Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η κλοπή της ιστορίας» στο Μπενάκη

«Οσο αυξάνει ο θαυμασμός του δυτικού κόσμου - και κυρίως των ΗΠΑ - για τους αρχαίους πολιτισμούς, τόσο εντείνεται η λεηλασία, η κλοπή και η καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων διεθνώς»! Αυτή τη διαπίστωση κάνει το Μουσείο Μπενάκη στο δελτίο Τύπου για την αναγγελία της έκθεσης με τίτλο «H Κλοπή της Ιστορίας», που θα φιλοξενηθεί στο Παράρτημα του μουσείου στην οδό Πειραιώς, από 13/9 - 22/10.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται «το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, η έκταση της αρχαιοκαπηλίας διεθνώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» και μας «ταξιδεύει» από τη λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης μέχρι την πώληση αρχαίων αντικειμένων από την Ελλάδα σε οίκους δημοπρασίας των ΗΠΑ. Τα κείμενα που τη συνοδεύουν έχουν γραφτεί από τον αρχαιολόγο Δρ Νιλ Μπρόντι (Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ), τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη και τον δημοσιογράφο Πίτερ Γούτσον, ενώ συμμετέχουν με εργασίες τους περισσότεροι από 100 αρχαιολόγοι και ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε φέτος το καλοκαίρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου ενώ μέρος της θα παρουσιαστεί και στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κορίνθου και της Νεμέας. Πάντως την παραγωγή και οργάνωση της έκθεσης έχει κάνει ιδιωτική εταιρεία, ενώ υποστηρίζεται από την ΕΕ. Συνδιοργανωτές είναι το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η ΛΖ' Εφορεία Αρχαιοτήτων (Κόρινθος), η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεργάτες είναι ένας αμερικανικός οργανισμός και μία κυπριακή εταιρεία, υποστηρίζεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Οι «χορηγοί» είναι μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του (τραπεζικού και όχι μόνο) μεγάλου κεφαλαίου.

Αραγε όλοι αυτοί θα αναδείξουν τους πραγματικούς υπεύθυνους και της πολιτιστικής λεηλασίας στον πλανήτη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ