Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εναρξη «έμμεσων διαπραγματεύσεων» στη Γενεύη

Από τις χτεσινές έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
Από τις χτεσινές έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ.--

Ορους για τη συμμετοχή της στις έμμεσες συνομιλίες της Γενεύης σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, επρόκειτο να παρουσιάσει αργά το βράδυ της Δευτέρας η λεγόμενη αντιπολιτευόμενη αντιπροσωπεία της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» (ΥΔΕ), που τελικά έφτασε στην ελβετική πόλη χτες το απόγευμα. Η άφιξη της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας έκανε αργότερα τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, να ανακοινώσει χτες βράδυ την... «επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η απόφαση της ΥΔΕ να πάει στη Γενεύη, παρά τις αρχικές αρνήσεις, φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησαν το Σαββατοκύριακο δυτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Τα αιτήματα της ΥΔΕ, μεταξύ άλλων, συνδέονται με την παύση βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα σε προάστια της Δαμασκού που είναι υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και υφίστανται (όπως υποστηρίζουν) το τελευταίο τριήμερο «μπαράζ βομβαρδισμών από το συριακό καθεστώς». Ζητούν, επίσης, χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα πιο βασικά από αυτά τα αιτήματα υιοθέτησε χτες από την Ιορδανία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ...

Την Κυριακή, πάντως, τα συνεχιζόμενα παζάρια προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι. Ο Τζααφάρι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δεν είναι σοβαρή», επανέλαβε ότι η Δαμασκός δεν θα αποδεχτεί κανέναν όρο κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και κατήγγειλε «ξένες παρεμβάσεις», σημειώνοντας ότι η Δαμασκός είναι «αποφασισμένη να πολεμήσει τους τρομοκράτες και να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου».

Η υπουργική σύνοδος στη Ρώμη

Η επόμενη φάση των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν σε Συρία και Ιράκ ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ και σε άλλες 23 από τις χώρες οι οποίες στηρίζουν τις εκεί επιχειρήσεις, με πρόσχημα τη δράση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», θα εξεταστούν σήμερα σε υπουργική σύνοδο στη Ρώμη, στην οποία θα προεδρεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι και ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων, η έκθεση από τις εντυπώσεις και τις πληροφορίες που αποκόμισε το Σαββατοκύριακο, μεταβαίνοντας σε κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας και του Ιράκ, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μπρετ Μακ Γκουρκ.

Εντείνονται επιθέσεις και μάχες

Ολα αυτά ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις και οι πολεμικές επιχειρήσεις σε διάφορα πεδία των μαχών στη Συρία. Την Κυριακή, διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» στη Δαμασκό, σε μια πολύ καλά φυλασσόμενη συνοικία όπου βρίσκεται σημαντικό σιιτικό τέμενος, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 25 Σιίτες.

Το Σαββατοκύριακο, οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι σφοδροί βομβαρδισμοί των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της Ρωσίας προκάλεσαν κύμα άνω των 3.000 προσφύγων Τουρκμάνων (ή Τουρκομάνοι ή Τουρκμένοι) και Αράβων, οι οποίοι πέρασαν τα τουρκικά σύνορα αναζητώντας καταφύγιο. Τουρκομάνοι πρόσφυγες από το χωριό Γιαμάντι είπαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή εκκενώνεται, καθώς προελαύνουν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη αεροπορικών πληγμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

  • Εκκληση για τη συγκέντρωση 861.000.000 δολαρίων απηύθυνε ο ΟΗΕ, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Ιρακινούς, θύματα πολέμου και εκτοπισμένους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ