ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Διογκώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Mπλόκα και ουρές σε ολόκληρη τη Βρετανία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με τους αποκλεισμούς και τα οδοφράγματα σε πλήρη εξέλιξη, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη Βρετανία και το Βέλγιο μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους «παράλυσης», οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν έκτακτες συνομιλίες, χτες στο περιθώριο της πανηγυρικής γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για να συζητήσουν το θέμα, ενώ η γαλλική προεδρία συγκαλεί, για την επόμενη εβδομάδα, έκτακτη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των χωρών - μελών της ΕΕ.

Ατμόσφαιρα ολικής σύγκρουσης στη Βρετανία

Πολύωρο έκτακτο συμβούλιο είχε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τους κορυφαίους υπουργούς του αναβάλλοντας προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σκοτία και την Ιρλανδία. Τη Δευτέρα το βράδυ, η βασίλισσα Ελισάβετ και οι σύμβουλοί της, εξουσιοδότησαν την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ να λάβει όποια έκτακτα μέτρα κριθούν απαραίτητα προκειμένου να αποφευχθεί «η κρίση». Μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντήσει τους εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιριών για να τους διατυπώσει την άποψη ότι «μπορούν και οφείλουν να προχωρήσουν σε διανομή πετρελαίου στη χώρα, γιατί έχουν τις δυνατότητες να το πράξουν».

Από την πλευρά τους, όμως, εκπρόσωποι της «Texaco», της «ΒΡ» και της «TotalFina Elf» τόνιζαν ότι οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά της κυβέρνησης και αυτή οφείλει να λύσει το πρόβλημα συμπληρώνοντας ότι οι μεταφορείς τους δεν είναι ασφαλείς αν βγουν στο δρόμο με δεδομένη την αγανάκτηση και την οργή των απεργών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τους παρέχει αστυνομική προστασία. Ο υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε απειλητικά ότι «οι δυνάμεις καταστολής είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος Πρέσκοτ, αν και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων τόνιζαν ότι νομικά δε δικαιούνται να επέμβουν, καθώς οι αποκλεισμοί είναι σε δημόσιο χώρο και όχι μέσα στις ιδιοκτησίες των πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Αποφασισμένοι να «στραγγαλίσουν» το Λονδίνο και ολόκληρη τη χώρα εμφανίζονται τόσο οι αγρότες όσο και οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι πύκνωσαν, χτες, τα οδοφράγματα και τους αποκλεισμούς τους. Περισσότερα από 3.000 πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει, ενώ ένα ανεπίσημο δίκτυο ιστοσελίδων, αλλά και κινητών τηλεφώνων συγκεντρώνει χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης των Βρετανών προς τον αγώνα των απεργών, οι οποίοι, όπως φαίνεται δικαίως, διατείνονται διά στόματος του επικεφαλής του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών BRHA, Μάικ Σάλμον, ότι «έχουν το λαό στο πλευρό τους». Κατά της κυβέρνησης Μπλερ τάσσεται και η πλειοψηφία του βρετανικού Τύπου, καθώς χτες τα πρωτοσέλιδα καλούσαν την κυβέρνηση «να ακούσει επιτέλους το βρετανικό λαό».

Υπέρ της μείωσης κατά 5% της φορολογίας στα καύσιμα τάχθηκε και ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών Μίκαελ Πορτίγιο. Στο πλευρό της βρετανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκεται, προς το παρόν, μόνο η οικολογική οργάνωση «Greenpeace», η οποία εκτιμά ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Σε «ακινησία» το Βέλγιο, αντίστροφη μέτρηση στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ετοιμοι να αποκλείσουν τις εναπομείνασες ελεύθερες οδικές αρτηρίες της χώρας δηλώνουν και οι οδηγοί στο Βέλγιο, οι οποίοι ενίσχυσαν, χτες, τους αποκλεισμούς των διυλιστηρίων, διατηρούν μπλοκαρισμένους τους αυτοκινητόδρομους Βρυξελλών - Αντβέρπ, Βρυξελλών - Λίλλης (στη Γαλλία), καθώς και τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Λουξεμβούργου, ενώ σε στενό κλοιό βρίσκονται οι πόλεις Λιέγης, Σαρλερουά, αλλά και οι Βρυξέλλες, όπου αδύνατη είναι η πρόσβαση σε όλα τα κτίρια της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφσταντ δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε κανένα αίτημα των διαδηλωτών. Για «ακινητοποίηση» όλου του Βελγίου μιλούσε, χτες, ο ηγέτης της συνομοσπονδίας των οδηγών, Φίλιπ ντε Γκράεφ, τονίζοντας ότι το τελεσίγραφο που έχουν αποστείλει οι απεργοί στην κυβέρνηση λήγει σήμερα το μεσημέρι.

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει, επίσης, η Ολλανδία, όπου έχουν αποκλειστεί οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι του Αμστερνταμ και του Ρότερνταμ, η Πολωνία, όπου οι οδηγοί αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία, όπου έχουν, ήδη, αποφασιστεί κινητοποιήσεις από την Πέμπτη, και η Ισπανία, όπου οι αγρότες συνεδρίαζαν, χτες, για να προγραμματίσουν τη δράση τους μετά το ναυάγιο των σχετικών συνομιλιών που είχαν με την κυβέρνηση.

Υπ' ατμόν η ΕΕ, ενεργειακή οικονομία στη Γαλλία

Εκτακτη συνάντηση είχαν, χτες, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συζήτησαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση, όπου θα διατυπώνουν την άποψη ότι οι τελευταίες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση των τιμών. Το κείμενο, που συνέταξε η γαλλική προεδρία, αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από ορισμένους υπουργούς ενώ εξετάζεται, επίσης, και το ενδεχόμενο να ζητηθεί πραγματοποίηση διεθνών διαβουλεύσεων και αναβίωση του διαλόγου μεταξύ παραγωγών και καταναλωτριών χωρών.

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΕ επρόκειτο να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών του εξαεθνούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (όπου συμμετέχει και η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα Σαουδική Αραβία) για να συζητήσουν τρόπους σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου. Η γαλλική προεδρία, επίσης, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών, την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι όχι μόνο η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται ενώπιον μιας μείζονος πετρελαϊκής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της εκτίμησης κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πέντρο Σόλμπες, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ είναι αντίθετη στη μείωση των τελωνειακών δεσμών για το πετρέλαιο, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση της πετρελαϊκής κατανάλωσης, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στο περιβάλλον και εντείνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Στην κατεύθυνση της εφαρμογής μιας πολιτικής οικονομίας της ενέργειας προσανατολίζεται, από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973. Στόχος, όπως τόνιζε ο Πιερ Ραντάν, πρόεδρος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ελέγχου της Ενέργειας, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% μέχρι το 2010, μέσα από τη μείωση της διακίνησης οδικώς εμπορευμάτων, τον εξορθολογισμό της μετακίνησης των ιδιωτών και τη μείωση της οικιακής σπάταλης ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις πλάτες των λαών τα βάρη της όξυνσης των ανταγωνισμών(2022-05-04 00:00:00.0)
Προχωρά σχέδιο «μεταβατικής» κυβέρνησης(2020-09-23 00:00:00.0)
Νούρι Αλ Μάλικι(2008-07-06 00:00:00.0)
«Στραγγίζει» η Νορβηγία(2004-04-18 00:00:00.0)
Καθησυχαστικός ο ΟΠΕΚ(2003-03-12 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αποκλεισμοί(2000-09-14 00:00:00.0)