ΗΠΑ - ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
Τακτικός ελιγμός με στόχο τη σοσιαλιστική Κούβα
Τετάρτη 15 Απρίλη 2009

Associated Press

Ο κουβανικός λαός υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανακοινώθηκε και επίσημα τη Δευτέρα το βράδυ το μέτρο της «χαλάρωσης των ταξιδιωτικών και οικονομικών περιορισμών για τους Κουβανοαμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κούβα», όπως αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπ. Ομπάμα, στο πλαίσιο της ξεκάθαρης τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να παρέμβει στα εσωτερικά της Κούβας. Το μέτρο εκτός των άλλων αποσκοπεί στο να δημιουργήσει πίεση στον ίδιο τον κουβανικό λαό ενώ ο ιμπεριαλισμός θα συνεχίσει την πολιτική του πολύμορφου αποκλεισμού.

Αλλωστε, ο νέος φέρελπις Πρόεδρος, επικεφαλής της αστικής τάξης των ΗΠΑ, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Και προεκλογικά έχει προκλητικά πει: «Ολα αυτά τα χρόνια που ζω ο λαός της Κούβας δεν έχει γνωρίσει την ελευθερία. Ποτέ, τις τελευταίες δύο γενεές, οι Κουβανοί δεν έχουν γνωρίσει τη δημοκρατία», προσθέτοντας τα γνωστά περί «ανελεύθερων εκλογών», «αντικαθεστωτικών κλεισμένων σε σκοτεινά κελιά επειδή είπαν την αλήθεια»...

Σε αυτή τη νέα πρόκληση η Κούβα απάντησε άμεσα. Με άρθρο του ο ηγέτης της, Φιντέλ Κάστρο, με τον τίτλο «Ούτε λέξη για τον αποκλεισμό», σημειώνει ότι αυτός «έχει βλάψει όχι μόνο οικονομικά τη χώρα αλλά έχει προκαλέσει οδύνη και πολλά θύματα». Προσθέτει επίσης πως όπως έχει πρόσφατα δηλώσει και ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, υπάρχει η προθυμία για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες «στη βάση του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας της χώρας μας».

Καταλήγοντας, ο Κουβανός ηγέτης σημειώνει πως «η Κούβα αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμα. Δε θα απλώσει ποτέ το χέρι να ζητήσει ελεημοσύνη. Θα συνεχίσει να προχωρά με το κεφάλι ψηλά και θα συνεργάζεται με τους αδελφικούς λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με ή χωρίς τις Συνόδους της Αμερικής, είτε Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ομπάμα, είτε Πρόεδρος είναι άνδρας, γυναίκα, μαύρος ή λευκός».

Σε ό,τι αφορά στις νέες ρυθμίσεις για τα ταξίδια (που αίρουν περιορισμούς τις οποίες είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση Μπους), από δω και πέρα θα επιτρέπεται στους Κουβανοαμερικανούς να ταξιδεύουν όποτε θέλουν στην Κούβα και να μεταφέρουν χρήματα χωρίς περιορισμό. Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί σε αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου να δραστηριοποιηθούν στην Κούβα, ευελπιστώντας ότι έτσι θα χειραγωγήσουν την ενημέρωση του κουβανικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι (2016-02-02 00:00:00.0)
Από αύριο οι πρώτες αλλαγές στις σχέσεις (2015-01-16 00:00:00.0)
Μαζική απαίτηση η άρση του αποκλεισμού (2009-10-16 00:00:00.0)
Εγχείρημα ανάκτησης της κυριαρχίας των ΗΠΑ (2009-04-18 00:00:00.0)
Η διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης (2009-04-17 00:00:00.0)
Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας σε 3.000 φτωχούς Αμερικανούς (2004-07-25 00:00:00.0)