ΑΠΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»
Κατάπτυστη η ποινικοποίηση του αγώνα τους

Το δικαστήριο του Πειραιά, ύστερα από προσφυγή της πλοιοκτήτριας, έκρινε χτες παράνομη και καταχρηστική την απεργία που κήρυξαν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Με επίσχεση εργασίας συνεχίζουν οι ναυτεργάτες

Σάββατο 28 Ιούνη 2008

Αλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της τρομοκρατίας σε βάρος των ναυτεργατών προσθέτει η κυβέρνηση (φωτ. από κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση της μεγάλης απεργίας το 2006)
Μια ακόμα δικαστική απόφαση, με την οποία ποινικοποιείται ο αγώνας των εργαζομένων, προστέθηκε στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των μηχανισμών τους. Χτες κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία που προκήρυξαν από την Πέμπτη ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τους ναυτεργάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» στο λιμάνι του Λαυρίου. Με τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες διεκδικούν να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβασης Εργασίας της Ακτοπλοΐας, την οποία επιμένει να παραβιάζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΣΙ ΛΙΝΚ, θυγατρική της ΝΕΛ, του Απόστολου Βεντούρη, προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, με συγκάλυψη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Η εταιρεία του Βεντούρη, που αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών όπως αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με τη ΣΣΕ, από υπερωρίες, διανυκτερεύσεις και επίδομα άγονων γραμμών, χτες κλιμάκωσε την πρόκληση. Κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της απεργίας, η οποία εκδικάστηκε από τον πρόεδρο υπηρεσίας στα δικαστήρια του Πειραιά. Χαρακτηριστικό της επιχείρησης τρομοκράτησης που στήθηκε είναι το γεγονός ότι μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν «φουσκωτοί» κουμπουροφόροι της εταιρείας.

Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες του καραβιού, οι οποίοι είχαν σπεύσει στον Πειραιά. Μαζί με τους συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έμειναν μέσα στην αίθουσα και παρά τους «φουσκωτούς», οι οποίοι κατέφυγαν ακόμα και σε ανοιχτές απειλές, οι ναυτεργάτες με τις καταθέσεις τους υπερασπίστηκαν τη ΣΣΕ, το δικαίωμά τους στην απεργία. Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση οι ναυτεργάτες ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους με επίσχεση εργασίας.

Στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, την κήρυξη 24ωρης απεργίας την 1 Ιουλίου αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου Μηχανικών και Κατώτερων Πληρωμάτων «Αγιος Σπυρίδων» στην Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στα πορθμεία, τη ρύθμιση και διευκρίνιση των άρθρων 6 και 27 της ΣΣΕ που παρερμηνεύουν τις ώρες διακοπής και ανάπαυσης, καθώς και τις δυο 24ωρες άδειες ανάπαυσης, οργανικές συνθέσεις των πλοίων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, χαρακτηρισμό της γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών σαν ακτοπλοϊκή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύσεις και εντατικοποίηση (2020-03-24 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για την εφαρμογή των ΣΣΕ (2019-07-12 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα στη μάχη ενάντια στη μαύρη εργασία (2011-05-20 00:00:00.0)
Κερδίζουν τα δεδουλευμένα (2008-12-12 00:00:00.0)
Εκπρόσωπος Τύπου των εφοπλιστών η κυβέρνηση (2008-07-03 00:00:00.0)