Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινός αποκλεισμός στη Ραμάλα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τη θηλιά του αποκλεισμού, αυτήν τη φορά, στην είσοδο της Ραμάλας στη Δυτική Οχθη έσφιξαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, με αφορμή την προχτεσινή επίθεση στο Μπέιτ Ελ ενός Παλαιστίνιου σωματοφύλακα, που συμμετείχε στη φρουρά ασφαλείας γενικού εισαγγελέα σε βάρος τριών Ισραηλινών αστυνομικών. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν, σχετικώς ελαφρά, οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η απόφαση για την επιβολή αποκλεισμού στη Ραμάλα θα ισχύσει «όσο διάστημα χρειάζεται», ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης που θα κάνουν επιτόπου οι κατοχικές αρχές.

Η ασφυκτική κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πυροδοτεί, σχεδόν σε καθημερινή βάση, διάφορες πράξεις αντίστασης κυρίως από νεαρούς Παλαιστίνιους. Χτες, το πρωί, ο 17χρονος Αχμεντ Τόμπα από χωριό της βόρειας Δυτικής Οχθης, προσπάθησε να μαχαιρώσει Ισραηλινούς στρατιώτες στον εβραϊκό εποικισμό Σαλίτ (νότια της πόλης Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης), προτού πέσει και αυτός, όπως πολλοί δεκάδες νέοι, από τα πυρά των κατοχικών δυνάμεων.

Το ίδιο διάστημα, η προκλητική στάση των ισραηλινών αρχών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού με έγκριση 150 σπιτιών για εποίκους στη Δυτική Οχθη, προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που γενικά κάνει «στραβά μάτια» στα καθημερινά εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής. Σε άρθρο του στους «Κυριακάτικους Τάιμς της Νέας Υόρκης», με τίτλο «Ισραήλ, Μην πυροβολείς τον αγγελιαφόρο» ο Μουν χαρακτηρίζει τους συνεχιζόμενους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη «προσβολή για τον παλαιστινιακό λαό». Σημειώνοντας ότι είναι «στην ανθρώπινη φύση να αντιστέκεται στην κατοχή», ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να σταματήσει την επικίνδυνη πολιτική κλιμάκωσης, υποστηρίζοντας ότι ασκεί «καλοπροαίρετη κριτική» απέναντι σε «κοντόφθαλμες ή ηθικώς επιλήψιμες πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ