Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Κύπρος

Οι φιέστες μετά την Αθήνα, συνεχίζονται στην Κύπρο. Μόνο που οι Κύπριοι πρέπει να αξιολογήσουν:

α) Η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε το «mea culpa» του Παπανδρέου, το '85.

β) Η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την κρίση με το «Σισμίκ», το '87.

γ) Η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την κρίση των Ιμίων, το 1999, και τη διεκδίκηση από την Τουρκία πάνω από 1.000 βραχονησίδων στο Αιγαίο.

***

Οι φιέστες συνεχίζονται - αυτή τη φορά στην Κύπρο - αλλά οι Κύπριοι πρέπει να αξιολογήσουν:

Ποτέ και σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις (αλλά και σε άλλες, όπως Ευρωστρατός, κρίση λόγω Οτσαλάν κλπ.), η ΕΕ, που, τάχα μου, θα «διασφάλιζε την ασφάλεια της Ελλάδας έναντι του εξ ανατολών κινδύνου»), δεν κούνησε το δαχτυλάκι της, ή όταν το κούνησε ήταν για να πιέσει τη «σύμμαχο» Ελλάδα.

Ποτέ και σε καμία περίπτωση από την εποχή που η Ελλάδα (εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο), εντάχθηκε στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ), το Κυπριακό δεν προχώρησε, με κορυφαίο αποτέλεσμα αρνητικής εξέλιξης το «σχέδιο Ανάν».

Ποτέ και σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι η Βρετανία (εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο) ήταν μέλος της ΕΕ, δεν απέτρεψε την εισβολή του Αττίλα, το '74...

***

Και κάτι ακόμα: Η Κύπρος που κάνει φιέστες υποδοχής του Σημίτη, λόγω της ένταξης της στην ΕΕ, είναι η μισή Κύπρος. Η άλλη μισή είναι κατεχόμενη.

Αυτό, την ένταξη της μισής Κύπρου στην ΕΕ, πριν από 8 χρόνια, κάποιος την είχε περιγράψει ως μια εξέλιξη που ισοδυναμούσε με «ευρω-διχοτόμηση». Ηταν ο «υπεράνω υποψίας» Ντελόρ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ