Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΡΕΝΤΣΙ
Ιταλική επιμονή για «ευέλικτη» εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που βαθαίνουν στην ΕΕ και εκφράζονται και με τις διαφωνίες για το βαθμό «πειθαρχίας» στους κανόνες δημοσιονομικής λειτουργίας, ανέδειξε η συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Η Ρώμη εξέφρασε ακόμα μια φορά την άρνησή της να δώσει άμεσα το μερίδιο που της αναλογεί για την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία (για τη «συγκράτηση» των μεταναστών εκτός Ευρώπης), ζητώντας ξανά ως αντάλλαγμα μεγαλύτερη ανοχή ως προς την τήρηση των κανόνων «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στη λυκοσυμμαχία. Πρόκειται για το ζήτημα που σταθερά βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, εντός ΕΕ, ανάλογα με το πώς κάθε κυβέρνηση εκτιμά ότι καλύτερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιταλικού πρακτορείου «ΑΝΣΑ» για τη συνάντηση, οι δυο τους δήλωσαν «ότι οι δυο τους χώρες μένουν ενωμένες εν μέσω των διαφωνιών για τη συνεισφορά της Ιταλίας» (στα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία). Το πρακτορείο υπενθύμιζε πως η κυβέρνηση Ρέντσι δήλωσε ότι θα θέσει βέτο στην παροχή βοήθειας προς την Τουρκία, εφόσον η ΕΕ δε συμφωνήσει για μια αντίστοιχη «διευκόλυνση» ως προς την εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας» από την Ιταλία.

Από τη μεριά της, η Μέρκελ σημείωσε ότι «ζούμε σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων», επιμένοντας ότι «η συμφωνία όσον αφορά την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί», συμπληρώνοντας ότι η Ιταλία έχει κρίσιμο ρόλο ως προς την «αντιμετώπιση» των μεταναστών που έρχονται από Αφρική και Μέση Ανατολή.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ρέντσι μίλησε για «παρεξηγήσεις» που η Ιταλία είναι έτοιμη να συμβάλλει για να «ξεπεραστούν», ισχυριζόμενος ότι «δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τη Γερμανία ούτε με την Τουρκία» και επισημαίνοντας όλο νόημα ότι «ζητούμε να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες κανόνες ευελιξίας της ΕΕ». Σύμφωνα με το «ΑΝΣΑ», είπε ακόμα πως «δε ζητούμε νέους κανόνες», πως Ιταλία και Γερμανία «δε βλέπουμε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο», επειδή «προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες». Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «αν η Ευρώπη σώσει τη Σένγκεν θα χάσει τον εαυτό της».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιλ Μεσαντζέρο», ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη λείπει ένας μηχανισμός συμμετρικής προσαρμογής στα οικονομικά σοκ». Για να μετατραπεί η ΕΕ σε μια πραγματική ένωση, «πρέπει να υιοθετηθούν μηχανισμοί για την ανακατανομή των συνεπειών των σοκ αυτών», ισχυρίστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ