ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ
Ακόμη ένα κεφάλαιο της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

Οι ερπύστριες των τεθωρακισμένων και τα κοντέινερ των αμερικανικών κατασκευαστικών εταιρειών μετέτρεψαν την Αρχαία Βαβυλώνα σε στρατόπεδο και «γκαράζ»

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Μουσείο της Βαγδάτης το 2003
Η «τελική» έκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την καταστροφή της αρχαίας Βαβυλώνας στο Ιράκ, λόγω της μετατροπής της σε στρατόπεδο του ιμπεριαλιστικού στρατού κατοχής, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παρίσι θα πρέπει να προκάλεσε έκπληξη σε ελάχιστους. Ηδη από το 2003, οπότε ξεκίνησε η επίθεση και η κατοχή του Ιράκ, η Βαβυλώνα άρχισε να λαμβάνει «εμβληματικές» διαστάσεις για το πώς αντιλαμβάνεται στην πραγματικότητα ο ιμπεριαλισμός την πολιτιστική κληρονομιά των λαών. Ακόμη και αυτήν που υποτίθεται ότι «προστατεύεται» από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως συμβαίνει με πολλά από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσοποταμίας.

Από όλες τις εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως από το 2005 μέχρι και την πρόσφατη «τελική» προκύπτουν τα εξής:

Δεν κρύβεται η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

Οι «ράμπο» ποζάρουν στην Αρχαία Ουρ
Τα παραπάνω είναι μόνο ένα πολύ μικρό, όσο γίνεται χαρακτηριστικό, μέρος από την πολυσέλιδη, αναλυτική έκθεση. Παράλληλα με αυτά, συνεχίζεται η «αιμορραγία» της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ στις διεθνείς αρχαιολογικές «αγορές». Ισως να αναρωτηθεί κάποιος τι «έπιασε» οργανισμούς όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, ελεγχόμενους πλέον πλήρως από τον ιμπεριαλισμό, να ξεκινήσουν έστω αυτήν την καταγραφή. Καταρχήν, κανείς δεν ξέρει πόσο πλήρης είναι η καταγραφή. Επιπλέον, αφορά μόνο στη Βαβυλώνα, χώρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και, συνεπώς, με μεγάλη προπαγανδιστική δυσκολία στην απόκρυψη των συνεπειών από την εισβολή. Αυτό σημαίνει, παράλληλα, πως θα περάσουν πολλά χρόνια πριν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με το τι συνέβη στους δεκάδες χιλιάδες κατεγραμμένους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ. Αλλωστε, ακόμη και σε αυτές τις εκθέσεις επιχειρούνται κωμικοτραγικές ισορροπίες. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι από μια άποψη, η μετατροπή της Βαβυλώνας σε στρατόπεδο ...«απέτρεψε» μεγαλύτερη λεηλασία, λες και το διεθνές αρχαιολογικό παζάρι με τα κλεμμένα γίνεται «κάτω από τη μύτη» των Αμερικανών.

Οι ιμπεριαλιστές γνώριζαν πολύ καλά πού πήγαιναν. Θυμίζουμε ότι ο «Πόλεμος του Κόλπου» το 1991 είχε στοιχίσει στο Ιράκ, εκτός των άλλων, και 4.000 αρχαία αντικείμενα, που βγήκαν παράνομα από τη χώρα. Τον Απρίλη του 2003 ο αμερικανικός στρατός ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις αρχαιολογικές θέσεις της χώρας ακόμη και από Αμερικανούς αρχαιολόγους που είχαν δώσει συγκεκριμένες λίστες. Ακόμη και το «παραμύθι» που προσπάθησαν να «πλασάρουν» τα προπαγανδιστικά επιτελεία του αμερικανικού στρατού περί «πλιατσικολογήματος» του Μουσείου της Βαγδάτης από τον «όχλο», κατέρρευσαν σχεδόν αμέσως: «Τα αμερικανικά άρματα μάχης είχαν σταθμεύσει μπροστά στην κεντρική είσοδο του μουσείου, όταν οι συλητές τα άρπαζαν και τα έβαζαν στους σάκους κάτω από τη μύτη των στρατιωτών» είχε καταγγείλει ο Μοάγεντ Σαΐντ αλ-Νταμέργκι, σύμβουλος του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ιράκ. Τα ίδια έβλεπε και μετέδιδε και ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου... μέχρι να «αναλάβουν» τα διεθνή - και ελεγχόμενα - ΜΜΕ να παρουσιάσουν το πλιάτσικο ως αποτέλεσμα της λεηλασίας του «όχλου».

Το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο από την εποχή που ο καπιταλισμός πέρασε στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο: Η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» μετατρέπει τον πολιτισμό, όπως και την εργατική δύναμη, σε εμπόρευμα και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος τα καταστρέφει.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλά οι άνθρωποι... τα αρχαία τι φταίνε; (2007-04-29 00:00:00.0)
Σε διαρκή απειλή τα μνημεία (2005-10-21 00:00:00.0)
Αποκαλύπτεται η ιμπεριαλιστική αρχαιοκαπηλία (2003-04-19 00:00:00.0)
Προγραμματισμένη αρχαιοκαπηλία (2003-04-18 00:00:00.0)
Λεηλατούν τις αρχαιότητες του Ιράκ (2003-04-04 00:00:00.0)
Αποκαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός (2000-04-15 00:00:00.0)