ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Μια πολιτεία που δείχνει το σοσιαλιστικό μέλλον των λαών
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008

Μια πολιτεία του αντιιμπεριαλιστικού παρόντος των λαών, αλλά και μια εικόνα του μέλλοντος αποτελεί η Διεθνούπολη του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Μια μικρή, αλλά ταυτόχρονα παγκόσμια πόλη, με πολλά χρώματα από πολλούς λαούς και πολλούς ήχους από όλον τον κόσμο. Αντιπροσωπείες από 61 Κόμματα και Νεολαίες από 35 χώρες από όλες τις ηπείρους δηλώνουν «παρών» στο Φεστιβάλ.

Κάθε περίπτερο και ένας πόλος έλξης επισκεπτών, που αναζητούν να μάθουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συντρόφους των αντιπροσωπειών. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνος στον πλανήτη, υπάρχουν οι δυνάμεις που μάχονται για την ανατροπή του, για την ειρήνη, τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Κυρίως, υπάρχουν οι δυνάμεις που οραματίζονται και αγωνίζονται για έναν άλλο κόσμο, σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό.

Το μεγάλο ταμπλό που κυριαρχεί στο χώρο της Διεθνούπολης με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» πάνω από μια παγκόσμια πόλη, περιέχει μια εικόνα του πλανήτη που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό, όπως αυτή αποτυπώνεται με τις σημαίες διαφόρων κινημάτων και λαών που είναι διάσπαρτες στο χώρο.

Τα ταμπλό υπενθυμίζουν τα 90 χρόνια διεθνιστικής δράσης του Κόμματος και τα 40 της ΚΝΕ. Ξεχωριστή θέση έχουν τα αφιερώματα στις αποστολές διεθνιστικής αλληλεγγύης της ΚΝΕ από το 1975 και μετά (Δ. Σαχάρα, Κούβα, Παλαιστίνη, Βαλκάνια κ.α.).

Σε αυτή, λοιπόν, την πολιτεία που αφουγκράζεται το μέλλον και παλεύει για να το ζήσει, η μία μετά την άλλη οι αντιπροσωπείες βάζουν το δικό τους λιθαράκι. Αντιπροσωπείες από κόμματα και Οργανώσεις νεολαίας στήνουν ένα μεγάλο χορό διεθνούς συντονισμού της δράσης τους και διεθνιστικής αλληλεγγύης και δίνουν μια υπόσχεση με προοπτική.

Και μόνο ένα πέρασμα από τα περίπτερα, αρκεί να δώσει το στίγμα του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Στα περίπτερα των παλαιστινιακών Οργανώσεων ο επισκέπτης κάνει ένα χαιρετισμό στον αδιάκοπο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία. Στο περίπτερο της νεολαίας του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ, προβάλλεται ο αντικατοχικός αγώνας και ο αγώνας για την προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Ακολουθούν με το δικό τους περιεχόμενο και το κοινό μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης περίπτερα Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης, Ισπανία, Νορβηγία, Πορτογαλία και παραδίπλα από τη Ρωσία. Ξεχωριστή η παρουσία της Κούβας, που αντιστέκεται και προχωράει, κόντρα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Το κεντρικό ταμπλό στο χώρο δίνει τον τόνο με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην Κούβα, κόντρα στον ιμπεριαλισμό για τον σοσιαλισμό». Και η παρουσία του κόσμου στο κουβανικό κιόσκι, στο κέντρο της Διεθνούπολης, αποδεικνύει ότι έχει τη συμπαράσταση των λαϊκών ανθρώπων, που συμβάλλουν δίνοντας από το υστέρημά τους, για να ξεπεραστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι τελευταίοι κυκλώνες. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη προβολή έχει η απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των 5 αγωνιστών Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για μια δεκαετία, όπως πανανθρώπινη η αξίωση για να αρθεί ο βάρβαρος αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλές διεθνείς αντιπροσωπείες στη Διεθνούπολη (2014-09-17 00:00:00.0)
Διεθνείς αντιπροσωπείες (2010-09-12 00:00:00.0)
Για τα 50 χρόνια της επανάστασης (2009-07-07 00:00:00.0)
Πολιτεία αφιερωμένη στην πρωτοπόρα θεωρία και δράση (2008-08-31 00:00:00.0)
«Απλωνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται...» (2006-09-17 00:00:00.0)
«Κόκκινη» πολιτεία πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης (2000-09-22 00:00:00.0)