Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις κατά της κατοχής

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Χιλιάδες Ιρακινοί κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της Βαγδάτης, αμέσως μετά το τέλος της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής, για να διαδηλώσουν κατά της αμερικανοβρετανικής κατοχής. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από διάφορα τεμένη της ιρακινής πρωτεύουσας και συναντήθηκαν στη συνοικία αλ Αζαμίγια.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων και ενάντια στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ πολλά συνθήματα ακούστηκαν υπέρ της εθνικής ενότητας, υπέρ της συνεργασίας σουνιτών, σιιτών και Κούρδων. «Φύγετε από τη χώρα μας, θέλουμε ειρήνη» και «Είμαστε σουνίτες και σιίτες αδελφοί, δε θα πουλήσουμε το έθνος μας» ήταν μερικά από αυτά. Σε κάποιο σημείο της πορείας των διαδηλωτών εμφανίστηκαν στην κεφαλή της πορείας δυνάμεις πεζοναυτών. Το πλήθος εξοργίστηκε και οι πεζοναύτες προτίμησαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής, στο κεντρικό τέμενος Αμπού Χανίφα αλ Νού'μαν, ο ιμάμης Σεΐκ Αχμέντ αλ Κουμπέισι, στο κήρυγμά του, απέρριψε την προοπτική εγκαθίδρυσης κατοχικής κυβέρνησης και ζήτησε να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις «πριν τους διώξουν οι Ιρακινοί». Ο αλ Κουμπέισι υποστήριξε ότι οι Ιρακινοί δε θέλουν πόλεμο και δεν επιθυμούν τον εθνικό διχασμό, αλλά θα αναγκαστούν να πολεμήσουν ενάντια στους κατακτητές, αν αυτοί δεν εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, χωρίς, όμως, επιτυχία. Σποραδικά βίαια επεισόδια σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ αργά το βράδυ πυρκαγιά ξέσπασε στο υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο περικυκλώθηκε, αμέσως, από πεζοναύτες που απέτρεψαν ορισμένους Ιρακινούς να εισέλθουν και να το λεηλατήσουν. Ενα 24ωρο νωρίτερα, κάτοικοι απέτρεψαν μόνοι τους τη λεηλασία της τράπεζας «αλ Ρασίντ», στην πρωτεύουσα, ζητώντας από τους πεζοναύτες που βρίσκονταν στην περιοχή να συλλάβουν τους επίδοξους πλιατσικολόγους.

Ανακοινώσεις μαχών και απελευθέρωσης αιχμαλώτων

Από την Ντόχα του Κατάρ, ο Αμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωνε ότι σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και σε «παραστρατιωτικές δυνάμεις» σε αυτοκινητόδρομο βορείως της Βαγδάτης. Ο Μπρουκς υποστήριξε ότι συνελήφθησαν 30 Ιρακινοί και ότι καταστράφηκαν 8 στρατιωτικά οχήματα. Επίσης, ο Μπρουκς επιβεβαίωσε ότι άνδρες των αυστραλέζικων ειδικών δυνάμεων έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αεροδρόμιο στο Δυτικό Ιράκ, όπου βρέθηκαν 51 κρυμμένα μαχητικά αεροσκάφη και σημαντικές ποσότητες ελαφρού οπλισμού.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής της επιχείρησης εισβολής στο Ιράκ, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της βρετανικής στρατιωτικής ηγεσίας. Αργότερα επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, δήλωνε ότι «σημαντικό μέρος των βρετανικών δυνάμεων θα παραμείνει στο Ιράκ, γιατί η παρουσία του ακόμη κρίνεται αναγκαία». Σύμφωνα με τον Χουν, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, σποραδικά, εμπλέκονται σε συγκρούσεις «με υπολείμματα του καθεστώτος στο Βόρειο Ιράκ και με άναρχες δυνάμεις φανατικών στο Νότιο».

Τέλος, χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απελευθέρωση 927 Ιρακινών αιχμαλώτων, τους οποίους χαρακτήρισε «απλούς πολίτες». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, οι συγκεκριμένοι αιχμάλωτοι είχαν αιχμαλωτιστεί, «επειδή βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά» και η απελευθέρωση τους, όπως είπε, αποτελεί απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον δε σκοπεύει να κρατήσει υπό καθεστώς αιχμαλωσίας «παρά μόνο όσους κρίνεται απολύτως απαραίτητο».

Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και πού έγινε η απελευθέρωση, ενώ υπολογίζεται ότι στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκονται άλλοι, τουλάχιστον, 6.850 Ιρακινοί αιχμάλωτοι, εκτός από όσους κρατούν οι βρετανικές δυνάμεις. Κοντά στο λιμάνι του Ουμ Κασρ κατασκευάζεται ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων με σκηνές, χωρητικότητας 24.000 ατόμων, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι από τους υπάρχοντες αιχμαλώτους έχουν, ήδη, μεταφερθεί εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ