Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για δηλώσεις Ντεμιρτάς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα ώθηση στις διεργασίες υπεράσπισης των συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας δίνουν οι δηλώσεις του συμπροέδρου του (φιλοκουρδικού κόμματος) HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε συνάντηση της «ομπρέλας» κουρδικών οργανώσεων DTK, περί «αυτονόμησης» των ανατολικών επαρχιών της Τουρκίας.

Χτες, ήταν η σειρά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υψώσει τους τόνους κατηγορώντας το HDP και τον Ντεμιρτάς για «προδοσία» και «σαφή πρόκληση». «Με ποιο δικαίωμα μπορείτε να μιλάτε στο πλαίσιο της ενιαίας δομής μας για την ίδρυση ενός κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα, στο ανατολικό;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ηγέτης, συμπληρώνοντας όλο νόημα ότι «ούτε η βούληση του έθνους ούτε οι Ενοπλες Δυνάμεις θα επιτρέψουν μια τέτοια κατάσταση». Δήλωσε άλλωστε ρητά πως οι επιχειρήσεις του στρατού θα συνεχιστούν με «αποφασιστικότητα» και... παινεύτηκε ότι «περισσότεροι από 3.000 τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί από την αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στα μέσα του καλοκαιριού.

Οι δηλώσεις Ντεμιρτάς έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο γγ του εθνικιστικού MHP, Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν, δήλωσε στο πρακτορείο «Αναντολού» ότι «οι πολιτικοί εκπρόσωποι της τρομοκρατικής οργάνωσης γίνονται ξεδιάντροποι», ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Οκτάι Βουράλ, σημείωσε πως «δε θα επιτρέψουμε ποτέ (να δημιουργηθεί) μια παράγκα μέσα στην Τουρκική Δημοκρατία».

Εκ μέρους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μεχμέτ Μπεκάρογλου, είπε πως «το HDP και ο Ντεμιρτάς πρέπει να υποστηρίζουν την κοινοβουλευτική οδό, τα ειρηνικά μέσα και τις δημοκρατικές μεθόδους. Η πλατφόρμα συζήτησης και επίλυσης τέτοιων ζητημάτων είναι το Κοινοβούλιο... Πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να είναι πιθανή μια ντε φάκτο διακήρυξη αυτονομίας».

Επιστολή βουλευτή του HDP σε ευρωβουλευτές

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ρεπορτάζ για τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνουν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού σε ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες, με καταγγελίες για τη δολοφονία πολλών αμάχων, ανάμεσά τους παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποκτά τη δική της σημασία η επίσκεψη που έκανε ο Ντεμιρτάς πριν από μερικές μέρες στη Μόσχα (ενώ η ρωσο-τουρκική κόντρα καλά κρατεί) και γενικά η προσπάθεια του HDΡ να αποκτήσει επαφές με διεθνή κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής του HDP Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ έστειλε ανοιχτή επιστολή στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου καταγγέλλοντας τη βία που χρησιμοποιεί ο στρατός στα νοτιοανατολικά και ζητώντας στήριξη στον κουρδικό λαό, που «διεξάγοντας έναν πλήρη αγώνα ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του "Ισλαμικού Κράτους" υφίσταται μια τεράστια σφαγή από το τουρκικό κράτος».

«Ολα θα εξαρτηθούν από τον ανταγωνισμό»

Στο μεταξύ, «στο κόκκινο» παραμένει η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, μετά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16» στις 24 Νοέμβρη. Στην ετήσια έκθεση για τις εξελίξεις του 2015, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την «ύπουλη επίθεση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία» «επιβεβαίωση της πολιτικής συνενοχής της Αγκυρας με τους τρομοκράτες».

Πάντως, προχτές, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει αέριο (...) Είμαστε αναμφισβήτητα έτοιμοι να προμηθεύσουμε και να αυξήσουμε τις προμήθειες αερίου προς την Τουρκία (...) Η οικονομική και εμπορική συνεργασία (μεταξύ των δυο χωρών) πρέπει να συνεχιστεί και αυτό θα είναι αποτελεσματικό και για τις δυο πλευρές (...) Ολα θα εξαρτηθούν στο μέλλον από τον ανταγωνισμό, όσον αφορά την υλοποίηση σχεδίων που διακηρύσσουν διάφορα έθνη αλλά (ακόμα) δεν υλοποιούνται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ