Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Παραμένει η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών

Παράλληλα με την πρωτοπόρα αγωνιστική δράση, είναι ανάγκη να δυναμώνει και η αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, ώστε όλο και μεγαλύτερες μάζες φοιτητών - σπουδαστών να βγάζουν από τους ίδιους τους αγώνες τους, πολιτικά συμπεράσματα για τη στάση και τους στόχους της κάθε παράταξης. Το παραπάνω είναι ένα από τα πρώτα και βασικά συμπεράσματα που προκύπτει, από τα αποτελέσματα των προχτεσινών φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών, που για άλλη μια χρονιά ανέδειξαν την ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ με νέες δυνάμεις και με σημαντική αύξηση του ποσοστού της στα ΤΕΙ.

Σημειώνουμε ότι εκλογές ήταν να γίνουν σε 196 από τους 202 συλλόγους που υπάρχουν συνολικά στα πανεπιστήμια και τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ «κατέβηκαν» στους 191 από αυτούς. Αντίστοιχα στα ΤΕΙ, σε σύνολο 74 συλλόγων, ήταν να γίνουν εκλογές προχτές σε 65 και η ΠΚΣ «κατέβηκε» σε όλους.

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η ΠΚΣ διατηρεί το υψηλό της ποσοστό (πάνω από 15%) στα πανεπιστήμια, ενώ μετά από 7 χρόνια ανακτά το ίδιο υψηλό ποσοστό στα ΤΕΙ, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο. Από αυτά τα υψηλά ποσοστά της ΠΚΣ, φαίνεται ότι παρά τους εκβιασμούς και τις πολύμορφες πιέσεις που εκτοξεύονταν εναντίον των φοιτητών και σπουδαστών από τον κυβερνητικό μηχανισμό και τις δυνάμεις της υποταγής, ένα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών και σπουδαστών στέκεται θαρραλέα και ριζοσπαστικά. Πάνω από 22.500 φαίνεται ότι θα είναι ο τελικός αριθμός φοιτητών και σπουδαστών που επέλεξαν τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο (από 21.280 πέρσι).


Ειδικά στα ΤΕΙ, η άνοδος της ΠΚΣ που ξεπερνά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (με παράλληλα πτώση της ΔΑΠ), δεν είναι τυχαία, δεν είναι συγκυριακή. Εδράζεται στο γεγονός ότι οι σπουδαστές των ΤΕΙ, που προέρχονται κατά κανόνα από φτωχότερα λαϊκά στρώματα, νιώθουν ήδη, και πιο έντονα, τις συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής αυτής που αντιπάλεψαν συνολικά φέτος φοιτητές και σπουδαστές με τους αγώνες τους, νιώθουν πιο έντονα την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών προκειμένου να ετοιμαστεί το αυριανό φθηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο παραμένει ως αρνητικό στοιχείο και των φετινών εκλογών η διατήρηση των δυνάμεων των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη όχι μόνο των αγώνων, ενάντια στην πολιτική που πρεσβεύουν αυτές οι παρατάξεις, αλλά και της εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων για τη στάση και την πολιτική αυτών των δυνάμεων. Εξάλλου, όπως είχε πει δυο μέρες πριν τις εκλογές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών: «Χιλιάδες αγώνες να κάνεις, αυτοί θα πάνε χαμένοι, όταν δεν οδηγούν σε πολιτικές ανακατατάξεις κι αλλαγές. Ο σπουδαστικός κι ο φοιτητικός αγώνας δεν είναι μόδα, δεν είναι μία έκρηξη. Εχει στόχους κι αφού έχει στόχους πρέπει να ολοκληρώνονται και με αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης μέσα στα όργανα».


Οσο ενισχύεται η ΠΚΣ και χάνουν δυνάμεις η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, τόσο θα ενισχύεται και η προοπτική αναζωογόνησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, θα μπαίνουν σε ενεργότερη λειτουργία οι σύλλογοι, θα μαζικοποιούνται οι συλλογικές διαδικασίες, θα λειτουργήσουν σε όλα τα επίπεδα τα όργανα του κινήματος εξασφαλίζοντας το συντονισμό και την ενδυνάμωσή του.

  • Από τους πίνακες των πανελλαδικών συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων που δημοσιεύουμε, λείπουν για τα πανεπιστήμια τα αποτελέσματα των συλλόγων: Ιατρικής Αθήνας, Παντείου, Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ), Διοίκησης Τεχνολογίας Νάουσας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Βιοϊατρικής Λαμίας. Αντίστοιχα για τα ΤΕΙ λείπουν οι σύλλογοι: Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμφισσας και ΣΔΟ Ηγουμενίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ