Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ
«Πράσινο φως» για έρευνα «ελαττωματικών» ανθρώπινων γονιδίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα γενετίστρια Κάθι Νάιακαν από το λονδρέζικο «Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ» έγινε η πρώτη στη χώρα της που πήρε την άδεια της βρετανικής «Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας» (HFEA), προκειμένου να ξεκινήσει, για ερευνητικούς σκοπούς, πειράματα ευγονικής πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα έως επτά ημερών, ώστε να χρησιμοποιήσει μέθοδο που θα εντοπίζει και θα εξουδετερώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια «ελαττωματικά» γονίδια.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες άδειες που χορηγούνται πάνω στο χειρισμό ανθρώπινων εμβρύων, έπειτα από μια πρώτη απόπειρα Κινέζων επιστημόνων τον Απρίλη του 2015, η οποία είχε συναντήσει μεγάλες δυσκολίες και ανέδειξε, κατά δήλωσή τους, την «επείγουσα ανάγκη» για βελτίωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας για μελλοντική εφαρμογή σε ιατρικές εφαρμογές.

Η Δρ. Νάιακαν είχε υποβάλει αίτημα για την έναρξη σχετικών ερευνών το Σεπτέμβρη, με βάση τη μέθοδο Crispr-Cas9 που επιτρέπει στους επιστήμονες να βρίσκουν τα ελαττωματικά γονίδια μέσα στο DNA και να τα «εξουδετερώνουν» με μεγαλύτερη ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι επιδιώκει τη μελέτη γονιδίων που έχουν ρόλο κατά την ανάπτυξη των κυττάρων, που θα σχηματίσουν τον πλακούντα κατά την πρώτη βδομάδα εξέλιξης των εμβρυακών βλαστοκυττάρων, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί γιατί ορισμένες γυναίκες αποβάλλουν.

Η γενετική τροποποίηση ανθρωπίνων εμβρύων για λόγους θεραπείας απαγορεύεται στη Βρετανία. Αντίθετα, από το 2009 επιτρέπεται στην έρευνα, με τον όρο μεταξύ άλλων ότι τα έμβρυα καταστρέφονται έπειτα από δύο εβδομάδες. Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η δημόσια χρηματοδότηση τέτοιων γενετικών ερευνών, όχι όμως και η έρευνα από ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς, εταιρείες κ.ά.

Η χτεσινή εξέλιξη, πάντως, επικρίθηκε από ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις εντός και εκτός Βρετανίας, καθώς θεωρείται πως ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας» για τεχνολογίες που θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα στο μέλλον, στη δημιουργία γενετικά σχεδιασμένων ανθρώπων για λόγους ευγονικής, με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ