ΕΙΔΙΚΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σχέδια με στόχο την εξυπηρέτηση επενδυτών!

Η κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε χτες την επιτάχυνση της θεσμοθέτησής τους

Τετάρτη 30 Ιούλη 2008

Τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις ακόμα και στο πευκοδάσος στην παραλία του Καϊάφα που καταστράφηκε πέρυσι, δίνουν τα Ειδικά Χωροταξικά που προωθεί η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, αφού ψήφισε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ένα σχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και απόλυτα εναρμονισμένο στις επιταγές της ΕΕ, προχωρά πλέον ακάθεκτη στην εξειδίκευσή του, με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τον Παράκτιο χώρο και τους Ορεινούς Ογκους. Πρόκειται για σχέδια που περιμένουν πώς και πώς τα μεγάλα ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν, «σπέρνοντας» αιολικά πάρκα, βιομηχανίες και τουριστικές εγκαταστάσεις από τον Ολυμπο ως την παραμικρότερη βραχονησίδα της χώρας μας, μιας χώρας που και φέτος βιώνει τον πύρινο όλεθρο των πυρκαγιών...

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων. Σύμφωνα με αυτό, τα Ειδικά Χωροταξικά για τις ΑΠΕ και τη Βιομηχανία θα θεσμοθετηθούν με κοινή υπουργική απόφαση μέσα στο Σεπτέμβρη, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα θεσμοθετηθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, αφού συζητηθεί πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Παράλληλα, μέσα στο Σεπτέμβρη θα δημοσιοποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον παράκτιο χώρο και τους ορεινούς όγκους.

«Ασφάλεια των επενδύσεων»...

Ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πρόκειται «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών», προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει ασφάλεια των επενδύσεων, δηλαδή ο καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού».

Απώτερος, δηλαδή, στόχος της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα, η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της γης και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την εφαρμογή διαφόρων επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές βδομάδες, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Χ. Θαπατέρο στη χώρα μας, οι διευθυντές τεσσάρων από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρείες ενέργειας που τον συνόδευαν («Acciona», «Endesa», «Gamesa» και «Ibedrola Renovables») διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Ανάπτυξης για τις γραφειοκρατικές ...αδυναμίες που τους εμποδίζουν επενδύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ για αιολικά πάρκα! Παρόμοια «παράπονα» έχουν εκφράσει κατά καιρούς άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν μεγάλες τουριστικές μονάδες στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Χαλκιδική ή ακόμη και στην Πίνδο, στο Ολυμπο, στον Κίσσαβο κ.α.

Σημειώνουμε ότι με τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο,τι ζητούν οι επενδυτές... (2013-12-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-09-01 00:00:00.0)
Προωθείται με γοργούς ρυθμούς (2007-11-09 00:00:00.0)
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου (2007-08-01 00:00:00.0)
Η πολιτική τους πυροδοτεί τις πυρκαγιές (2007-07-29 00:00:00.0)
Ξενοδοχεία ακόμα και στον Ολυμπο! (2007-05-03 00:00:00.0)