ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολιτική κρίση διαρκείας

Συζήτηση με τον Σεργκέι Χράποφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008

Associated Press

Από τις μεγάλες αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στην Ουκρανία
Η πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην κατάρρευση της «πορτοκαλί» κοινοβουλευτικής συμμαχίας, που αποτελούνταν από τα κόμματα του Προέδρου, Β. Γιούστσενκο, και της πρωθυπουργού, Γ. Τιμοσένκο, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος στη χώρα.

Οχι τυχαία. Αφού η Ουκρανία αποτελεί μια σημαντική χώρα - «κρίκο» στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την «αλυσίδα» περικύκλωσης της Ρωσίας από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο πάντα το παραπέρα «αδυνάτισμα» των θέσεων της ανταγωνίστριας καπιταλιστικής Ρωσίας. Στην κατεύθυνση αυτή, οι ΗΠΑ προωθούν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που όχι μόνον έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Ουκρανίας, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και έχει προκαλέσει εντάσεις με τη Ρωσία, που απλώνονται και στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής «λυκο-συμμαχίας».

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, στη χώρα μας βρέθηκε ο Σεργκέι Χράποφ, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, με τον οποίο κουβεντιάσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις.

-- Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κρίση στην Ουκρανία;

-- Κατ' αρχήν πρέπει να σημειώσουμε πως δεν πρόκειται για κάποια ξεχωριστή κρίση, αλλά για τη συνέχεια της κρίσης διαρκείας, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το 2004, όταν οι ΗΠΑ κατάφεραν να επιβάλουν τον εκλεκτό τους ως Πρόεδρο στην Ουκρανία, τον Γ. Γιούστσενκο. Από τότε, ουσιαστικά, στη χώρα έχουμε μια σειρά γεγονότων αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Συνδέονται με το ότι ο Γιούστσενκο, παρά τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού της χώρας, επιδιώκει να σπρώξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και με τη βία να επιβάλει την ουκρανική γλώσσα σε όλο τον πληθυσμό. Αυτά προκαλούν αντιδράσεις.

Ο Σ. Χράποφ
Εκτός αυτού, ο κυβερνητικός συνασπισμός των κομμάτων του Προέδρου Γιούστσενκο και της πρωθυπουργού, Γ. Τιμοσένκο, έδειξε πως είναι ανίκανος να κυβερνήσει τη χώρα. Μεταξύ τους υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις, και συγκρούσεις, που έχουν να κάνουν με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Παίρνοντας υπόψη πως και οι δύο αυτοί πολιτικοί απευθύνονται στο ίδιο εκλογικό σώμα, στηρίζονται στις ίδιες ιδέες της «ουκρανοποίησης» της χώρας, τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι φανερό πως ξεκίνησε η διαπάλη ανάμεσά τους για το ποιος θα κερδίσει αυτό το «κομμάτι» των ψηφοφόρων.

Ο Γιούστσενκο, καταλαβαίνοντας πως η δημοτικότητά του έχει συρρικνωθεί από το 50% στο 3% με 5%, προσπαθεί να επιλύσει έτσι το ζήτημα, ώστε να απολύσει την κυβέρνηση και να δυσφημίσει τη Βουλή.

Τέλος, η όξυνση αυτής της κρίσης συνδέεται και με τις εξελίξεις στον Καύκασο. Οι εκτιμήσεις που είχε ο πολιτικός κόσμος της Ουκρανίας ήταν διαμετρικά αντίθετες, από την υποστήριξη της Ρωσίας, έως την πλήρη υποστήριξη της Γεωργίας. Κι αυτές οι διαφωνίες μπορούν να οδηγήσουν σε νέες βουλευτικές εκλογές, τις τέταρτες σε διάστημα 4 χρόνων. Ο λαός, όμως, έχει κουραστεί απ' αυτές τις εκλογικές μάχες και το 75% τάσσεται ενάντια στις πρόωρες εκλογές.

-- Ποια άλλα σενάρια υπάρχουν, εκτός των βουλευτικών εκλογών;

-- Τώρα οι βουλευτές έχουν 30 μέρες στη διάθεσή τους, για να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή να διατηρήσουν την παλιά κι έτσι να εμποδίσουν τη διάλυση της Βουλής.

Υπάρχει και το βίαιο σενάριο διάλυσης της Βουλής, σε περίπτωση που ενωθεί το «Κόμμα των περιοχών» (σημ. μτφρ. πρόκειται για το κόμμα που θεωρείται φιλορωσικό) με το κόμμα «ΜΠΙΟΥΤ», της πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο. Πρόκειται για σενάριο που δε θα ικανοποιήσει τον Πρόεδρο Γιούστσενκο, ο οποίος μπορεί, με τη μια ή άλλη πρόφαση, να προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής. Αν η Βουλή δεν αποδεχτεί κάτι τέτοιο, τότε είναι πιθανό να έχουμε την επανάληψη στη χώρα μας των γεγονότων, που είχαν γίνει το 1993 στη Ρωσία. Δηλαδή, και στη δική μας περίπτωση, να χρησιμοποιηθεί ο στρατός.

-- Υπάρχουν αναλυτές, που εκτιμούν πως η πρωθυπουργός Γ. Τιμοσένκο το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί απέναντι στη Ρωσία και την αντιμετωπίζει καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν. Εχουν βάση αυτές οι εκτιμήσεις;

-- Η στάση της Τιμοσένκο απέναντι στη Ρωσία έχει να κάνει με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Με την προσπάθειά της, οι ψηφοφόροι στα ανατολικά της χώρας να δούνε πως στηρίζει τη Ρωσία και πως οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι καλές σε γενικές γραμμές.

Σ' ό,τι αφορά την προοπτική κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων του «ΜΠΙΟΥΤ» με το «Κόμμα των περιοχών», νομίζω πως, αν δημιουργηθεί, δε θα έχει μεγάλη διάρκεια. Και τα δύο αυτά κόμματα είναι κόμματα διαφορετικών κύκλων της ολιγαρχίας και υπάρχουν αντιπαραθέσεις γύρω από τα ζητήματα της διανομής της κρατικής περιουσίας.

Το πιθανότερο είναι να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές. Ακόμη κι αν συμμαχήσουν το «ΜΠΙΟΥΤ» και το «Κόμμα των περιοχών», οι κομμουνιστές δε θα συμμαχήσουν μαζί τους, γιατί και στο μπλοκ της Τιμοσένκο υπάρχουν πολλοί εθνικιστές, που όλα αυτά τα χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, συνεχώς κριτικάρουν το κόμμα μας και πετούν «λάσπη» στο σοβιετικό παρελθόν. Με αυτούς δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε.

Προωθούνται σχέδια αποσταθεροποίησης στην Κριμαία

-- Θα μπορούσαν τα γεγονότα που έγιναν στον Καύκασο να επαναληφτούν στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία;

-- Η ερώτηση αυτή είναι πολύ σωστή, αν και προς το παρόν για το σενάριο αυτό μιλούν μόνον εκείνοι που το επιθυμούν. Το επιθυμεί πιο πολύ ο Πρόεδρος Γιούστσενκο, γιατί καταλαβαίνει ότι, για να ξαναγίνει Πρόεδρος, του χρειάζεται κάποια κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για να επιβάλει προεδρική διακυβέρνηση και να καταλύσει τους υπόλοιπους θεσμούς της εξουσίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πληροφορίες ότι στην Κριμαία ετοιμάζονται ένοπλοι της ταταρικής μειονότητας, καθώς και οι ένοπλοι από περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, που εκπαιδεύονται στα βουνά. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ, επειδή ακριβώς αυτές είναι πρωτουργός όλων αυτών των συγκρούσεων, δώσουν την εντολή, τότε οι ένοπλοι μπορούν να αρχίσουν μακελειό των Ρώσων πολιτών, που είναι αρκετοί στην Κριμαία. Και ασφαλώς η Ρωσία δε θα σιωπήσει, αλλά θα τους υπερασπιστεί και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση.

Αυτή, κατά τη γνώμη μου, θα είναι η χειρότερη εκδοχή γιατί αυτό συμφέρει τον ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ, που απέτυχαν στη Γεωργία, στην Αμπχαζία, στη Νότια Οσετία, επειδή πίστευαν στο «γρήγορο πόλεμο», νόμιζαν πως θα δημιουργηθεί νέα εστία έντασης.

Από τη μεριά μας, θα επιδιώξουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε για να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο μακελειό.

-- Ποιες οι εντυπώσεις σας από το Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ;

-- Εχω ακούσει πολλά για την Ιστορία του κόμματός σας, έχω διαβάσει πολλά γι' αυτήν. Είμαι πολύ χαρούμενος για το ότι, στο κέντρο της Ευρώπης, υπάρχει μια χώρα, που είναι μέλος της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, με μια τέτοια αριστερή δύναμη, όπως το ΚΚΕ, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των απλών πολιτών. Πιστεύω πως και εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πείρα του κόμματός σας. Αν και δουλεύουμε τώρα στα συντρίμμια της σοβιετικής εποχής κι ακόμη ο ρόλος των συνδικάτων και των άλλων οργανώσεων στη χώρα μας είναι διαφορετικός.

Το Φεστιβάλ ήταν μια εξαιρετική γιορτή. Είδα πολλούς νέους ανθρώπους, που, παίρνοντας μέρος στο Φεστιβάλ, εμπλουτίζονται με τις αριστερές ιδέες. Πιστεύω πως οι σπόροι που έχετε σπείρει θα βλαστήσουν κι οι θέσεις του κόμματός σας συνεχώς θα δυναμώνουν!


Ι. Π. - Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αναζήτηση συμμάχων... (2010-01-21 00:00:00.0)
Προεδρικές εκλογές (2010-01-06 00:00:00.0)
Αίτημα επανεξέτασης συμβολαίων για το αέριο (2009-11-20 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια αντιπαράθεσης (2008-05-24 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μπους πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (2008-03-19 00:00:00.0)
Στην «κόψη του ξυραφιού» των ανταγωνισμών (2007-09-30 00:00:00.0)