Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
Παραιτήθηκε ο εισαγγελέας - Η δίκη «στον αέρα»

Απρόβλεπτη εξέλιξη είχε χτες η εκδίκαση της έφεσης του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδωρου Κατριβάνου στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, σχετικά με τη 15μηνη ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε στις 5-1-2000 για την αμφισβήτηση της αντιστασιακής δράσης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Ο εισαγγελέας της έδρας Μιχ. Δέτσης αποχώρησε από τη θέση του, αρνούμενος να συνεχίσει τη δίκη, μετά την άστοχη ερώτηση, που του απηύθυνε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ζήσης Κώττας, «αν είναι συνήγορος του κατηγορουμένου»!

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο άνδρες δημιουργήθηκε με αφορμή την εξέταση ή μη του μάρτυρα Παν. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος, όπως κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ ΦώτηςΤσέκερης, του έχει πει πως «ο Σπ. Κωτσάκης (Νέστορας) δε γνώρισε τον Ευάγγ. Γιαννόπουλο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά πολύ αργότερα». Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τη διεύθυνση κατοικίας του Παν. Θεοδωρόπουλου για να κλητευτεί ως μάρτυρας, λέγοντας προς τον Φ. Τσέκερη: «Καταλαβαίνετε πόση σημασία έχει αυτό που λέτε. Για τη δράση του κ. Γιαννόπουλου το '42-'44 έχουμε μόνη μαρτυρία του Σπ. Κωτσάκη. Τώρα μας λέτε ότι δεν τον ήξερε. Αν δε μας το επιβεβαιώσει ο κ. Θεοδωρόπουλος, έχετε ευθύνη φοβερή. Είναι ψευδορκία». Στο τέλος της ίδιας συνεδρίασης η συνήγορος υπεράσπισης ΕιρήνηΒένιου δεσμεύτηκε να φέρει τη Δευτέρα (χτες) τον Παν. Θεοδωρόπουλο στο δικαστήριο. «Θα τον προτείνουμε ως μάρτυρα», πρόσθεσε. Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Ι. Μαντζουράνης παρεμβαίνοντας, είπε: «Τότε, θα έχουμε κι εμείς τους τρεις». Εννοούσε τρεις στρατιώτες που «υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του κ. Γιαννόπουλου». Ο εισαγγελέας ξαναείπε: «Αν έχετε τους δύο, θα τους χρειαστώ», ενώ ο πρόεδρος συμπλήρωσε: «Φέρτε τους δύο και στην κρίση του δικαστηρίου θα είναι αν τους εξετάσουμε», για να πάρει την εξής απάντηση από τον Ευάγγ. Γιαννόπουλο: «Αν δεν τους εξετάσετε, γιατί να τους φέρουμε;».

Αναφέραμε τα παραπάνω γιατί έχουν άμεση σχέση με τη χτεσινή αδικαιολόγητη συμπεριφορά του προέδρου απέναντι στον εισαγγελέα. Μετά την κατάθεση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασ. Κεδίκογλου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ΝίκουΑθανασόπουλου, λέγοντας: «Δεν έχει άλλο μάρτυρα» (του κατηγορητηρίου).

Εισαγγελέας: «Εχει τον κ. Θεοδωρόπουλο».

Ειρ. Βένιου: «Είναι εδώ. Στην κρίση σας αν θα τον εξετάσετε».

Πρόεδρος: «Δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα».

Εισαγγελέας: «Εχω ζητήσει την εξέταση του μάρτυρα γιατί τον θεωρώ πολύ σημαντικό».

Πρόεδρος: «Καλά, εσείς συνήγορος του κατηγορουμένου είστε;».

Το πιθανότερο είναι να εξοργίστηκε ο πρόεδρος γιατί εκείνη τη στιγμή περίμενε απάντηση από τα χείλη των συνηγόρων του κ. Κατριβάνου και όχι του εισαγγελέα. Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι ο εισαγγελέας είχε κάθε δικαίωμα διαρκούσης της δίκης να προτείνει την εξέταση μαρτύρων που δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και επομένως η αντίδραση του προέδρου δεν ήταν απλώς άστοχη μα και αντιδικονομική. Το δικαστήριο διέκοψε στο σημείο αυτό και όταν επανήλθε στην έδρα, το λόγο πήρε ο εισαγγελέας: «Οταν διερωτάται ο πρόεδρος αν ο εισαγγελέας είναι συνήγορος του κατηγορουμένου, τότε ο εισαγγελέας δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο του», είπε. «Διότι αποτέλεσμα αυτών είναι να γυρίσει ο κ. Γιαννόπουλος και να πει προς τα ΜΜΕ όταν εμείς αποχωρήσουμε: "Να, ο πρόεδρος τον είπε δικηγόρο. Να δούμε και την αγόρευσή του!". Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένει από μένα αντικειμενική κρίση. Κατόπιν αυτών εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω τη δίκη. Θα επικοινωνήσω με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας και θα δούμε τι θα γίνει».

Το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα το πρωί, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που ανέκυψε ξαφνικά. Αν, τελικά, εξαιρεθεί ο εισαγγελέας Εφετών Μιχ. Δέτσης και τη θέση του πάρει άλλος, η δίκη αναγκαστικά τινάζεται στον αέρα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακοπής, σημειώθηκε εντονότατο επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγ. Γιαννόπουλου και του στρατηγού ΑγγελουΚεδίκογλου, αδελφού του βουλευτή, επειδή ο πρώτος είπε στον Βασ. Κεδίκογλου «είσαι γιος δοσίλογου». Ο Αγγ. Κεδίκογλου κινήθηκε απειλητικά εναντίον του κ. Γιαννόπουλου αποκαλώντας τον «λασπολόγο, ασυνείδητο και χαμένο κορμί» και δηλώνοντας ότι είναι περήφανος για τον πατέρα του. Ο κ. Γιαννόπουλος ανταπέδωσε το «κοσμητικό» του «ξεγάνωτου ντενεκέ». Αν δεν τους χώριζαν, θα πιάνονταν στα χέρια. Στο επεισόδιο συμμετείχε και ένας ακόμη αντιστασιακός, που επιτέθηκε στον Ευάγγ. Γιαννόπουλο γιατί, όπως έλεγε, τον έφερε στο δικαστήριο για να ψευδομαρτυρήσει ότι ήταν στρατιώτης του στα Μελίσσια.

Κατάθεση Κεδίκογλου

Τις πρωινές ώρες εξετάστηκε ως μάρτυρας ο αντιστασιακός συγγραφέας ΝίκανδροςΚεπέσης. «Δεν ξέρω - είπε - πότε εντάχθηκε ο κ. Γιαννόπουλος στην Εθνική Αντίσταση,. Δεν τον είδα ποτέ ντυμένο ΕΛΑΣίτη. Συνεργαστήκαμε στο Σύνδεσμο Ελληνοσοβιετικής Φιλίας. Τον κ. Κατριβάνο τον γνώρισα στον 3ο Ορμο του στρατοπέδου της Γυάρου. Ολοι μπορούμε να κάνουμε λάθη. Γι' αυτό λέω ότι ο Νέστορας, που είπε ότι είναι αντιστασιακός ο κ. Γιαννόπουλος, θα πρέπει να έχει κάνει λάθος. Είναι δυνατό ο κ. Γιαννόπουλος να είπε "Νενέκο» τον κ. Κατριβάνο; Είναι βαριά κουβέντα να πεις τον άλλο προδότη. Ο ίδιος, όταν υπηρετούσε στις Στρατιωτικές Φυλακές Πειραιά έπρεπε να συμμετάσχει στον αγώνα για την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αν ήξερα αυτά που έμαθα μετά, δε θα του χάριζα τα βιβλία μου με ελασίτικους χαιρετισμούς».

Ακολούθησε μέσα σε κλίμα έντασης η κατάθεση του Βασ. Κεδίκογλου. «Μιλάμε - είπε - για τη μεγαλύτερη απάτη της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Ουδεμία σχέση έχει ο κ. Γιαννόπουλος με αντιστασιακές πράξεις. Φοβόταν τις συνέπειες μετά την απελευθέρωση και πήγε στο τέλος στον ΕΛΑΣ. Ο Σπ. Κωτσάκης αναφέρεται σε άλλον Γιαννόπουλο, που βγήκε από τη Σχολή Ευελπίδων. Αυτός πήγε σε μια αντιστασιακή οργάνωση, τα βρήκε σκούρα, φοβήθηκε και χώθηκε στον Τσολάκογλου. Η αμφισβήτηση της αντιστασιακής ιδιότητας τον εξανάγκασε να δημοσιεύσει το στρατολογικό του μητρώο στον "Ελεύθερο Τύπο". Και όταν είδα ότι το '42 ήταν στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών εξεπλάγην. Εθνικώς αναξία πράξη η ενέργειά του να υπαχθεί στο ΣΜΥ. Αλλοι πήγαν στην Αστυνομία Πόλεων. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν παρουσιάστηκε γιατί έπρεπε να είσαι ένστολος συνεργάτης των κατακτητών. Συνεπώς, απελύθη. Πέρασαν 16 μήνες και ο κ. Γιαννόπουλος αλλάζει θέση. Ανακατατάσσεται. Για να ανακαταταγεί κάποιος έπρεπε να έχει κοινωνικά φρονήματα. Η είσοδος ήταν εθελουσία και επιπλέον δε γίνονταν δεκτοί όσοι απολύθηκαν εκ των τάξεων του στρατού. Βγάζει τότε διαταγή ο Μπάκος και συνεχίζει τον Οχτώβρη του '42 και κατατάσσεται στο 8ο Αστυνομικό Τμήμα του Πειραιά».

Πρ.: «Ο κ. Γιαννόπουλος λέει ότι ήταν γραμματέας του Αγορανομικού Τμήματος».

Μάρτ.: «Τότε αποδεικνύει ότι ήταν πέρα για πέρα της εμπιστοσύνης του καθεστώτος. Υπήρχε η μαύρη αγορά...».

Πρ.: «Μπορούσαν να ελέγξουν, δηλαδή, τους μαυραγορίτες»;

Τ.Παππάς (συνήγ. Κατριβάνου): «Οχι, να τους προστατεύσουν!».

Μάρτ.: «Μετά πηγαίνει στις στρατιωτικές φυλακές. Ποιοι ήταν εκεί; Οι αντιστασιακοί. Το '43 αλλάζει η κυβέρνηση. Ο Ράλλης για να νομιμοποιήσει την κυβέρνησή του χρησιμοποιεί τον αντικομμουνιστικό μανδύα. "Οφείλουμε - λέει στο διάταγμά του - να συνδράμουμε τον αγώνα του Αξονος εναντίον του κομμουνισμού". Γίνονται τα τέσσερα Τάγματα Ευζώνων. Η παρουσία είναι εθελουσία και απαιτείται η ιδιόχειρη δήλωση του ενδιαφερομένου. Οταν η διαταγή πήγε στις στρατιωτικές φυλακές Πειραιώς, ο κ. Γιαννόπουλος έχει πάθει αιμόπτυση και είναι στο νοσοκομείο, όπου παραμένει μέχρι τις 29-7-43 και παίρνει 50ήμερη αναρρωτική άδεια. Βγαίνει για τον κ. Γιαννόπουλο δεύτερη διαταγή με εντολή υπουργού, με την οποία ανακαλείται η πρώτη διαταγή διαθέσεως και διατίθεται στο Δήμο Νικαίας. Χαφιές των Ταγμάτων Ασφαλείας και των Γερμανών. Το δήμαρχο τον ξήλωσε τότε ο λαός. Η Νίκαια είναι η εστία της Αντίστασης. Εκεί γίνεται το πρώτο μπλόκο το '43. Εκτοτε φεύγει και πάει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου υπηρετεί ο ταγματάρχης Λαμπρόπουλος. Κανείς δε δέχτηκε να προαχθεί με το νόμο 709, γιατί ήταν προδοτικό. Παίρνει βεβαίωση από τον Λαμπρόπουλο και περνά από την Υγειονομική Επιτροπή και κρίνεται υπακτέος στο νόμο και προάγεται στο βαθμό του ανθυπασπιστή. Η μεγίστη εύνοια που μπορούσε να γίνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εγραψα για να ενημερωθεί ο κόσμος» (2002-01-16 00:00:00.0)
Συζητήθηκαν οι αγωγές Γιαννόπουλου - Κεδίκογλου (2001-05-26 00:00:00.0)
«Δεν ήταν στην Αντίσταση», επιμένει ο υπερνομάρχης (2000-11-07 00:00:00.0)
«Εκανε αίτηση στο στρατό του Τσολάκογλου»! (1999-12-29 00:00:00.0)
ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης (1999-12-29 00:00:00.0)
Δε συμβιβάζονται κατοχική δράση Γιαννόπουλου και Αντίσταση (1999-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ