Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα εμφάνιση αμερικανικού πολεμικού πλοίου

Την ενόχλησή της για «κάθε παραβίαση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των θαλάσσιων συμφερόντων της», εξέφρασε η Κίνα

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό σε παλιότερη παρουσία του σε άσκηση στη Νότια Κορέα
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό σε παλιότερη παρουσία του σε άσκηση στη Νότια Κορέα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με εστία τη Νότια Κινεζική Θάλασσα έριξε η εμφάνιση στην περιοχή του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Curtis Wilbur», το περασμένο Σάββατο. Το πολεμικό πλοίο εμφανίστηκε κοντά στο νησί Τρίτων, του συμπλέγματος Παρασέλ, που η Κίνα θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της, όπως όμως και άλλα κράτη της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, δήλωσε ότι η επιχείρηση συνδέεται με την αντιμετώπιση πολιτικών που περιορίζουν τα δικαιώματα και την ελευθερία ναυσιπλοΐας, ισχυριζόμενος ότι η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση σε διεκδικήσεις που αφορούν την κυριαρχία σε τμήματα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «αντιτιθέμεθα σε κάθε παραβίαση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των θαλάσσιων συμφερόντων της Κίνας που χρησιμοποιεί τη δικαιολογία της "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας"». Πρόσθεσε ότι το αποκαλούμενο «σχέδιο ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» που προωθούν οι ΗΠΑ για πολλά χρόνια δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, αγνοεί την κυριαρχία και την ασφάλεια παράκτιων χωρών και «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», πρόσθεσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ προωθούν τη θαλάσσια ηγεμονία τους στο όνομα της «ελευθερίας», στην οποία αντιτίθεται η διεθνής κοινότητα, ειδικά οι αναπτυσσόμενες χώρες. «Συμβουλεύουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό τις κινήσεις που βλάπτουν τους άλλους χωρίς να ωφελούν και τις ίδιες». Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του κινεζικού στρατού που βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και πολεμικά αεροσκάφη «ανέλαβαν άμεσα δράση. Αναγνώρισαν και εξακρίβωσαν την ταυτότητα του αμερικανικού πλοίου, το προειδοποίησαν και το απώθησαν».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη «πρωτοβουλία» είχαν πάρει οι ΗΠΑ και τον περασμένο Νοέμβρη, όταν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Lassen» έκανε περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Μάλιστα, τότε, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωναν (ανώνυμα) σε διεθνή πρακτορεία ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει σχεδόν δύο («ή κάτι παραπάνω») περιπολίες το τρίμηνο στην ίδια περιοχή, εξηγώντας πως έτσι αντανακλάται η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς «να ασκούμε τακτικά τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου και να υπενθυμίζουμε στην Κίνα και τους άλλους τη δική μας οπτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασκήσεις ΗΠΑ - ΕΕ και ρωσικές πυραυλικές δοκιμές στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (2023-03-29 00:00:00.0)
Αμερικανικό αντιτορπιλικό στις νήσους Παρασέλ (2019-01-10 00:00:00.0)
Κινεζικές αντιδράσεις για την προσέγγιση αμερικανικού αντιτορπιλικού (2017-07-04 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να «διαφυλάξει» την κυριαρχία της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2016-07-08 00:00:00.0)
Ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2015-12-30 00:00:00.0)
Η Κίνα βλέπει απειλές για τη σταθερότητα (2015-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ