Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εναλλακτική λύση» στη δημαγωγία

  Νέα ένταση στο εσωκομματικό τοπίο από την παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, ενόψει του συνεδρίου

Να ενισχύσει την «εναλλακτική λύση» του κόμματός του επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τόσο τις «εξορμήσεις στο λαό» και το «ενδιαφέρον» για τα λαϊκά προβλήματα όσο και την εμμονή του στη «σταυροφορία» κατά των διαπλεκομένων. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ με την περιοδεία του το Σαββατοκύριακο σε νομούς της Πελοποννήσου.

Στην ομιλία του σε κομματική συγκέντρωση στην Καλαμάτα από τη μια δημαγώγησε πάνω στα λαϊκά προβλήματα κυρίως των αγροτών και από την άλλη εμφάνισε το κόμμα του ως...«διωκόμενο» από το σύστημα της διαπλοκής. Ετσι, περίσσεψαν οι υποκριτικές διαβεβαιώσεις του τύπου «εμείς μόνο σε σας λογοδοτούμε και απολογούμαστε, μόνο σε σας αναγνωρίζουμε τα αφεντικά μας, γιατί άλλα αφεντικά δεν έχουμε», ενώ την ίδια στιγμή καυχόταν γιατί «εμείς είμαστε η φιλελεύθερη επιλογή, οι εκφραστές της ανοιχτής και ελεύθερης οικονομίας». Επανέλαβε το γνωστό «συναξάρι» κατά του «τριγώνου της διαπλοκής» (εξουσία, οικονομικά συμφέροντα, ΜΜΕ), επιχειρώντας να πείσει ότι η πολιτική του δικαιώθηκε, ενώ διαπίστωσε, άλλη μια φορά, ότι «η κυβέρνηση σέρνεται διχασμένη» και γι' αυτό «επιχειρεί να δημιουργήσει πόλωση, οξύτητα, διχασμό».

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του αφιερώθηκε στην απαρίθμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα δίνοντας έμφαση στην ανεργία, στην παιδεία, στην υγεία και στους αγρότες. Ομως οι πολιτικές που ανέφερε για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων δε διαφέρουν καθόλου από αυτές που εφαρμόζει ή προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, για παράδειγμα, ανέφερε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των αγορών», επανίδρυση του κράτους, «εκ βάθρων αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος», κ.α. Ειδικά για τους αγρότες, αυτό που φταίει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ότι χάθηκαν κρίσιμες μάχες στις Βρυξέλλες γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ο πρωθυπουργός(!), ενώ την ίδια στιγμή καυχήθηκε ότι τα «αποσπασματικά μέτρα» που πήρε η κυβέρνηση, «είναι αντιγραφή από το δικό μας πρόγραμμα»!

Παρέμβαση Ντ. Μπακογιάννη

Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο κόμμα της ΝΔ και αυτή την περίοδο επικεντρώνονται στην «αναταραχή» στην ΟΝΝΕΔ, ενώ νέα ένταση προκάλεσε χτεσινή συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός, σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία» επαναφέρει, εν όψει του συνεδρίου, τις προτάσεις της για την εσωκομματική δημοκρατία. Χωρίς να αμφισβητεί ευθέως τον Κ. Καραμανλή, σημειώνει με νόημα ότι η ίδια «θα επιθυμούσε ανανέωση εντολής» στο συνέδριο, ζητά «συλλογικότητα στη δράση», η οποία θα εκφραστεί μέσα από «ένα ανώτατο πολιτικό όργανο, αιρετό πολυτασικό, αντιπροσωπευτικό, με ουσιαστικό πολιτικό ρόλο». Ταυτόχρονα αποφαίνεται ότι «όλα τα στοιχεία» που συνθέτουν ένα αρχηγικό κόμμα «δεν είναι ζητούμενο στην εποχή μας από τον κόσμο». Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, υποστηρίζει ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν του δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει πολιτικό κενό». Οι δικές μου προτάσεις, πρόσθεσε με έμφαση, έχουν στόχο να μείνει ενωμένη η κεντροδεξιά σε όλο της το εύρος.

Την ίδια στιγμή, προς εκτόνωση φαίνεται ότι οδηγείται το «ρήγμα» που είχε σημειωθεί στην ΟΝΝΕΔ μετά την ευθεία αμφισβήτηση 33 μελών της ΚΕ, του προέδρου της οργάνωσης Γ. Οικονόμου. Ο Κ. Καραμανλής διεμήνυσε χτες μέσω του διευθυντή του γραφείου του Γ. Αγγέλου, με τον οποίο συναντήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ, ότι «πρέπει να αναζητηθεί λύση χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις», χωρίς να άρει, κάτω από συνθήκες πίεσης, την εμπιστοσύνη του στον Γ. Οικονόμου. Το θέμα θα επανέλθει στη συνεδρίαση της ΚΕ της οργάνωσης, πιθανότατα, το ερχόμενο Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ