ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
«Δεν ήταν στην Αντίσταση», επιμένει ο υπερνομάρχης

Εντονοι διάλογοι του πρώην υπουργού της Δικαιοσύνης ακόμη και με τον εισαγγελέα της έδρας

Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000

Με όλους τα «έβαλε», ως συνήθως, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, πρώτη μέρα χτες στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η μήνυσή του κατά του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεοδώρου Κατριβάνου, για την αμφισβήτηση της αντιστασιακής του δράσης. Η αίθουσα φορτίστηκε αρκετές φορές με εκφράσεις του τύπου «δεν ξέρεις τι λες», «αυτά είναι παραμύθια του Κεδίκογλου», «δεν απαντώ σε καμιά ερώτηση του κατηγορούμενου», «θα το βουλώσεις τώρα;», «μη με κάνετε να μιλήσω όπως ξέρω εγώ», «ασκούμενε αντιστασιακέ», «δε θα μας μάθουν τώρα γράμματα» κλπ. Εντονο διάλογο είχε ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος και με τον εισαγγελέα της έδρας Μιχ. Δέτση, στις ερωτήσεις του οποίου απέφευγε να απαντήσει με σαφήνεια.

Στην αρχή της κατάθεσής του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασ. Κεδίκογλου για «πλαστογράφηση της κατάθεσης Στεφάνου, που του είχαν βάλει το όπλο στον κρόταφο για να πει ότι εγώ υπηρέτησα στο τμήμα των ευζώνων ως κατάσκοπος του ΕΛΑΣ - έσβησε αυτό το τελευταίο για να με συκοφαντήσει». Παρενέβη ο Θεόδ. Κατριβάνος, λέγοντας πως στην υπεύθυνη δήλωση που είχε κάνει ο μηνυτής του στον ανακριτή το 1947 ομολογούσε ο ίδιος ότι «συμμετείχε στον ΕΛΑΣ με τη βία».

Πρόεδρος (Ζ. Κώττας): «Παρά τη θέλησή του λέει, κύριε κατηγορούμενε».

Γιαννόπουλος: «Ακριβώς, είχα πει παρά τη θέλησή μου, επειδή τότε όποιος ομολογούσε ότι συμμετείχε στον ΕΛΑΣ, τον πήγαιναν αμέσως στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τόσα κόμματα της αντιπολίτευσης δε βρήκαν τόσα χρόνια ότι ο Γιαννόπουλος είχε πάει στα Τάγματα Ασφαλείας και το βρήκε ο Κεδίκογλου! Ο τιμώμενος τόσα χρόνια, ο δοξασμένος Γιαννόπουλος! Υπάρχουν 18 ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη δράση μου στην Εθνική Αντίσταση. Ολα τα άλλα είναι παραμύθια του Κατριβάνου, κατριβανέικα».

Κατριβάνος: «Οταν έλεγα ότι υπηρέτησε στα Τάγματα Ασφαλείας δεν εννοούσα κατά την Κατοχή, αλλά μετά την απελευθέρωση. Τον έψαχνα παντού τότε και δεν τον έβρισκα πουθενά, μέχρι που είδα τη φωτογραφία του με το στέμμα. Εμαθα και ότι ήταν υπεύθυνος σε κάποιο μαγαζί στο Περιστέρι και έβγαλα τα συμπεράσματά μου».

Ακολούθως ο κ. Γιαννόπουλος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να του επισημάνει: «Στις ερωτήσεις μου δεν απαντάτε και λέτε ό,τι θέλετε σεις. Αν και χαρακτηρίζετε "νούμερο" τον Στεφάνου, τον καλέσατε ως μάρτυρα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν τα θέλω αυτά».

Γιαννόπουλος: « Πού το βρήκατε γραμμένο ότι δεν τα θέλετε; Αν έλεγα ότι ήμουν στα Δεκεμβριανά δε θα γλίτωνα την εκτέλεση».

Εισαγγελέας: «Ο κ. Κατριβάνος δικάζεται γιατί είπε ότι ο κ. Γιαννόπουλος ούτε αντίσταση έκανε ούτε ήταν στην Αντίσταση. Δηλαδή όποιος δε συμμετείχε στην Αντίσταση θιγόταν αυτομάτως η τιμή του; Πρέπει να δούμε αντικειμενικά αν θίγει την τιμή και την υπόληψή σας ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου. Είσαστε αξιωματικός του στρατού και συγχρόνως διοικητής τάγματος του ΕΛΑΣ;».

Γιαν.: «Πέντε, δεκαπέντε ιδιότητες μπορούσε να έχει ένας παράνομος αντιστασιακός. Καλυπτόμουν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να μπορώ να είμαι και αλλού.

Εισ.: «Είχε γνώση δηλαδή ο στρατός ότι είσαστε στον ΕΛΑΣ;

Γιαν.: «Είχε ανθρώπους ο ΕΛΑΣ στο υπουργείο αυτό, όπως και σε όλα τα άλλα».

Εισ.: «Ο πρωθυπουργός Τσολάκογλου σας έδινε το μισθό»;

Γιαν.: «Επειδή τίμησα τον εθνικό στρατό θεωρήθηκε ότι έπρεπε να προσληφθώ στο ελληνικό δημόσιο. Ο Τσολάκογλου δεν ήξερε για τον ΕΛΑΣ».

Εισ.: «Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι από το 1942 ως το 1944 δεν είχατε αντιστασιακή δράση».

Γιαν.: «Το νοσοκομείο Μελισσίων, όπου πήγα διαχειριστής με ειδική διαταγή τον Μάη του '44, κάλυπτε τις δραστηριότητες του ΕΛΑΣ».

Εισ.: «Κάτι πιο συγκεκριμένο; Τι αποδείξεις υπάρχουν γι' αυτή τη δράση»;

Γιαν.: «Με συγχωρείτε, δεν έπαιρνα αποδείξεις».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε κατάλογο μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών του ΕΛΑΣ, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Σπ. Κωτσάκη και στο οποίο υπάρχει και το όνομα Γιαννόπουλος. Από το ακροατήριο ακούστηκε να λέει ο Βασ. Κεδίκογλου: «Αυτός είναι άλλος».

Κατριβάνος: «Επιμένω ότι το 1942 παρουσιάζεται στην κυβέρνηση Κουίσλινγκς και ζητά να γίνει μόνιμος αξιωματικός».

Γιαν.:«Ημουν ανακαταταγμένος. Το 1941 απολύθηκα από τη χωροφυλακή, όχι από το στρατό».

Αγγ. Συρίγος (συνήγ. Κατριβάνου): «Στο βιβλίο του Κωτσάκη αναφέρονται 576 μάχες του ΕΛΑΣ. Υποθέτω ότι δεν πήρατε μέρος σε καμιά από αυτές».

Γιαν.: «Δεν πήρα μέρος σε μάχες γιατί δεν έγιναν στην περιοχή μου. Καμιά μάχη δεν έγινε στα Μελίσσια».

Ειρ. Βένιου (συνήγ. Κατριβάνου): « Οταν εισέρχομαι στο σώμα Ελλήνων αξιωματικών υπάγομαι στις εντολές του υπουργού Εθνικής Αμυνας και στην προκειμένη περίπτωση του Μπάκου»;

Γιαν.: «Δεν απαντώ, κ. Πρόεδρε».

Τ. Παππάς (συνήγ. Κατριβάνου): «Υποβάλατε κανένα δικαιολογητικό για τη μετάταξή σας στα Ευζωνικά Τάγματα»;

Γιαν.: «Λυπούμαι για λογαριασμό σου»!

Ακολούθως, κατέθεσε ως μάρτυρας ο αντιστασιακός Πέτρος Μελάς, ο οποίος είπε ότι ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος «πρόσφερε τα μέγιστα για να αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση». Ανέφερε, επίσης, ότι είχε πάρει μέρος ο ίδιος κατά τα Δεκεμβριανά στη «μάχη της Κηφισιάς» και ότι συμμετείχαν σ' αυτήν «άνδρες του Τάγματος του κ. Γιαννόπουλου». Τον ίδιο όμως δεν τον είδε για πρώτη φορά παρά το 1980, στην οργάνωση αντιστασιακών του ΠΑΣΟΚ, την ΠΟΑΕΑ. «Αν ο Γιαννόπουλος ήταν ταγματασφαλίτης, θα το ξέραμε», κατέληξε.

Εισ.: «Ο κατηγορούμενος λέει ότι το '42 - '44 δε συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση».

Μάρτυρας: «Αμεση αντίληψη δεν έχω. Πιστεύω απόλυτα τη δήλωση του Σπ. Κωτσάκη, που λέει ότι συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση».

Εισ.: «Μάθατε αν έδωσε πολλές άλλες τέτοιες βεβαιώσεις;».

Μάρτυρας:...

Αγγ. Συρίγος (συνήγ. Κατριβάνου): «Οι διοικήσεις Χωροφυλακής τι ρόλο έπαιζαν»;

Μάρτυρας: «Μάλλον ουδέτερο. Βασικά ήταν εθελοντική η είσοδος στη Χωροφυλακή».

Ειρ. Βένιου (συνήγ. Κατριβάνου): «Σε ποιανού διαταγή υπάκουε κάποιος αν ήταν στον ΕΛΑΣ και ταυτόχρονα σε κάποια πολιτική υπηρεσία; Εχετε πει στην προηγούμενη δίκη ότι "τότε όλοι υπακούαμε στον Μπάκο"».

Μάρτυρας : «Είναι πολύ κακογραμμένη αυτή η κατάθεση».

Ειρ. Βένιου: «Ποια εντολή θα επιλέγατε; Του ΕΛΑΣ ή του υπουργού Στρατιωτικών»;

Μάρτυρας: «Δεν μπορούσαμε να είμαστε και από δω και από κει».

Ειρ. Βένιου: «Ομως, αυτό ακούω τόση ώρα».

Γιαν.: «Το βιολί της!».

Τ. Παππάς: «Μετά τη Βάρκιζα πήγατε στα ανακριτικά συμβούλια»;

Μάρτυρας: «Το 1945. Τους είπα ότι ο ΕΛΑΣ επιτέλεσε τεράστιο εθνικό έργο κι εγώ σεμνύνομαι για τη συμμετοχή μου. Δεν μπήκα σε λεπτομέρειες για τη δράση μου το Δεκέμβρη, γιατί θα μου φόρτωναν και πολλά άλλα που δεν έκανα. Με έστειλαν εξορία στη Φολέγανδρο και τη Νάξο. Το Δεκέμβρη του '47 αναγκάστηκα να ανέβω στο βουνό».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις άλλων μαρτύρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσε ως μάρτυρας ο Β. Κεδίκογλου (2001-12-22 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο εισαγγελέας - Η δίκη «στον αέρα» (2000-11-14 00:00:00.0)
«Εκανε αίτηση στο στρατό του Τσολάκογλου»! (1999-12-29 00:00:00.0)
ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης (1999-12-29 00:00:00.0)
Δε συμβιβάζονται κατοχική δράση Γιαννόπουλου και Αντίσταση (1999-12-24 00:00:00.0)
Αντιστασιακός με... "ΟΠΤΑΣΙΑ"! (1998-11-01 00:00:00.0)