Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Τρία νέα πλοία εντάχθηκαν στη δύναμη της περιοχής, ενώ πυκνώνουν οι ναυτικές ασκήσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Μέτρα για να ενισχύσει ολόπλευρα τη στρατιωτική παρουσία της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα παίρνει η Κίνα, καθώς πριν μερικές μέρες εγκαινιάστηκαν τρία νέα πολεμικά πλοία που θα ενταχθούν στο τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) που «εδρεύει» στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ίδιου του κινεζικού υπουργείου Αμυνας (Ministry of Defense - MOD), πρόκειται συγκεκριμένα για το πλοίο ανεφοδιασμού «Λουγκουχου», το πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης «Νεπτουνε» και το πλοίο ερευνών «Κιάν Σουεσέν», που έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Κίνα. Ειδικά, όσον αφορά το «Λουγκουχου», η σχετική ενημέρωση διευκρινίζει ότι «έχει σχεδιαστεί για να παράσχει υλική στήριξη για τις (στρατιωτικές) δυνάμεις που σταθμεύουν στα νησιά Νάνσα (σ.σ. που η Κίνα θεωρεί τμήμα της, αλλά διεκδικούν και άλλες χώρες που τα ονομάζουν Σπράτλι) και αναλαμβάνει καθήκοντα όπως τον «ανεφοδιασμό σχηματισμού πλοίων και την παροχή θαλάσσιας ιατρικής σε ένα ορισμένο βαθμό».

Η σημασία που το Πεκίνο δίνει στη συγκεκριμένη περιοχή (όπου έχει εδαφικές διαφορές με μια σειρά χώρες, όπως Φιλιππίνες και Βιετνάμ), αποτυπώνεται και στις συχνές ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη ζώνη. Στα μέσα του Δεκέμβρη, έγινε άσκηση με τη συμμετοχή μάλιστα και των τριών τμημάτων του κινεζικού ΠΝ (Βόρειου, Ανατολικού και Νότιου Στόλου), η οποία αφορούσε την προσομοίωση «σύγχρονου θαλάσσιου λογισμικού». Είχε προηγηθεί στα μέσα Νοέμβρη αντίστοιχη άσκηση με πολεμικά πλοία και υποβρύχια, επίσης από τα τρία τμήματα του ΠΝ. «Τέτοιες ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ετοιμότητα και τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας» δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου. «Μπορείτε να δείτε ότι το ΠΝ περιλαμβάνει σενάρια ηλεκτρονικού πολέμου σε κάθε άσκηση που διεξάγει τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας τη μεγάλη προσοχή που δίνει στην οικοδόμηση ισχυρής ικανότητας ενημέρωσης... Το ΠΝ προσπαθεί να βελτιώσει την ικανότητά του να ενσωματώσει και να συντονίσει διάφορα είδη ναυτικού οπλισμού, γι' αυτό και δίνει έμφαση σε κοινές ασκήσεις αυτού του τύπου» συνέχισαν.

Τα παραπάνω εντάσσονται στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου το τελευταίο τρίμηνο συγκεντρώνουν την «προσοχή» τους ακόμα πιο διακριτά και «ανοιχτά» και οι ΗΠΑ (το αντιτορπιλικό «USS Lassen» ξεκίνησε περιπολίες στο όνομα της διασφάλισης της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας»). Επιπλέον, έγιναν κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ινδίας, οι Φιλιππίνες «ανανεώνουν» τον πολεμικό τους στόλο (με αμερικανικές δωρεές) κ.τ.λ.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, όπως επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά. Προχτές, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα όταν μερικές δεκάδες Φιλιππινέζοι (στην πλειοψηφία τους φοιτητές, σύμφωνα με BBC και Reuters) προσγειώθηκαν στο νησί Τίτου (ανήκει στα νησιά Σπράτλι), ως κίνηση διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες επιχωματώσεις με τις οποίες η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

Τέλος, σχολιάζοντας την «ιστορική» (όπως χαρακτηρίστηκε) συμφωνία Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας για τις «γυναίκες ανακούφισης», τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι αυτή προκάλεσε επιδοκιμασίες αλλά και αμφιβολίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ