Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Οξύνεται πάλι η μεταξύ τους ένταση

Η Τουρκία κατήγγειλε νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό αεροσκάφος

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε νέα φάση όξυνσης μπαίνει η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας, μετά την καταγγελία του υπουργείου Εξωτερικού (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας ότι στις 29 Γενάρη ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος «Su-34» παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Αγκυρα υποστήριξε μάλιστα ότι οι Ρώσοι πιλότοι αγνόησαν ειδοποιήσεις στα ρωσικά και αγγλικά. Από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, μίλησε για «προμελετημένη πρόκληση» και «ατεκμηρίωτη προπαγάνδα», ενώ, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε και τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι η Μόσχα παρέλαβε όλα τα σχετικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την παραβίαση, τονίζοντας πως «όλες οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου δέχτηκε «έντονη διαμαρτυρία», ενώ η ίδια ανακοίνωση του υπουργείου επέλεγε να θυμίσει πως ο εναέριος χώρος της Τουρκίας είναι και του ΝΑΤΟ και υπογράμμιζε πως «τέτοιες πράξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες η ευθύνη θα ανήκει εξολοκλήρου στη Ρωσία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε κι αυτός να δηλώσει ότι «αν η Ρωσία εξακολουθήσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Τουρκίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες». Επιπλέον, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι οι (αεροπορικές) επιχειρήσεις της στην περιοχή «δεν έχουν σχέση με προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας», ότι συνεχίζει να στοχοποιεί αμάχους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, γκρινιάζοντας ακόμα ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά του να συναντηθούν. Παρεμβαίνοντας, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης CHP, σημείωσε πως «η Τουρκία έχει διαμορφώσει τους δικούς της νέους κανόνες εμπλοκής» και ότι «αποτελεί προσδοκία μας η εφαρμογή αυτών των κανόνων αν δε γίνονται σεβαστοί», εξηγώντας ότι «δε βρίσκουμε σωστή την παραβίαση του εναέριου χώρου μας από πολεμικά αεροσκάφη άλλης χώρας».

Επικαλούμενο δικά του στοιχεία, το ΝΑΤΟ βγήκε και επιβεβαίωσε τις τουρκικές καταγγελίες, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία «να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ», καλώντας σε «ηρεμία και αποκλιμάκωση», αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως «το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με την Τουρκία και στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του συμμάχου μας», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την πρόσφατη απόφαση για ενίσχυση των αεροσκαφών AWACS (επιτήρησης - έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου) καθώς «συνεχίζουμε να ενισχύουμε την αεράμυνα της Τουρκίας».

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μαρκ Ράιτ, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ συνοδεύουν την αλληλεγγύη που εκφράζει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία» και κάλεσε τη Μόσχα «να σταματήσει τις δραστηριότητες που κινδυνεύουν να εντείνουν την αστάθεια στην περιοχή».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Μόσχα ανακοίνωσε πως από χτες μέχρι και τις 5 Φλεβάρη θα προχωρήσει σε πτήσεις επιτήρησης πάνω από την επικράτεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς». Πρόκειται για συμφωνία που αφορά 34 κράτη και προβλέπει αναγνωριστικές πτήσεις στην επικράτειά τους και δίνει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών για στρατιωτικές δραστηριότητες, στο όνομα της καλλιέργειας «αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης».

Στο μεταξύ, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία, με τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε κατοικημένες κουρδικές περιοχές να συνεχίζονται και δεκάδες πόλεις να είναι αποκλεισμένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ