ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη

Στόχος η ανασύσταση του αγροτικού κινήματος και η ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου

Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009

Eurokinissi

Από το μπλόκο της Νίκαιας στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις
Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για την ανασύσταση του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου, θα συζητηθούν στη σημερινή πανελλαδική, παναγροτική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Παλαμά, στην Καρδίτσα.

Στη σύσκεψη, που διοργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και η Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες Αγροτικών Ομοσπονδιών, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, εκπρόσωποι των μπλόκων που στήθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης αγροτικής κινητοποίησης.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής προς όλες τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο πλαίσιο πάλης που προβάλλει το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Η σημερινή πανελλαδική, παναγροτική σύσκεψη μπορεί ν' αποτελέσει το βατήρα ενός δυναμικού ξεκινήματος των προσπαθειών για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, που θα επιτευχθεί με την αναζωογόνηση, την ανασυγκρότηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Μια ανασύσταση η οποία πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του αγροτικού κινήματος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση και σταθερή εγγύηση για τη συνέχιση, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι δυο «γραμμές»

Η ανάγκη αυτή φάνηκε, πιο καθαρά, στην πρόσφατη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση, κατά τη οποία εκδηλώθηκαν και αντιπαρατέθηκαν οι δυο «γραμμές» που υπάρχουν και δρουν μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Από τη μια, η «γραμμή» της συναίνεσης και της υποταγής στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία εκφράζεται και προωθείται από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και «μπήκε σε εφαρμογή» σε μπλόκα που έστησαν «Συντονιστικές Επιτροπές» τις οποίες συγκρότησαν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που κινούνται στον «ντορό» του «ευρωμονόδρομου». Οι εκφραστές αυτής της «γραμμής» έδρασαν για τον αποπροσανατολισμό των αγωνιζόμενων αγροτών από τις πραγματικές αιτίες των αγροτικών προβλημάτων, που βρίσκονται στη ΚΑΠ και για την υπονόμευση της αποτελεσματικότητας του αγώνα, προχωρώντας, για μια ακόμα φορά, στο σπάσιμο των μπλόκων, χωρίς, μάλιστα, να ρωτήσουν τους αγρότες που συμμετείχαν σ' αυτά.

Από την άλλη, η «γραμμή» της αντίθεσης και της σύγκρουσης με την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία εκφράστηκε, κυρίως, από το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο πρόβαλλε, με καθαρότητα και σταθερότητα, τις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, που αφορούν στην ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, στις κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, στη μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια, με κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου πετρελαίου, με μείωση των τραπεζικών επιτοκίων κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλία για την ίδρυση Ομοσπονδίας (2016-10-08 00:00:00.0)
Ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου (2009-02-22 00:00:00.0)
«Αγώνας για το σήμερα και το αύριο»! (2009-02-17 00:00:00.0)
Ζωτικό, αγωνιστικό «κύτταρο» οι Αγροτικοί Σύλλογοι! (2009-02-17 00:00:00.0)
Το Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη (2009-02-11 00:00:00.0)