Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
Αποκαλύπτεται η ιμπεριαλιστική αρχαιοκαπηλία
  • Ακόμη και φωτογραφικά ντοκουμέντα του οργανωμένου πλιάτσικου αρχαιοκαπηλίας από τους Αμερικανούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο
  • «Εξαφανισμένα» και τα μοναδικά τεκμήρια της πρώτης γραφής της ανθρωπότητας

Βαβυλωνιακό ανάγλυφο
Βαβυλωνιακό ανάγλυφο
Η επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ότι η ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ θα πέσει για μια ακόμη φορά θύμα οργανωμένης αρχαιοκαπηλίας είναι πλέον καθημερινή. Το μόνο που λείπει και δεν πρόκειται βέβαια να γίνει ποτέ είναι να το διαβεβαιώσει και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση. Κάτι που τελικά είναι περιττό, αφού πλέον υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα για το ποιος ήταν αυτός ο περίφημος «όχλος» που άδειασε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης: Αμερικανοί πεζοναύτες σε πλήρη εξάρτυση.

«Αυτό που έπαθαν οι αρχαιολογικοί χώροι και αυτό που συνέβη στο Μουσείο του Ιράκ αποτελεί το έγκλημα του αιώνα επειδή επηρεάζει την κληρονομιά της ανθρωπότητας», δήλωνε χτες ο διευθυντής έρευνας και μελετών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης, Ντόνι Τζορτζ. Την ίδια στιγμή, «κύμα» παραιτήσεων στη συμβουλευτική επιτροπή για πολιτιστικά θέματα της αμερικανικής Προεδρίας προκάλεσε η οργανωμένη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ. Εκτός από τον πρόεδρο της επιτροπής, Μάρτιν Σάλιβαν, παραιτήθηκε και το μέλος της Γκάρι Βίκαν, ενώ πηγή προσκείμενη στην επιτροπή προανήγγειλε και άλλες παραιτήσεις μελών. Αν και οι λόγοι της παραίτησης είναι η «αδυναμία» των αμερικανικών δυνάμεων να «προστατεύσουν» από το πλιάτσικο την ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της καταστροφής. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, επιστημονικές πηγές αναφέρουν την απώλεια των τεκμηρίων γραφής των Σουμερίων και των Βαβυλωνίων!

Αρχαιολογικό Μουσείο Βαγδάτης
Αρχαιολογικό Μουσείο Βαγδάτης
Εξάλλου, ο Μακγκουάιρ Γκίμπσον, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγου, ειδικός στην ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά, που κατήγγειλε προχτές από το Παρίσι πως η λεηλασία του Μουσείου της Βαγδάτης ήταν «προγραμματισμένη επιχείρηση», στην ίδια συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της επιστημονικής συνάντησης στην έδρα της «ΟΥΝΕΣΚΟ» πρόσθεσε και άλλα στοιχεία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά την πυρπόληση της Βιβλιοθήκης της Βαγδάτης πολλές συλλογές χειρογράφων καταστράφηκαν. Στο υπουργείο Θρησκευμάτων («Αουκάφ»), μια «βιβλιοθήκη από πολύ παλαιά Κοράνια κάηκε επίσης», σημείωσε. Τόνισε, επίσης, ότι πριν από τη λεηλασία, το αρχαιολογικό μουσείο ήταν «ένας από τους πλέον ασφαλείς χώρους για τα αντικείμενα τέχνης» γιατί δεν υπέστη κανένα βομβαρδισμό. Δήλωσε ακόμη ότι η συλλογή των πήλινων πλακών με σφηνοειδή γραφή, που αποτελούν μαρτυρία για τη βαβυλωνιακή και τη σουμεριακή γραφή, έχει χαθεί. Πρόκειται για στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι οι εισβολείς δεν προσδοκούν μόνο στο κέρδος των διαφόρων ιδρυμάτων τους και των μεγιστάνων «συλλεκτών», αλλά και σε κάτι εξίσου σοβαρό: Στην καταστροφή των πολιτισμικών δεσμών του λαού του Ιράκ με το παρελθόν του.

Θυμίζουμε, ότι πριν λίγες μέρες, ο Ντόνι Τζορτζ διαβεβαίωσε ότι οι πλιατσικολόγοι ήταν επαγγελματίες. «Δεν άγγιξαν τα αντίγραφα. Εκλεψαν τα πρωτότυπα. Είναι μια επιχείρηση οργανωμένης ληστείας», είχε τονίσει. Αν προστεθεί σε αυτό και η πρόσφατη δημοσιοποίηση Βρετανών αρχαιολόγων ακόμη και του δικτύου της αρχαιοκαπηλίας που περνάει από «πολιτισμένες» πόλεις της Δύσης, όπως του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης, τότε καταρρίπτονται και τα τελευταία προσχήματα της αμερικανικής προπαγάνδας. Η οποία προς το παρόν δεν μπαίνει στον «κόπο» να απαντήσει καν στο γιατί δεν «προστάτευσε» το μουσείο. Αντίθετα, διά του Κ. Πάουελ, «αναλάμβανε» τη «δέσμευση» για την «προστασία» των αρχαιολογικών χώρων! Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στους ίδιους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα και χώρους στάθμευσης των τεθωρακισμένων...

Ανεκτίμητος πλούτος

Η αποκαλυπτική φωτογραφία αφιερώνεται «εξαιρετικά» σε όσους ακόμη αναμασούν τα περί «όχλου»: Αμερικανοί πεζοναύτες ξηλώνουν επίχρυσα εκθέματα στο Μουσείο της Βαγδάτης!
Η αποκαλυπτική φωτογραφία αφιερώνεται «εξαιρετικά» σε όσους ακόμη αναμασούν τα περί «όχλου»: Αμερικανοί πεζοναύτες ξηλώνουν επίχρυσα εκθέματα στο Μουσείο της Βαγδάτης!
Υπάρχουν όμως πολλές πιθανότητες, η αμερικανική διπλωματία να βρεθεί, μπορεί και στο άμεσο μέλλον, σε πιο δύσκολη θέση, όταν θα εκτίθενται στα μεγάλα μουσεία του κόσμου ή θα «φυλάσσονται» σε συλλογές μεγιστάνων τα καλύτερα «κομμάτια» των αρχαιολογικών θησαυρών. Θυμίζουμε, ότι μεταξύ αυτών των θησαυρών περιλαμβάνονται: Η ολόχρυση «άρπα της Ουρ» (ηλικίας 4.000 χρόνων), το σουμερικό αγγείο της Ουρούκ, ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο του πολιτισμού των Ακκαδίων, αλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ ηλικίας 5.000 ετών, το διεθνώς γνωστό γλυπτό «Λευκή κυρία», που θεωρείται το αρχαιότερο γλυπτό στον κόσμο (5,5 χιλιάδων χρόνων), κώδικας νόμων του Χαμουραμπί κ.ά. Αλλωστε, έχει κλαπεί και το 80% των θησαυρών του Μουσείου της Βαγδάτης. Ολα αυτά σίγουρα αποτελούν αντικείμενα-«στόχους» μουσείων όπως της Ν. Υόρκης και του Βρετανικού Μουσείου. Το τελευταίο μάλιστα «προσφέρθηκε» ήδη να αποστείλει ομάδα συντηρητών στο Ιράκ.

Οι Βρετανοί, βέβαια, ήταν έτοιμοι για το πλιάτσικο από πολύ πριν. Μια ένδειξη γι' αυτό είναι και η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας, Τέσα Μπλάκστοουν, στις 4 του Απρίλη (πριν «καταληφθεί» η Βαγδάτη) από το Λένινγκραντ: «Μετά την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων, αρχαιολόγοι και ιστορικοί θα σταλθούν για ανασκαφικές και εργασίες αποκατάστασης». Υπήρξαν όμως και άλλοι «καλοθελητές»: Το Λούβρο και η μεγαλύτερη ένωση μουσείων της Γερμανίας, η Ενωση της Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς! Είναι φανερό ότι οι «φιλειρηνιστές» Γερμανοί και οι Γάλλοι θέλουν να μπουν όχι μόνο στη μοιρασιά των συμβολαίων, αλλά και στη μοιρασιά των αρχαιολογικών θησαυρών. Ετσι, ουσιαστικά, η έκκληση της «ΟΥΝΕΣΚΟ» για σύσταση «αρχαιολογικής αστυνομίας» στο Ιράκ ακυρώνεται από την ίδια τη σύσταση που θα έχει αντικειμενικά αυτή και από τον πλήρη έλεγχό της από τις δυνάμεις κατοχής. Αλλωστε, είναι γνωστό, ότι από το 1991 και τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 4.000 αρχαιολογικά αντικείμενα του Ιράκ «βολτάρουν» ακόμη και τώρα στα παζάρια αρχαιοκαπηλίας του διαδικτύου, ενώ τουλάχιστον ένα από αυτά βρίσκεται στην κατοχή του ίδιου του Βρετανικού Μουσείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η καταστροφή της κληρονομιάς της (2013-09-08 00:00:00.0)
«Λάφυρο» και αντικείμενο προπαγάνδας (2012-09-09 00:00:00.0)
«Η κλοπή της ιστορίας» στο Μπενάκη (2006-08-30 00:00:00.0)
Τεράστιο πολιτισμικό έγκλημα (2004-06-02 00:00:00.0)
«Αλήθειες» και «ψέματα» (2003-07-13 00:00:00.0)
Προγραμματισμένη αρχαιοκαπηλία (2003-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ