Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οι επόμενοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο των επαφών Πομπέο

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπ. Σαλίχ

AFP or licensors

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπ. Σαλίχ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σχέδια των ΗΠΑ για αναδιάταξη των στρατευμάτων τους στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, και η γνωστή επιλογή τους για περαιτέρω κλιμάκωση της γεωπολιτικής κόντρας με το Ιράν, φαίνεται πως τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε το περασμένο 24ωρο στη Βαγδάτη με τη νέα ιρακινή ηγεσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός, που αποφάσισε να αναβάλει κατά μία μέρα την επίσκεψη στην Αίγυπτο, μεταβαίνοντας αιφνιδιαστικά στη Βαγδάτη, απέφυγε να κάνει δημοσίως δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκεί συναντήσεών του. Προτίμησε μία λιτή ανάρτηση στο «Twitter», συγχαίροντας «τη νέα ιρακινή ηγεσία», διαβλέποντας περιθώρια «ενίσχυσης των διμερών σχέσεων» και παράλληλα αδημονώντας «να συνεργαστεί σε περιφερειακά ζητήματα - κλειδιά και στην υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας του Ιράκ». Αυτό που εννοούσε ο Πομπέο ήταν η προσπάθειά του να πείσει τη νέα ιρακινή κυβέρνηση να περιορίσει σε διάφορα επίπεδα (εμπορικό, οικονομικό, ενεργειακό, πολιτικό, στρατιωτικό) τις σχέσεις της με το Ιράν, ώστε να ανοίξει περαιτέρω το δρόμο για αμερικανικά μονοπώλια Ενέργειας. Είναι γεγονός ότι παρά τις μπίζνες αμερικανικών εταιρειών Ενέργειας στο ιρακινό έδαφος, η πρόσβαση του Ιράκ σε ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάται κατά 40% από το γειτονικό Ιράν. Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλιχ (που είχε μεταβεί το Δεκέμβρη στο Ιράν, συναντώντας τον ομόλογό του Χ. Ροχανί), τον πρωθυπουργό Αντέλ Α. Μάχντι και τον πρόεδρο της Βουλής Μοχάμεντ Χαλμπούσι, που πρόσφατα είχε μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, αντιμετωπίζοντας - σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Middle East Eye» - πιέσεις προκειμένου να πάρει μέτρα μείωσης της τουρκικής και ιρανικής περιφερειακής επιρροής. Ο Πομπέο μετέβη επίσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου συναντήθηκε με την εκεί ηγεσία της οικογένειας Μπαρζανί.

Οι προτεραιότητες του Πομπέο φαίνεται πως ήταν διαφορετικές από εκείνες της ιρακινής ηγεσίας, που εμφανίστηκε προβληματισμένη για τα σχέδια της λεγόμενης «αποχώρησης» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Ιρακινοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε αραβικά ΜΜΕ, φέρεται να υπενθυμίζουν ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν ηττηθεί στρατιωτικά αλλά παραμένουν «πρόβλημα». «Το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε στρατιωτικά, όμως πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πομπέο.

Η ξαφνική εμφάνιση του Πομπέο στο Ιράκ έρχεται να καλύψει το «κενό» που δημιούργησε η εκεί χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είχε μεταβεί μεν σε αμερικανική στρατιωτική βάση αλλά δεν είχε συναντηθεί με τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθούν οι αποκλειστικές πληροφορίες του «Middle East Eye» πως τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου και Ισραήλ συναντήθηκαν σε πρωτεύουσα χώρας του Κόλπου και συμφώνησαν να πάρουν μέτρα «προκειμένου να καλωσορίσουν ξανά τον (σ.σ. Σύρο Πρόεδρο) Ασαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο», για να μειώσουν την περιφερειακή γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας και του Ιράν. Οι πληροφορίες αυτές συγκλίνουν με προηγούμενες πως το τελευταίο διάστημα η Αλγερία ενδιαφέρεται να προσκαλέσει τον Ασαντ στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα γίνει τον προσεχή Μάρτη στην Τυνησία. Οι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών φέρεται μάλιστα να στήριξαν μέτρα ενίσχυσης των σχέσεων με τους Κούρδους της οργάνωσης YPG (που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία), ώστε να αποδυναμώσουν το ρόλο της Αγκυρας στην «επόμενη μέρα» στη Συρία.

Μπροστά σε αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο ενημέρωσης του τουρκικού Κοινοβουλίου, προσπάθησε να ερμηνεύσει τις τελευταίες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία κάνοντας λόγο για «ενδοκυβερνητικές κόντρες». «Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στην αμερικανική κυβέρνηση», είπε, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ «έχουν δυσκολίες στην απόφαση για αποχώρηση» από τη Συρία «μετά από τις αλληλένδετες σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση», υπονοώντας τη συνεργασία των Αμερικανών στρατιωτικών με τους Κούρδους μαχητές των YPG/SDF.

Στο μεταξύ, στα νότια περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ συνεχίζονται εδώ και μια βδομάδα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» και του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση». Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι τζιχαντιστές έφεραν «τεράστιες στρατιωτικές ενισχύσεις» και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης Σαφχούν και περιχώρων.

Τέλος, Κούρδοι μαχητές των YPG ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν χτες οκτώ ξένους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ των οποίων έναν Γερμανό και έναν 16χρονο Αμερικανό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ