Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Εν ευθέτω χρόνω» η ενημέρωση για τις επαφές Κιμ στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αναφορικά με τη συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο, όπου έφτασε αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ περιορίστηκε την Τρίτη να δηλώσει ότι λεπτομέρειες για την επίσκεψη Κιμ θα δοθούν «εν ευθέτω χρόνω». Συμπλήρωσε ότι η Κίνα εξακολουθεί να υποστηρίζει «τις προσπάθειες για τον τερματισμό των εντάσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και επισήμανε ότι «ως παράγοντες με κρίσιμο βάρος για το κορεατικό ζήτημα, είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να διατηρήσουν επαφή, και εμείς θα υποστηρίζουμε πάντα τον μεταξύ τους διάλογο για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων».

Η επίσκεψη Κιμ στην Κίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά που πραγματοποιεί από τον περασμένο Μάρτη. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, αφού επανέρχονται τα «σενάρια» για νέα συνάντηση του Κιμ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (μετά από αυτήν που είχαν τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη). Το «Associated Press» συνέδεσε τη νέα συνάντηση Κιμ - Σι με τα παζάρια για την πιθανή άρση των κυρώσεων (από ΟΗΕ, ΕΕ κ.ά.) που ακόμα ισχύουν σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία έχουν σημαντικές αποκλίσεις - η Ουάσιγκτον διαφωνεί, το Πεκίνο το συζητά, η Μόσχα το προκρίνει έντονα, ενδεικτικό κι αυτό των σοβαρών αντιθέσεων και παζαριών, που δεν αφορούν απλά τη Χερσόνησο αλλά αλληλεπιδρούν με ευρύτερες κόντρες για την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Σημειωτέον, επίσημα είχε ανακοινωθεί ότι η επίσκεψη Κιμ στην Κίνα θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 10 Γενάρη, ωστόσο χτες το μεσημέρι τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν εικόνες από την αποχώρηση της αμαξοστοιχίας που τον μεταφέρει στην Πιονγιάνγκ. Οσον αφορά την πιθανή νέα συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, το «Γιονάπ» μετέδωσε ότι τις τελευταίες μέρες Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Βιετνάμ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο η επόμενη Σύνοδος να γίνει στο Ανόι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ