Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Φουντώνουν τα επικίνδυνα παζάρια

Παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ της Τουρκίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών «παζαριών» για όλη την Ανατολική Μεσόγειο προμηνύεται, με το Κυπριακό να εξελίσσεται όπως φαίνεται σε μοχλό έκφρασης σφοδρών αντιλαϊκών σχεδιασμών. Αυτό αποτυπώθηκε, άλλωστε, και την περασμένη βδομάδα στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, μετά την οποία - καθόλου τυχαία - οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις «κατηγορίες» ότι η Τουρκία στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Το Σαββατοκύριακο, χαιρετίζοντας το συνέδριο του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Συναγερμού» (ΔΗΣΥ), ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επέλεξε να επισημάνει ότι η μη λύση του Κυπριακού «θα είναι σε βάρος, όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά σε βάρος και της ειρήνης στην περιοχή, σε βάρος των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας».

Ενδεικτικά είναι και τα δημοσιεύματα που πυκνώνουν σε κυπριακές εφημερίδες, για την «κινητοποίηση» διαφόρων κέντρων, με στόχο το μη αποκλεισμό της Τουρκίας από τις ενεργειακές μπίζνες που στήνονται για τη μεταφορά υδρογονανθράκων από την περιοχή προς την Ευρώπη. Μετά την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, η Ουάσιγκτον φέρεται να «απευθύνθηκε» (μέσω του ίδιου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν) τουλάχιστον σε Κύπρο και Ισραήλ και να έθεσε το θέμα της συνεργασίας και με την Τουρκία, «ενοχλημένη» από την προετοιμασία μελετών για τη μεταφορά αερίου με αγωγούς που θα διασχίζουν τις τρεις συγκεκριμένες χώρες.

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε μέχρι και δημοσίευμα που φέρει την κυπριακή κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει τη συγκρότηση και Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, με αντάλλαγμα την κατάργηση του σημερινού συστήματος των εγγυήσεων.

Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι και η στάση με την οποία Κύπρος, αλλά και Ελλάδα, τείνουν να εξισώνουν πλέον ανοιχτά το θύτη και το θύμα στο Παλαιστινιακό, που προκάλεσε την αντίδραση των παλαιστινιακών αρχών. Παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και το ΑΚΕΛ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ, Γιώργου Λουκαΐδη, που κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα για τις πρόσφατες δηλώσεις Νεοφύτου (που είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι «μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέλησή της στους Παλαιστινίους με τη βία», αλλά «ένα μικρό κράτος που παλεύει για επιβίωση παρά τις αντιξοότητες»). Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τόνισε πως στις δηλώσεις «παρουσιαζόταν ο θύτης ως το θύμα, παραγνωρίζοντας πλήρως την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Κυπριακό»...

Τέλος, χτες, έγινε γνωστό ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανάρτησε στην ιστοσελίδα της και προκήρυξη για τη θέση οικονομικού συμβούλου του ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό. Αλλωστε, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ο Εσπαν Μπαρθ Αϊντε δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επισημαίνει τη «διεθνή οικονομική στήριξη» που πρέπει να διασφαλιστεί, αλλά και ότι η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ