ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπλάνηση ο «διάλογος» δήθεν από μηδενική βάση

Για διάλογο από μηδενική βάση για το Λύκειο και το Εξεταστικό μίλησε ο υπουργός Παιδείας

Τετάρτη 14 Γενάρη 2009

Με προτεραιότητα να στηθεί στο λαό και τη νεολαία η παγίδα του «διαλόγου» για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συνεχίζει την αντιδραστική της πολιτική στην Παιδεία η κυβέρνηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλου, μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος υποστήριξε ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει θα είναι «άγραφο χαρτί», θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Εκείνο βέβαια που συστηματικά αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις για το μέλλον τόσο του σχολείου όσο και του Πανεπιστημίου είναι προειλημμένες και προκαθορισμένες από την πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που επιχειρείται είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού και της νεολαίας από τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, η παραπλάνησή του και η απόσπαση της συναίνεσής του στις προδιαγεγραμμένες αποφάσεις ενός υποτιθέμενου διαλόγου από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας είναι η καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους και στη συνέχεια διενέργεια εξετάσεων για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια ένα χρόνο μετά τη Γ΄ Λυκείου. Το ζήτημα του διαλόγου για το Εξεταστικό αξιοποιεί και το ΠΑΣΟΚ που με την πρότασή του μεταθέτει το ταξικό φίλτρο της διαλογής των φοιτητών στα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Κάθε μέρα κι άλλη πρόταση...

Σε χτεσινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» για το επικείμενο πρόγραμμα του ΣΥΝ, αναφέρεται ότι πρόταση του ΣΥΝ για την πρόσβαση είναι: «Πριν από την εγγραφή στα πανεπιστήμια όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους πρέπει να εγγράφονται σε ένα προπαρασκευαστικό έτος σπουδών. Μόνο εκείνοι που θα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αυτό το έτος θα μπορούν να πηγαίνουν στη σχολή της αρεσκείας τους».

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ υποστηρίζει πως δεν προτείνει προπαρασκευαστικό έτος, αλλά «όλοι ανεξαίρετα οι απόφοιτοι του Λυκείου, ανεξάρτητα από το βαθμό απολυτηρίου τους και το έτος αποφοίτησής τους, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο πρώτο έτος ανώτατης εκπαίδευσης του γνωστικού πεδίου της προτίμησής τους».

Ομως, σύμφωνα με τις κατατεθειμένες προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την «ελεύθερη» πρόσβαση, όλοι εγγράφονται σε... γενικόλογο πρώτο έτος, το οποίο «δεν είναι πια οριοθετημένο σε ΑΤΕΙ ή πανεπιστήμια, σε μια σχολή ή ένα τμήμα. Διακρίνεται για το ευρύ γνωστικό του περιεχόμενο. Διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις (...) και περιλαμβάνει ένα ευρύτερο αριθμό σχολών ή τμημάτων ενός ιδρύματος ή και όλο το ίδρυμα». Από εκεί και πέρα το ίδρυμα αναλαμβάνει το «ξεσκαρτάρισμα» των φοιτητών. Δηλαδή, δεν υπάρχει πρώτο έτος σε «γνωστικό πεδίο» αλλά γενικόλογο, εκτός σαφούς επιστημονικού αντικειμένου. Αυτό δεν είναι προπαρασκευαστικό έτος; Η ουσία είναι ότι η πρόταση για «ελεύθερη» πρόσβαση του ΣΥΝ είναι κάλπικη καθώς οι απόφοιτοι Λυκείου έχουν «ελεύθερη» πρόσβαση στο ...πρώτο έτος! Επιπλέον, στρώνουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια καθώς οι σπουδές γίνονται τρίχρονες, αφαιρείται ένα έτος από το πτυχίο (το πρώτο έτος είτε το πουν προπαρασκευαστικό είτε γενικό).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θερμή υποδοχή (2018-09-12 00:00:00.0)
Παρουσιάζουν ως «τομή» ένα ακόμα πιο σκληρό σύστημα επιλογής (2017-01-15 00:00:00.0)
...προτείνουν «αχταρμάδες»! (2008-10-07 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ, η Μπολόνια και οι τριετείς σπουδές (2008-06-13 00:00:00.0)
Δεν καταργούν τις εξετάσεις (2008-05-21 00:00:00.0)
Φεύγουν οι εξετάσεις που μένουν (2007-02-28 00:00:00.0)