Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Επιμένει η Μέι στο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε Brexit χωρίς συμφωνία είναι να ψηφιστεί η συμφωνία», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, χτες, πρώτη μέρα σύγκλισης της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ που ανακοίνωσε τον Νοέμβρη, προτού τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη.

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, από την άλλη, αναρωτήθηκε τι καινούργιο είχε να παρουσιάσει η πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στη συμφωνία «δεν άλλαξε ούτε τελεία»!

Μερικές ώρες αργότερα, η Μέι δέχτηκε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στο Κοινοβούλιο, καθώς ζητήθηκε από την κυβέρνησή της να παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο μέσα σε τρεις μέρες, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί την Τρίτη κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Η τροπολογία που απαιτεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο είχε υποβληθεί από τον Ντόμινικ Γκριβ, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, και ψηφίστηκε από 308 βουλευτές, ενώ 297 την καταψήφισαν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η λεγόμενη «Συνέλευση του Λαού» (People's Assembly) διοργανώνει το Σάββατο 12 Γενάρη «πανεθνική διαδήλωση» ενάντια στη λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση των Συντηρητικών. Πρόκειται για «οργάνωση πολιτών» που εμφανίστηκε το 2013 «για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, για τη φορολογία των πλουσίων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις». Επί της ουσίας προτείνει «δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου», σπέρνοντας αυταπάτες για λύσεις χωρίς σύγκρουση με την καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ