Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Πληθαίνουν οι αποκλεισμοί

Συζητήσεις, απειλές και αστυνομία στη Βρετανία

Αδιέξοδο και διόγκωση των αποκλεισμών στο Βέλγιο

 

Αποκλεισμένος δρόμος στη Γερμανία

Associated Press

Αποκλεισμένος δρόμος στη Γερμανία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Διογκώνεται το κύμα κινητοποιήσεων με βασικό αίτημα τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα σε όλη την Ευρώπη. Στη Βρετανία, η αστυνομία επενέβη σε ορισμένα μπλόκα διαδηλωτών, όπως στο Πλίμουθ, για να ελευθερώσει τη διέλευση για τα βυτία πετρελαίου. Στο Βέλγιο οι αποκλεισμοί διάνυσαν την 4η ημέρα τους, χτες, με το λιμάνι της Αντβέρπ, το δεύτερο στην Ευρώπη, να βρίσκεται στα όρια της παράλυσης. Σε μικρότερη εμβέλεια κινούνται, μέχρι στιγμής, οι αποκλεισμοί στην Ολλανδία, ενώ τις πρώτες προειδοποιητικές διαμαρτυρίες έχουν προγραμματίσει για σήμερα και αύριο οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες στην Ιρλανδία, στη Γερμανία, στην Πολωνία και στη Νορβηγία.

Συγκρούσεις, διαβουλεύσεις, απειλές στη Βρετανία

Αποφασισμένος να μην υποχωρήσει ούτε βήμα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος, νωρίς το πρωί, συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της «Shell», Μάλκομ Μπρίντερ, και το διευθυντή της «BP», Τζον Μαντζόνι. Μετά τη συνάντησή τους, οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών, με κοινή ανακοίνωση, αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «σημειώθηκε μικρή πρόοδος», ενώ απέφυγαν να απαντήσουν στα σχόλια κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες «κρύβονται» πίσω από τις κινητοποιήσεις διότι, επί της ουσίας, έχουν συμφέρουν από τη μείωση της τιμής των καυσίμων και την αύξηση της κατανάλωσης.

«Παραβίαση της δημοκρατίας» χαρακτήρισε, και πάλι, τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών και των αγροτών, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ανάλογη θέση, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ εντονότερους χαρακτηρισμούς, υιοθέτησε σε ανακοίνωσή του και το Κογκρέσο Εργατικών Συνδικάτων (TUC) κατά την ετήσια διάσκεψή του στη Γλασκόβη. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται «παράνομες» οι διαμαρτυρίες των οδηγών και των αγροτών, τους οποίους κατηγορεί το ΤUC ότι «επιχειρούν με άθλιο τρόπο να τρομοκρατήσουν τη βρετανική κυβέρνηση, που ορθώς δε σκύβει το κεφάλι». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ΤUC χρηματοδοτεί, ως ένα βαθμό, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Πανταχού παρούσα η βρετανική αστυνομία...

Associated Press

Πανταχού παρούσα η βρετανική αστυνομία...
Παρόλες τις απειλές και τις διαβουλεύσεις, εκπρόσωποι των οδηγών φορτηγών, αλλά και των αγροτών τόνιζαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις αντίθετες φήμες που κυκλοφόρησαν, χτες, και φιλοξενήθηκαν από αρκετά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι αρκετά βυτιοφόρα φορτωμένα με καύσιμα, συνοδευόμενα από αστυνομικές δυνάμεις, εξήλθαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, από διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων στο Εσσεξ, στο Στάνλοου, στο Χαμπλ, στο Γκραντζμάουθ, στο Μάντσεστερ και στο Τσεσάιρ, αν και θεωρείται απίθανο να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα 9.000 πρατήρια καυσίμων που έχουν κλείσει. Η πετρελαϊκή εταιρεία «Esso», με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε ότι οι συμμετέχοντες στους αποκλεισμούς επιτέθηκαν προς τους οδηγούς των βυτιοφόρων της. Από την πλευρά του, ο σερ Τζον Εβανς, εκπρόσωπος της Ενωσης Αστυνομικών, δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί σποραδικά περιστατικά μικρο-συγκρούσεων, τα οποία, όμως, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει.

Αδιέξοδο στις συνομιλίες, διογκώνονται τα μπλόκα

Τις θέσεις τους ενισχύουν στους αποκλεισμούς και οι οδηγοί φορτηγών στο Βέλγιο μετά τη νέα αποτυχία των συνομιλιών που είχαν τόσο με τον πρωθυπουργό Γκι Φερχοφστάντ όσο και με την υπουργό Μεταφορών Ιζαμπέλ Ντιράν. Χτες το πρωί κυβερνητικές πηγές διατείνονταν ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία, καθώς είχε προσφερθεί στους διαδηλωτές να ισοσκελιστούν οι απώλειες που έχουν από τη φορολογία στα καύσιμα με αύξηση των συντάξεών τους και ενίσχυση της κοινωνικής τους ασφάλισης. Εντούτοις, όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών (UPTR), Φιλίπ Πλοτμέ, δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων, καθώς οι κυβερνητικές προτάσεις δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές και δεν απαντούν στο βασικό αίτημα για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.

Οι αποκλεισμοί ενισχύθηκαν σε όλους τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, σε βορρά και νότο, ενώ αποκλεισμένες παραμένουν οι οδικές αρτηρίες από και προς το Λουξεμβούργο, το λιμάνι της Αντβέρπ (το οποίο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα), την Γκεντ, τη Λιέγη και τη γαλλική πόλη Λίλλη. Αποκλεισμένοι παραμένουν και οι δρόμοι που οδηγούν στα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ η πλειοψηφία των οδηγών ταξί συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Επίσης, χτες, αποκλείστηκαν αρκετά μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η ΕΕ προειδοποίησε, χτες, τη βελγική κυβέρνηση ότι οφείλει να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον της. Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται ότι η κοινή γνώμη στο Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τάσσεται στο πλευρό των διαδηλωτών και δείχνει αποφασισμένη να ενισχύσει τη διαμαρτυρία τους αποφεύγοντας τη χρήση ιδιωτικών μέσων μεταφοράς.

Κινητοποιήσεων αρχή στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ωρα με την ώρα πληθαίνουν τα μπλόκα στους δρόμους και της Ολλανδίας, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Τζερίτ Ζαλμ, οι εκπρόσωποι των οδηγών φορτηγών. Την πρώτη προειδοποιητική κινητοποίηση επρόκειτο να πραγματοποιήσουν χτες το βράδυ, για 4 ώρες, και οι οδηγοί φορτηγών στην Πολωνία. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού συνδικάτου, Αντρέι Μαζέφσκι, σε αυτήν θα συμμετάσχουν περισσότερα από 22.500 φορτηγά και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους, οπότε και θα ενταθούν οι κινητοποιήσεις.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η πρώτη ολιγόωρη προειδοποιητική κινητοποίηση στη Γερμανία, όπου οι οδηγοί φορτηγών έχουν εξασφαλίσει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χτες, την πλήρη υποστήριξη της πλειοψηφίας του γερμανικού λαού. Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία η πρώτη 24ωρη διαμαρτυρία των οδηγών, οι εκπρόσωποι των οποίων επρόκειτο να συναντηθούν, αργά χθες το βράδυ, με τον πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν. Τη συνάντησή τους με την υπουργό Οικονομικών Αν Λίζε Τοργκέρσεν αναμένει και το μεγαλύτερο συνδικάτο οδηγών (NFL) στη Νορβηγία, το οποίο προειδοποίησε με πανεθνικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ