:00:00.0)
Φωτίζει τους αγώνες του σήμερα (2005-11-13 00:00:00.0)
Η κατά Κωνσταντόπουλον «ενότητα» (2004-11-16 00:00:00.0)
Συνεχίζει να εμπνέει τη λαϊκή πάλη (2000-11-12 00:00:00.0)