Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Πρόσφυγες»: Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Νότης Μαυρουδής
Νότης Μαυρουδής
Από τις 21 Αυγούστου, 20 γλύπτες από 15 χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής σμιλεύουν δίπλα δίπλα το μάρμαρο, την πέτρα και τον πωρόλιθο, στην «αυλή» του «Κατράκειου» θεάτρου, στη Νίκαια. Είναι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, που διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με θέμα «Πρόσφυγες». Σήμερα, στο «Κατράκειο», στις 9 μ.μ., θα γίνει η επίσημη έναρξη του Συμποσίου, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί και συναυλία του Νότη Μαυρουδή, με τη συμμετοχή της Μόρφως Τσαϊρέλη και του Παναγιώτη Μάργαρη.

Το Συμπόσιο, που ολοκληρώνεται στις 24/9, εντάσσεται στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ουσία στην άποψη της δημοτικής αρχής της Νίκαιας για τον πολιτισμό. Αποψη που ξεφεύγει από τη γνωστή συγκυρία του «συναυλιακού» πολιτισμού των Δήμων.

Το θέμα του Συμποσίου μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού η Νίκαια «γεννήθηκε» ως οικισμός από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής τραγωδίας, ενώ σήμερα ο ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να «γεννά» νέους ξεριζωμούς. Η σημασία της διοργάνωσης έγκειται και στο ότι οι δημιουργοί προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη «μαγεία» της μεταμόρφωσης άψυχων υλικών σε έργα τέχνης, ενώ έχουν και οι ίδιοι τη σπάνια ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Είναι φανερό πως πρόκειται για μια διαδικασία ακριβώς στην αντίπερα όχθη του τρέχοντος αστικού ακαδημαϊσμού. Οπως σημειώνει και η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, Εύα Μελά, οι καλλιτέχνες δεν ήρθαν για να δείξουν έργα τους, αλλά για να συνδημιουργήσουν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο συμπόσιο εκ μέρους της Ελλάδας είναι οι ίδιοι μετανάστες.


Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μετά τη λήξη του Συμποσίου τα γλυπτά θα εκτίθενται στο «Κατράκειο» και αργότερα θα μεταφερθούν σε διάφορα σημεία της Νίκαιας, δίπλα σε άλλα γλυπτά σημαντικών δημιουργών που κοσμούν την πόλη όπως το Ηρώο του Ζογγολόπουλου, του Κουράκη, του Μακρή και άλλων. «Οχι απλά για να κοσμούν τους δημόσιους χώρους, αλλά κυρίως για να υπενθυμίζουν την πορεία κάποιων ανθρώπων μέσα στο χρόνο που πάλεψαν με τη μοίρα τους αναζητώντας μια καινούρια πατρίδα, ένα καινούριο σπιτικό, μια καινούρια ζωή» όπως σημειώνει στο σημείωμα του καταλόγου του Συμποσίου ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Μπενετάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ