Η κρίση και η λεηλασία των συνταξιοδοτικών ταμείων
Κυριακή 18 Γενάρη 2009

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διεθνής οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στα χρηματιστήρια, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για εκατοντάδες ασφαλιστικά ταμεία και (κυρίως) για τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων.

Σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τον περασμένο Νοέμβρη, αναφέρεται ότι από τα τέλη του 2007 έως τον Οκτώβρη του 2008 η αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία στις ανεπτυγμένες οικονομίες υποχώρησε περίπου κατά 20%. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ εκτιμούσε ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων στα 30 μέλη του διαμορφώθηκε στα 28 τρισ. δολ. τον Οκτώβρη από 33 τρισ. δολ. το Δεκέμβρη του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, οι τεράστιες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων οφείλoνται στο ότι «έπαιξαν» ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους στα χρηματιστήρια, οπότε με την καταβαράθρωση των χρηματιστηριακών δεικτών «χάθηκαν» τεράστια ποσά. Οι ζημιές εντοπίζονται σε μεγάλο ποσοστό στις χώρες που υιοθέτησαν το λεγόμενο «κεφαλαιοποιητικό» σύστημα, δηλαδή τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων από τις αποδόσεις των κεφαλαίων στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Περισσότερο εκτεθειμένα βρέθηκαν τα λεγόμενα «εταιρικά σχήματα», δηλαδή τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν σε επίπεδο εταιρείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα αυτό εντοπίζεται στις ΗΠΑ, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα αυτά τα «σχήματα».

Υπολογίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία των 500 μεγαλύτερων και εισηγμένων αμερικανικών επιχειρήσεων το 2007 διέθεταν πλεόνασμα 95 δισ. δολάρια, έχοντας τη δυνατότητα κάλυψης των υποχρεώσεών τους κατά 108%. Τώρα, πλέον, παρουσιάζουν έλλειμμα 115 δισ. δολάρια και η δυνατότητα κάλυψης έπεσε στο 91%. Σημειώνουν, δηλαδή, απώλειες 205 δισ. δολαρίων. Αλλες αναφορές εκτιμούν ότι τα 100 μεγαλύτερα εταιρικά ταμεία θα χρειαστούν άμεσα μία «ένεση» 50 δισ. δολαρίων και άλλα τόσα μέσα στο 2009 για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Οσον αφορά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έκθεση της Morgan Stanley αναφέρει ότι οι απώλειες των συνταξιοδοτικών ταμείων τους προσεγγίζουν τα 82 δισ. ευρώ.

Και ενώ κυβερνήσεις και εργοδότες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, μεθοδεύουν τώρα νέα επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της κρίσης. Ετσι ενώ σπεύδουν να δώσουν χείρα βοηθείας στις τράπεζες με «πακέτα σωτηρίας» εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ, για να τις σώσουν από τις συνέπειες των «τοξικών ομολόγων», αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ταμεία που φορτώθηκαν με «τοξικά», ή «δομημένα» ομόλογα.

Ηδη, σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Κεντάκι, εκεί όπου τα συνταξιοδοτικά ταμεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα πληρωμής των συντάξεων, επιβλήθηκαν νέες ρυθμίσεις είτε με μείωση των συντάξιμων αποδοχών, είτε με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-11-25 00:00:00.0)
Το «δογματικό» ΚΚΕ και οι ...«ανοιχτόμυαλοι» (2008-10-11 00:00:00.0)
Στρώνουν χαλί για σκληρά αντεργατικά μέτρα (2008-02-17 00:00:00.0)
Τα ασφαλιστικά χρέη... (2002-03-30 00:00:00.0)
Eτοιμάζουν τα «Ολυμπιακά» ...χαράτσια (2000-08-27 00:00:00.0)