ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΥΕΝ
Ετοιμάζουν νέο «κοινωνικό διάλογο»

Νέος γύρος «κοινωνικού διαλόγου» με τους εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων και τα δικαιώματα των ναυτεργατών στο ...τραπέζι

Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000

Στην προκρούστεια κλίνη του «κοινωνικού διαλόγου» μπαίνουν τα δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά πλοία, ενώ αρκετοί από τους εφοπλιστές των τουριστικών, οι οποίοι δέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων την απόφαση της κυβέρνησης για την πρόωρη «απελευθέρωση» των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, ήδη έχουν «ανάψει» τις μηχανές για να εισέλθουν στο χώρο της ακτοπλοΐας. Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον έχει δείξει η εταιρία ROC, της οποίας ο ένας από τους μεγαλομετόχους ο Ανδρέας Ποταμιάνος είναι πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατικών Πλοίων.

Στο μεταξύ ο καυγάς μεταξύ των τριών εταιρικών μεγαθηρίων για το ποια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο κομμάτι στην ακτοπλοΐα εντείνεται μέρα με τη μέρα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε βάρος της απρόσκοπτης συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τους νησιώτες. Την ερχόμενη άλλωστε Τετάρτη τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα, που ήδη στοίχισε τη ζωή στους 80 επιβάτες του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», παίρνουν οι κάτοικοι της Πάρου, οι οποίοι ετοιμάζονται να αποκλείσουν το λιμάνι.

Ειδικότερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής αποδέχτηκε το αίτημα που πρόβαλε η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατικών Πλοίων για να αρχίσει «κοινωνικός διάλογος» με θέματα που αφορούν την ...«ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών τουριστικών πλοίων, όπως είναι η επάνδρωσή τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ανδρέας Ποταμιάνος μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα, όμως το κόστος είναι τριπλάσιο από αυτό που πληρώνουν οι ξένες εταιρίες που θα έρθουν να μας ανταγωνιστούν. Και γνωρίζουμε ότι αρκετές ξένες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθουν και στην ακτοπλοΐα»!

Σύμφωνα με τον Α. Ποταμιάνο, η ΕΕΕΠ κατά την προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό πρότεινε να γίνει νέα συνάντηση στο ΥΕΝ, αυτή τη φορά σε επίπεδο παραγόντων, την ερχόμενη βδομάδα και αναμένεται απάντηση από το υπουργείο για να καθοριστούν οι ημερομηνίες. Οι συναντήσεις αυτές θα καθορίσουν τους άξονες του ...«κοινωνικού διαλόγου». Να σημειώσουμε ότι η ΕΕΕΠ έχει χαρακτηρίσει τα ελληνικά πληρώματα «πολυτελή» και έχει προτείνει το ξενοδοχειακό προσωπικό των τουριστικών πλοίων να πληρώνεται από τα... φιλοδωρήματα των επιβατών!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή από την «απελευθερωμένη» ακτοπλοΐα (2022-02-19 00:00:00.0)
Η προσάραξη προειδοποιεί για τη ζοφερή κατάσταση στην ακτοπλοΐα (2017-09-01 00:00:00.0)
Ναυτολογήσεις με ...ΙΚΑ! (2000-07-05 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» και δεύτερη σύμβαση (2000-04-01 00:00:00.0)
Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η ΠΝΟ (1997-02-11 00:00:00.0)
Ποταμιάνος, Ποθητός, Αγούδημος, οι... πρωτοπόροι! (1996-05-12 00:00:00.0)