Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επιδιώκουν περισσότερη «σύγκλιση» σε εξωτερική και οικονομική πολιτική

Απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και ως απάντηση σε «φυγόκεντρες» δυνάμεις εντός της ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο λεγόμενος «γερμανογαλλικός άξονας» με έμφαση στην εξωτερική πολιτική και την Αμυνα, απέναντι σε αντιθέσεις, ευρωσκεπτικιστικές και «φυγόκεντρες» δυνάμεις εντός ΕΕ, αλλά και απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέληξαν σε μια «συμφωνία διμερούς συνεργασίας και σύγκλισης». Αυτή εγκρίθηκε από το γαλλικό και το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο και θα υπογραφεί από την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις 22 Γενάρη, στο Ααχεν, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η επικύρωση από τα Κοινοβούλια των δύο κρατών.

«Τα δύο κράτη θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στις εξωτερικές υποθέσεις, στην άμυνα, στην εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια και ανάπτυξη και παράλληλα θα εργαστούν για την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να ενεργεί ανεξάρτητα», αναφέρεται - σύμφωνα με διαρροή στο πρακτορείο «Ρόιτερς» - στη λεγόμενη «Συνθήκη του Ααχεν», που θεωρείται συνέχεια και συμπλήρωμα της Συνθήκης των Ηλυσίων του 1963 για την «ιστορική συμφιλίωση» των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη διαρροή, στη νέα συνθήκη προβλέπεται ότι «η αποδοχή της Γερμανίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι προτεραιότητα της γερμανογαλλικής διπλωματίας».

Ακόμη, υπογραμμίζεται η δέσμευση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας και για την επίτευξη οικονομικής σύγκλισης. «Τα δύο κράτη θα εμβαθύνουν τη σύγκλιση των οικονομιών τους προς έναν γερμανογαλλικό οικονομικό χώρο με κοινούς κανόνες», όπως π.χ. μέσω εμπορικών ζωνών και άρση των όποιων εμποδίων για οικονομική συνεργασία.

Μπροστά στον οξυμένο ανταγωνισμό με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.λπ.) αλλά και εν μέσω διεργασιών που αποδυναμώνουν την «ενότητα» της ΕΕ, «η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις του 21ου αιώνα», σχολιάζει το γραφείο του Εμ. Μακρόν, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, έκανε λόγο για μια «φιλόδοξη νέα συνθήκη» που σηματοδοτεί ότι σήμερα απαιτείται «περισσότερη και όχι λιγότερη συνεργασία». Φυσικά, αυτή η συμβιβαστική συνθήκη, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων τον τελευταίο χρόνο, δεν αναιρεί και τις αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ