Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Επείγουσες» προετοιμασίες για το νέο γύρο διπλωματίας

Ομάδα ειδικών αποστέλλει στο Ιράκ η Ουάσιγκτον για να εντοπίσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, αν και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θεωρεί ότι μόνο μέσα από «πληροφορίες Ιρακινών» θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενας «επείγων διάλογος» λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους διπλωμάτες των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως δήλωσε χτες ο νυν προεδρεύων, πρέσβης του Μεξικού, ενόψει της συνεδρίασης της Τρίτης για την άρση ή όχι των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ.

Επισήμως, η Ουάσιγκτον δεν έχει, ακόμη, καταθέσει καμία επίσημη πρόταση που να ζητά την άρση των κυρώσεων, αν και ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε σαφώς ότι επιθυμεί «άμεσα» μια τέτοια κίνηση. Εντούτοις, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, ιδιαίτερα όσα διαφώνησαν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αναμένεται να δώσουν άλλη μια «διπλωματική μάχη» προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στο Ιράκ και να εμποδίσουν την απόλυτη ηγεμονία των ΗΠΑ, που πλέον ελέγχουν στρατιωτικά το ιρακινό έδαφος.

Το Παρίσι και η Μόσχα, ήδη, διατύπωσαν, με κομψό τρόπο, τις διαφωνίες τους τονίζοντας ότι «μόνον το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει πότε και πώς θα αρθούν οι κυρώσεις, και αυτό εφόσον έχει επιβεβαιωθεί ότι το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής». Σύμφωνα με διπλωμάτες από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όλα τα μέλη θα συμφωνήσουν, πιθανότατα, στην άποψη ότι το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τους γείτονές του. Εντούτοις, οι διαφωνίες αναμένεται να εστιαστούν στο ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει αν το Ιράκ διαθέτει ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ. Χτες, μάλιστα, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριζε ότι εντός των προσεχών ημερών, τουλάχιστον 1.000 Αμερικανοί εμπειρογνώμονες (στρατιωτικοί, επιστήμονες και ειδικοί ερευνητές) θα μεταβούν στο Ιράκ υπό την ηγεσία ενός στρατηγού, προκειμένου να αρχίσουν έρευνες για το πολυσυζητημένο ιρακινό οπλοστάσιο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι έρευνες θα είναι «δύσκολες και εξαιρετικά χρονοβόρες».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδεχόταν, χτες, επισήμως, ότι οι Αμερικανοί (συμπεριλαμβανομένης της ομάδας αυτής των ειδικών) «είναι μάλλον αδύνατο να εντοπίσουν τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής». Ο Ράμσφελντ εξέφρασε την άποψη ότι τα όπλα θα εντοπιστούν «μόνο μέσα από πληροφορίες που θα δώσουν Ιρακινοί αξιωματούχοι, είτε συλληφθέντες είτε όσοι επιλέξουν να συνεργαστούν». Ακόμη, όμως, και αν υπάρξουν ορισμένα αποτελέσματα μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, ο Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ πιθανό αρκετές χώρες να μιλήσουν για νοθεία και να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των δικών μας ερευνών».

Αυτό ακριβώς αναμένεται να είναι και το κομβικό σημείο στο οποίο θα στηριχτούν όλα τα «διαφωνούντα» μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη. Αναμένεται να ζητήσουν την επιστροφή των επιθεωρητών ως «μοναδικό αξιόπιστο όργανο να κρίνει αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το αίτημα που θα καταθέσει και ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση μαζί με τον επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται το ιρακινό πετρέλαιο. Αν επιστρέψουν οι επιθεωρητές, ουσιαστικά, ασκείται αφόρητη πίεση στην Ουάσιγκτον να αναλάβει ο ΟΗΕ, και μαζί με αυτόν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ