Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Συμβόλαια σε ημετέρους πάνω στα ιρακινά ερείπια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Μπορεί ο ιρακινός λαός, και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, να υποφέρει από την καταστροφή του ηλεκτροδοτικού και υδροδοτικού δικτύου και να βρίσκεται αντιμέτωπος με επιδημίες και λιμό, όμως κάποιοι άλλοι αναμένεται να εξασφαλίσουν υπέρογκα κέρδη αναλαμβάνοντας την επιδιόρθωση των δικτύων αυτών που οι δυνάμεις εισβολής κατέστρεψαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», η κατασκευαστική εταιρία «Bechtel National Inc.», που ανήκει στον όμιλο «Bechtel Group Inc». είναι αυτή που ανέλαβε, ήδη, το συμβόλαιο ανοικοδόμησης του ηλεκτροδοτικού και υδροδοτικού δικτύου του Ιράκ, ύψους 34,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σύνολο, όμως, των συμβολαίων που αναμένεται, σταδιακά, να «κλείσει» η συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να αγγίξει τα 608 εκατομμύρια δολάρια, καθώς πιθανότατα, μέσα στο επόμενο 18μηνο, θα αναλάβει την ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων, αεροδρομίων, λιμανιών και κυβερνητικών κτιρίων, ενώ δεν αποκλείεται η δραστηριότητα της να συμπεριλάβει και τον πετρελαϊκό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος «Bechtel» χρηματοδοτεί, όπως και πολλοί άλλοι, τις προεκλογικές δραστηριότητες των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων και προφανώς διόλου τυχαία κομβικές θέσεις στο διοικητικό του συμβούλιο κατέχουν, σήμερα, δύο πρώην στελέχη των Ρεπουμπλικάνων: ο πρώην ΥΠΕΞ Τζορτζ Σουλτς και ο πρώην υπουργός Αμυνας, Κάσπαρ Ουάινμπέργκερ. Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους, προσφάτως, διόρισε το πρώην στέλεχος του ομίλου, Ρος Κουέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας που επιβλέπει τις αμερικανικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Η γνωστοποίηση της ανάληψης των συμβολαίων από την «Bechtel» προκάλεσε αντιδράσεις σε αρκετούς Δημοκρατικούς βουλευτές, που υποστήριξαν ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Αντίθετα, μάλλον ικανοποίηση προκάλεσε η είδηση στην Αγκυρα, καθώς η «Bechtel» συνεργάζεται στενά με την τουρκική κατασκευαστική «Enka», που δραστηριοποιείται στη Μ. Ανατολή και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Μάλιστα, μόλις, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ανοιχτά ότι «η Τουρκία θα διεκδικήσει τη θέση της στην ιρακινή αγορά, καθώς η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, τόσο σε επίπεδο υλικών όσο και σε επίπεδο μεταφορών, είναι σε εξαιρετικά χαμηλή καλή τιμή». Οπως έγινε γνωστό, μάλιστα, εντός των ημερών αντιπροσωπεία της Ενωσης Τουρκικών Επιχειρήσεων αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, μετά από τις επιχειρήσεις αρκετών άλλων χωρών, όπως της Ρουμανίας, της Πολωνίας ή της Τσεχίας, το ενδιαφέρον της για «κομμάτι της ιρακινής πίτας» δεν έκρυψε, χτες, ούτε η ιαπωνική ηγεσία, η οποία, διά μέσου του ΥΠΕΞ της, ανακοίνωσε ότι ειδικοί της Υπηρεσίας Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της χώρας σπεύδουν στο Ιράκ «για να αναλάβουν καθήκοντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ