Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό στις νήσους Παρασέλ

Το Πεκίνο μιλά για κίνηση υπονόμευσης της ειρήνης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα ένταση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας προσθέτει η εμφάνιση του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS McCampbell» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κοντά στις νήσους Παρασέλ που η Κίνα θεωρεί ότι ανήκουν στη δική της δικαιοδοσία. Πρόκειται για ένα μόνο τμήμα όλης της περιοχής για την οποία διαφιλονικούν η Κίνα και πολλές από τις χώρες της περιοχής (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδονησία, Λάος κ.ά.), κατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν αναλαμβάνοντας διάφορες «πρωτοβουλίες» (μεταξύ άλλων και περιπολίες με πολεμικά πλοία και αεροπλάνα) στο όνομα της υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Κλέι Ντος, δήλωσε πρόσφατα ότι πρόκειται για άσκηση που «αποσκοπεί να αντιμετωπίσει υπερβολικές θαλάσσιες διεκδικήσεις (άλλων δυνάμεων) και να διατηρήσει την πρόσβαση σε θαλάσσιες διαδρομές όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο».

Από τη μεριά της, η Κίνα αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας μάλιστα πολεμικό αεροσκάφος και πολεμικό πλοίο για «να γίνει εξακρίβωση της ταυτότητας του αμερικανικού πλοίου» και «το προειδοποίησε να αποχωρήσει». Αυτά τουλάχιστον είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, μιλώντας τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών. Ο Κανγκ πρόσθεσε ότι οι κινεζικές αρχές απηύθυναν σοβαρές καταγγελίες στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε την εμφάνιση του «McCampbell» ενέργεια «που παραβίασε νόμους της Κίνας και αντίστοιχες διεθνείς ρυθμίσεις, παραβίασε την κυριαρχία της Κίνας και υπονόμευσε την ειρήνη, την ασφάλεια και την τάξη στη συγκεκριμένη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ