Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι

Από τη χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι
Από τη χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μια επίσκεψη που αποτελεί ανταπόδοση στην αντίστοιχη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, τον περσινό Μάη. Αυτό πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του σε ευρωπαϊκή χώρα, από το 2006 που αναδείχτηκε στο ανώτερο αξίωμα του κράτους, όταν ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρθηκε από την ηγεσία της χώρας και του ΚΚ Κούβας, λόγω προβλημάτων υγείας το 2006. Ο Ρ. Κάστρο ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας που περιλαμβάνει τον Ρικάρντο Καμπρίσας, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών, τον υπουργό Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, τον υπουργό Εξωτερικού, Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων, Ροντρίγκο Μαλμιέρσα, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ροχέλιο Σίερα και τον πρέσβη της Κούβας στη Γαλλία, Εκτορ Ιγκάρσα.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε η υπουργός Ενέργειας, Οικολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ το απόγευμα έγινε δεκτός στο παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, από το Γάλλο Πρόεδρο, όπου και αναμενόταν να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, τη δήμαρχο Παρισιού, τον πρωθυπουργό και επίσκεψη στην έδρα της «Ουνέσκο».

Οπως δηλώνεται και από τις δύο πλευρές, με την επίσκεψη αυτή επιδιώκεται να διευρυνθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, ώστε η Γαλλία από 10η χώρα σε συναλλαγές στο νησί να καταστεί πρώτη.

Μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ήδη επενδύσει στην Κούβα, όπως ο όμιλος «Pernod-Ricard» που παράγει το ρούμι «Havana Club», η «Alcatel-Lucent» στις τηλεπικοινωνίες, η «Total» και «Alstom» στην Ενέργεια. Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, όπου εκδηλώνουν ενδιαφέρον γαλλικά μονοπώλια, αξιοποιώντας και τα νέα μέτρα στην Κούβα που απορρέουν από τις αποφάσεις και τη λεγόμενη «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου», όπου ενισχύονται στοιχεία της αγοράς. Πιο χαρακτηριστική είναι η λεγόμενη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στο λιμάνι του Μαριέλ κοντά στην Αβάνα.

Η Κούβα, μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ - που επιλέγουν μια άλλη τακτική χωρίς επί της ουσίας να αλλάζουν το στρατηγικό στόχο, να χτυπήσουν τις κατακτήσεις που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό - επιχειρεί βελτίωση των σχέσεων και με την ΕΕ και άρση των περιορισμών που προέρχονται από τη λεγόμενη Κοινή Θέση της ΕΕ. Καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμα τον πολύμορφο αποκλεισμό κατά της Κούβας, σε χώρες της ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα διευρύνεται η άποψη για άρση των περιορισμών. Η Γαλλία, μάλιστα, πρωτοστάτησε πρόσφατα στη συμφωνία για τη διαγραφή 8,5 δισ. δολαρίων του κουβανικού χρέους στους πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ (2021-07-28 00:00:00.0)
Συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση των «πέντε» (2009-11-05 00:00:00.0)
Απορρίπτει και πάλι την «κοινή θέση» της ΕΕ (2009-05-13 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου (2008-11-29 00:00:00.0)
Σε ένα χρόνο η επίσκεψη του Πάπα (1997-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ