Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Συμφωνία για βουλευτικές εκλογές εντός του 2016

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία, Μάικλ Κίτινγκ, συμφώνησε χτες - έπειτα από ένα εξάμηνο εντατικών παζαριών με σομαλικές φατρίες - με ένα σύστημα νομής της νομοθετικής εξουσίας στη Σομαλία βάσει του οποίου θα διεξαχθούν εντός τρέχοντος έτους οι πρώτες (μετά από δεκαετίες) γενικές εκλογές στο Κέρας της Αφρικής.

Οπως έγινε γνωστό, οι εκλογές θα αφορούν την εκλογή 275μελούς Κάτω Βουλής, μεταξύ των σομαλικών φατριών που κυβερνούν εδώ και δεκαετίες τη χώρα, και την εκλογή 54μελούς Ανω Βουλής με ισότιμη εκπροσώπηση ομόσπονδων πολιτειών, μεταξύ των οποίων οι αυτόνομες περιοχές Πούντλαντ και Σομαλιλάνδη. Στο πολιτειακό μοντέλο διακυβέρνησης της Σομαλίας προβλέπεται, επίσης, ποσόστωση της τάξης του 30% για την εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή.

Το σημερινό μη εκλεγμένο «κοινοβούλιο» διορίστηκε το 2012 με απόφαση σομαλικών φατριών και παρέμβαση της λεγόμενης διακυβερνητικής περιφερειακής «Κοινότητας χωρών Ανατολικής Αφρικής» (ΕΑC).

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «σημαντικό ορόσημο για τη Σομαλία» από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη χώρα, Μάικλ Κίτινγκ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα «αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις» δεδομένης της δράσης τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» και του πολυετούς πολέμου που έχει προκαλέσει πάνω από 1.100.000 εκτοπισμένους Σομαλούς από τις εστίες τους, εκατομμύρια πρόσφυγες και περίπου 4.900.000 σε δραματική φτώχεια, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό, αποχέτευση και υπηρεσίες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ