«Κάνε τη φωνή σου δύναμη ανατροπής»!
Κυριακή 6 Απρίλη 2008

Τρεις μέρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν σε όλη την Ελλάδα οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών και οι δυνάμεις της ΠΚΣ δεν αφήνουν ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο. Δίνουν αυτή τη μάχη με αισιοδοξία και σιγουριά γιατί ακριβώς η Πανσπουδαστική Κ.Σ. είναι η δύναμη εκείνη στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που μπορεί να εκφράσει τον αγώνα των φοιτητών και σπουδαστών για τα δικαιώματά τους.

Σε όλη την Ελλάδα η ΠΚΣ δίνει τη μάχη με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Πανεπιστήμια, τη μάχη συμπόρευσης με το ταξικό εργατικό κίνημα, καλεί τους φοιτητές να κάνουν τη φωνή τους δύναμη ανατροπής.

Η ισχυρή παρουσία και ο ρόλος της ΠΚΣ όλα τα τελευταία χρόνια μέσα στις σχολές επιβεβαιώνεται και φέτος από τη δυναμική που παρουσιάζουν τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο. Τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ κατεβαίνουν φέτος σε 194 φοιτητικούς συλλόγους από τους 200 που συμμετέχουν στις εκλογές και σε 66 σπουδαστικούς συλλόγους των ΤΕΙ από τους 71 που συμμετέχουν στις εκλογές. Οι υποψήφιοι φοιτητές και σπουδαστές στα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο ξεπερνούν φέτος τους 12.000 πανελλαδικά σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ!

Είναι για άλλη μια χρονιά η Πανσπουδαστική η μοναδική παράταξη που κατεβαίνει σε τόσες σχολές, που παρουσιάζει τέτοιας εμβέλειας πανελλαδική συσπείρωση. Αυτό το γεγονός τής εξασφαλίζει και τη δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων από όλους τους συλλόγους, άρα και έγκυρων πανελλαδικών αποτελεσμάτων, χωρίς μαγειρέματα και επιλογή αποτελεσμάτων μόνο από έναν αριθμό συλλόγων όπως κάνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Ολοι στρέφουν το βλέμμα στις κάλπες


Ο τρόπος που δίνουν τη μάχη των εκλογών οι άλλες δυνάμεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ενδεικτικός και για την αντίληψη που έχουν για τους φοιτητές και τους σπουδαστές, για το ίδιο το κίνημα. Τα κόμματά τους, εξάλλου, έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις κάλπες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αναμένουν και επενδύουν στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Η ΔΑΠ καλεί ανοιχτά σε αποχή τους φοιτητές αν δεν έχουν σκοπό να στηρίξουν την ίδια και την κυβερνητική πολιτική! Στη Νομική Αθήνας κυκλοφόρησε αφίσα με σύνθημα «ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ! Ασε το πανεπιστήμιο στην τύχη του» με αυτό το σκοπό ακριβώς. Στους πρωτοετείς της Κοινωνιολογίας στο Πάντειο, ΔΑΠίτες «διέρρεαν» ότι οι φοιτητές πρέπει να πληρώσουν 10 ευρώ για να ψηφίσουν (προκειμένου να αποτρέψουν κάποιους από το «ακριβό» εκλογικό δικαίωμα) και αν σε κάποιον φαίνονταν πολλά, προσφέρονταν να του καλύψουν εκείνοι το ποσό... να του εξαγοράσουν την ψήφο δηλαδή!

Για τη ΔΑΠ είναι δεδομένη η απροκάλυπτη υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Γι' αυτό και μετά τις εκλογές θα βγουν τα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για «νίκη» της πολιτικής τους στη νεολαία.

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει ακριβώς στις εκλογές, στο φόντο και των εσωκομματικών προβλημάτων του, για να μακιγιάρει με «αντιδεξιό» προσωπείο την πολιτική του. Αυτή τη δουλιά προσπαθεί να κάνει και η ΠΑΣΠ στις σχολές μπροστά στις εκλογές: Να βρει τις λέξεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να πει τα ίδια πράγματα με τη ΔΑΠ αλλά να φαίνονται διαφορετικά!

Ο ΣΥΝ από την άλλη προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει παράταξη με πανελλαδική έκφραση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Παρά το ότι για μια ολόκληρη χρονιά πέρσι διεκδικούσε το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος της νεολαίας και έγινε «νονός» του κινήματος, βαφτίζοντας τους σημερινούς φοιτητές «γενιά του άρθρου 16», στις περσινές εκλογές το ποσοστό της έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ στις σχολές (ΔΙΚΤΥΟ και Αριστ. Σχήματα) έμεινε στο 4% στα Πανεπιστήμια, ενώ στα ΤΕΙ κατέγραψε μόλις 1,66%. Ειδικά φέτος, επιδιώκει να κάνει εισαγωγή του δημοσκοπικού κλίματος στις σχολές, γι' αυτό και επιστρατεύτηκε ο νέος του πρόεδρος αυτοπροσώπως να περάσει από τις σχολές. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους όμως, θα καταφέρουν να κατέβουν μόνο σε 130 συλλόγους Πανεπιστημίων και 40 συλλόγους ΤΕΙ.


Αντίθετα, οι ισχυροί αγωνιστικοί δεσμοί του ΚΚΕ με τη νεολαία επιβεβαιώνονται όχι μόνο από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και από τη διαρκή δράση και αποδοχή των δυνάμεων της ΚΝΕ μέσα στις σχολές. Ολο το προηγούμενο διάστημα, για παράδειγμα, άνοιξε μια συζήτηση στις σχολές για την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που ακούμπησε ευρύτερες δυνάμεις πέρα από αυτές της ΚΝΕ και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Κάλεσμα ανατροπής

Η ίδια η Πανσπουδαστική είναι ένας αγωνιστικός πόλος που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, δυνάμεις που έχουν διάθεση σύγκρουσης με όλα όσα τους τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον. Και αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικά στα ΤΕΙ, με τα χαρακτηριστικά που έχουν να συγκεντρώνουν περισσότερο νέους από λαϊκές οικογένειες, παιδιά που σε μεγάλο ποσοστό αναγκάζονται να δουλεύουν και να σπουδάζουν παράλληλα, που αντιλαμβάνονται ευκολότερα μέσα από την ίδια τους την εργασιακή εμπειρία την επίθεση στα δικαιώματά τους... έχει αναδειχτεί πιο έντονα ο ισχυρός ρόλος της ΠΚΣ. Ηταν και παραμένει εκεί η ΠΚΣ, η μόνη δύναμη που δε μέτρησε κανένα «εκλογικό κόστος» προκειμένου να ξεσκεπάσει την απάτη της «ανωτατοποίησης», που δεν έλεγε άλλα στα Πανεπιστήμια και άλλα στα ΤΕΙ για να χαϊδέψει τα αυτιά των σπουδαστών. Και τώρα επιβεβαιώνεται γι' αυτή της τη στάση.

Εχει κάθε δικαίωμα, λοιπόν, σήμερα να κοιτά στα μάτια φοιτητές και σπουδαστές και να τους ζητά την ψήφο τους, να τους ζητά να κάνουν την επιλογή της ρήξης και της αντεπίθεσης.

Η ΠΚΣ, στο κάλεσμά της προς κάθε φοιτητή και σπουδαστή, λέει χωρίς μισόλογα:

«Ανατροπή σημαίνει φοιτητικό κίνημα που θα δώσει σήμερα δυνατή απάντηση στο δικομματισμό, αλλά και στα σχέδια της πλουτοκρατίας για ελεγμένες από αυτήν αλλαγές. Που θα βάλει στον τοίχο την προσπάθεια των συγκροτημάτων του Τύπου και των επιχειρηματιών να χρησιμοποιήσουν τις φοιτητικές εκλογές για να προωθήσουν το μασκάρεμα και τη διαιώνιση του πολιτικού τους συστήματος. Θα είναι πραγματική ψήφος μομφής στην κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν και σήμερα προωθούν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Θα πετάξει στο καλάθι τα επικοινωνιακά κόλπα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρόθυμος να μακιγιάρει την αντιλαϊκή πολιτική, να την πλασάρει ανανεωμένη».


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικά για τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας (2011-05-20 00:00:00.0)
Παραμένει η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών (2007-05-11 00:00:00.0)
Με ενισχυμένες δυνάμεις στους αγώνες που έρχονται (2007-05-10 00:00:00.0)
Σημαντικό βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών (2000-05-14 00:00:00.0)
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ αντεπίθεση (1998-04-03 00:00:00.0)
Καλύτερη παιδεία δε γίνεται με "φιέστες" (1996-03-12 00:00:00.0)