Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Οι βομβαρδισμοί προκαλούν αντιδράσεις

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΣΑΝΑΑ.--

Ο συνασπισμός χωρών που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτη, ανακοίνωσε χτες πως συγκροτεί μία «ανεξάρτητη επιτροπή», για να εξετάσει τις επιπτώσεις από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, μετά τις εντεινόμενες επικρίσεις για τα τεράστια πλήγματα που προκαλεί η επίθεση σε βάρος του λαού της Υεμένης και στις λιγοστές υποδομές της χώρας.

Η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής ανακοινώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αφορμή έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που διέρρευσε πριν από μία βδομάδα και η οποία ασκούσε πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη, αναφέροντας πάνω από 100 υποθέσεις που καταγράφουν «σαφή και συστηματική» παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου (π.χ. βομβαρδισμός νοσοκομείων, σχολείων, εργοστασίων, κλινικών κ.λπ.).

Ο Σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμεντ Ασίρι, επικεφαλής της επέμβασης, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της θα συνεργαστούν «πλήρως» με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό και πως έχουν ήδη δημιουργήσει «κόκκινη τηλεφωνική γραμμή» με τη διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ώστε να αποφευχθούν νέοι βομβαρδισμοί σε βάρος εγκαταστάσεων ή προσωπικού της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ